• Latest
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος προς την Κυβέρνηση: «Αποδεχτείτε την Τροπολογία, το χρωστάτε στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας»

24 Ιανουαρίου 2025
Φωτορεπορτάζ από τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας.  Δείτε πολλές φωτογραφίες

Φωτορεπορτάζ από τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας. Δείτε πολλές φωτογραφίες

2 Ιανουαρίου 2026
Εράτυρα: Ξεκαρδιστική σάτιρα στα Μπουμπουσάρια.  Βίντεο

Εράτυρα: Ξεκαρδιστική σάτιρα στα Μπουμπουσάρια. Βίντεο

2 Ιανουαρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για Φυσικό Αέριο και Ενεργειακές Κοινότητες – Χρήστος Ζευκλής: Μειώνουμε το ενεργειακό κόστος για τους Δημότες

Η επίσημη απόφαση για ορισμό αντιδημάρχων στο Δήμο Βοΐου

2 Ιανουαρίου 2026
λίμνη Πολυφύτου

Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου

2 Ιανουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής κατά συναυτουργία

2 Ιανουαρίου 2026
πανσελινος

«Φεγγάρι του Λύκου»: Πότε θα δούμε την πρώτη πανσέληνο του 2026, γιατί ονομάστηκε έτσι

2 Ιανουαρίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Στη ΜΕΘ 16χρονος που τραυματίστηκε από όπλο στο κεφάλι – Υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση

2 Ιανουαρίου 2026
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Δημόσιο -Νέο πειθαρχικό: Τέθηκε σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά με εξοντωτικές ποινές

2 Ιανουαρίου 2026
bullying, βια, ξυλο, σχολειο, ξυλοδαρμος

43χρονος παρενόχλησε 20χρονη σε μπαρ και αυτή τον έδειρε μαζί με τον σύντροφό της

2 Ιανουαρίου 2026
Εντυπωσιακή υποδοχή του νέου έτους στην Καστοριά με τον Τόνι Σφήνο

Εντυπωσιακή υποδοχή του νέου έτους στην Καστοριά με τον Τόνι Σφήνο

2 Ιανουαρίου 2026
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Μόνο ηλεκτρονικά οι συναλλαγές με το Ταμείο του Δήμου Κοζάνης έως την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026

2 Ιανουαρίου 2026
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροκάστρου έψαλε τα κάλαντα στο Μοναστήρι. Βίντεο και φωτογραφίες

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροκάστρου έψαλε τα κάλαντα στο Μοναστήρι. Βίντεο και φωτογραφίες

2 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 3 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος προς την Κυβέρνηση: «Αποδεχτείτε την Τροπολογία, το χρωστάτε στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας»

sierafm by sierafm
24 Ιανουαρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής
0
SHARES
15
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

 Ομιλία του Πάρι Κουκουλόπουλου, Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην Ολομέλεια της Βουλής για την Τροπολογία «Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία»:

Λαμβάνω το λόγο για να υπερασπιστώ την Τροπολογία που εμπρόθεσμα χθες κατέθεσα, με την οποία προτείνεται η θεσμοθέτηση Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία λόγω απολιγνιτοποίησης. Το περιεχόμενο της Τροπολογίας αφορά το σύνολο των Υπουργείων, άρα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης του οποίου το Νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, υπό την ανώτατη εποπτεία σε επίπεδο Πρωθυπουργού (Προεδρία της Κυβέρνησης).

Το 2019 από το βήμα του ΟΗΕ ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα ταχύτατο χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Ήταν μια καθοριστική ανατροπή, αφενός μεν για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Χώρας, αφετέρου για μια περιοχή της οποίας περίπου το μισό περιφερειακό εισόδημα πήγαζε από τον λιγνίτη, τη Δυτική Μακεδονία.

Στη Δημοκρατία οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πως λαμβάνονται οι σημαντικές αποφάσεις που τους αφορούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό δεν συνέβη. Οι εκλογές είχαν γίνει δύο μήνες πριν την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού και αυτή η πρόθεσή του είχε αποσιωπηθεί πλήρως, ενώ προφανώς ήταν προειλημμένη απόφασή του. Τίθεται, λοιπόν, ήδη από την αρχή μείζον ζήτημα Δημοκρατίας γιατί ο Πρωθυπουργός αγνόησε αυτή τη βασική δημοκρατική αρχή και απαίτηση των σύγχρονων κοινωνιών.

Ταυτόχρονα, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη έχει μείζονες εθνικές διαστάσεις. Κατ’ αρχάς, γιατί οδήγησε στην εξάρτηση της Χώρας από το εισαγόμενο και ρυπογόνο φυσικό αέριο, με συνέπεια σήμερα με όποιον κι αν μιλήσουμε στην Ελλάδα, από τον κοινωνικά ευάλωτο συμπολίτη μας μέχρι τον αγρότη, τη βιομηχανία και κάθε νοικοκυριό, ως πρώτο πρόβλημα θέτει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν οδήγησε, δηλαδή, σε τίποτα επωφελές για τους πολίτες, αλλά ούτε “σώσαμε” εμείς τον πλανήτη γη, αφού οι μονάδες που έκλεισαν έχουν απειροελάχιστη (λιγότερο από 0,1%) επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.  Έχει, επίσης, εθνικές διαστάσεις γιατί οι επιπτώσεις της αφορούν μια ακριτική περιφέρεια που συνορεύει με δύο Χώρες.

Η περιφέρεια σήμερα ζει δραματικές καταστάσεις που φέρνουν μνήμες εμφυλίου πολέμου, όταν ο τόπος έχανε τον “ανθό” του. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα. Ο ΟΟΣΑ πολύ πρόσφατα κατέγραψε με ακρίβεια και σαφήνεια τις τρεις θλιβερές πρωτιές της Δυτικής Μακεδονίας: πρώτη στη μείωση πληθυσμού, πρώτη στη συρρίκνωση του περιφερειακού εισοδήματος (ΑΕΠ), πρώτη στην εκτόξευση της ανεργίας.

Αξίζει, λοιπόν, να θυμηθούμε τι μεσολάβησε από την πρωθυπουργική ανακοίνωση του 2019 μέχρι τη σημερινή τραγική κατάσταση.

Τον Σεπτέμβριο 2020 παρουσιάστηκε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Στο πλαίσιο του Σχεδίου, ονοματίστηκαν 16 εμβληματικές επενδύσεις με καινοτόμο χαρακτήρα, οι οποίες πραγματικά -εάν είχαν υλοποιηθεί- θα είχαν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής και δεν θα αντιμετώπιζε τα σημερινά προβλήματα. Από τις 16, μόνο οι 4 εντάχθηκαν και τελικά απέμεινε μόνο μία να συνεχίζει προς υλοποίηση.

Το Νοέμβριο 2021 ο Πρωθυπουργός από την Κοζάνη δεσμεύτηκε για 7,5 δις στη διάθεση της περιοχής, αλλά σήμερα μετράμε να έχουν εισρεύσει 7,5 μηδενικά! Έχει σημασία μάλιστα να τονίσω ότι ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών μονίμως κάνει απολογισμό για το 1/6 του ποσού, ποτέ δεν αναφέρεται στα 7,5 δις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ράσμουσεν ως Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας για το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, το χαρακτήρισε πρότυπο κακής εφαρμογής.

Δεν σας αδικώ ότι δεν έχετε σχέδιο. Υπάρχει σχέδιο. Να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά και αιολικά παντού στην περιφέρεια. Με το σχέδιό σας, βάσει των επίσημων αδειοδοτήσεων, το 2,5% του πληθυσμού της Χώρας  καλείται να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της ανάπτυξης του 25% των ΑΠΕ της Χώρας (7 GW από τα συνολικά 28GW).

Tο σύνηθες επιχείρημα της Κυβέρνησης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι «εσείς τι λέτε;». Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, από την 1η στιγμή, υπό την Προεδρία τότε της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και συνεχίζοντας με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μιλήσαμε πολύ συγκεκριμένα.

Πρώτον, για σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Το είπαμε και το λέμε πολλαπλά και εμφατικά.

Δεύτερον, για εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, την οποία μάλιστα ο τότε αρμόδιος Υπουργός είχε εξαγγείλει, αλλά ο ίδιος πρόλαβε να ξεχάσει μετά από μία και μοναδική Προκήρυξη όπου την εφάρμοσε. Η ρήτρα ξεχάστηκε, ακόμα και από το ίδιο το Υπουργείο που ανακοίνωσε τον διυπουργικό χαρακτήρα της.

Τρίτον, για τις βασικές υποδομές της περιφέρειας που πρέπει να δρομολογηθούν, με κορυφαίο τον σιδηρόδρομο, τον οποίο εσείς μεταθέσατε για το 2044.

Τον Ιούνιο του 2020 με τη Φώφη Γεννηματά στην Κοζάνη παρουσιάσαμε την πρότασή μας για Ενεργειακή Δημοκρατία στο χώρο των ΑΠΕ, διεκδικώντας η Δυτική Μακεδονία να καταστεί εμβληματικός τόπος εφαρμογής της. Αυτή η επιλογή, με τη μόχλευση που περιλαμβάνει, θα είχε βγάλει ήδη από την κρίση την περιφέρεια, με ειδικό Πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” για την ενεργειακή αναβάθμιση των 80.000 κτιρίων της περιφέρειας. Εσείς την αγνοήσατε πλήρως και προκλητικά,  δίνοντας τον ηλεκτρικό χώρο σε πέντε οικογένειες.

Τον Οκτώβριο του 2020, όταν ακούστηκε η έλευση της Microsoft στην Ελλάδα, απέστειλα προσωπική επιστολή στον Πρωθυπουργό, αφού είχα κάνει σχετική δημόσια τοποθέτηση, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να τη φέρουν στη Δυτική Μακεδονία, καθώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, αφού θα επρόκειτο για μεγάλη επένδυση πάνω από 1 δις.  Αγνοήθηκε και αυτή η πρόταση.

Η Κυβέρνηση περιορίστηκε να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις και τίποτα περισσότερο. Τώρα, λοιπόν, που πλέον έχουν καταρρεύσει όλες οι ψευδαισθήσεις που η ΝΔ καλλιέργησε,

ΖΗΤΑΜΕ

στο όνομα των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας,

στο όνομα της προσφοράς αυτού του τόπου που κράτησε ενεργειακά όρθια την Ελλάδα για 60 ολόκληρα χρόνια, με το φθηνότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη για οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανία και αγρότες,

στο όνομα των εθνικών μας συμφερόντων, καθώς επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια ακριτική περιφέρεια που γειτνιάζει με δύο Χώρες,

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ για Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία. Με την πρόταση που καταθέσαμε, με ασφάλεια και βάσιμα, όπως αναλυτικά αποτυπώνεται στο περιεχόμενό της, μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε προς το καλύτερο όλα τα δυσμενή δεδομένα.

Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι από χθες που κατατέθηκε η Τροπολογία, τα μηνύματα που δεχόμαστε από όλη την κοινωνία και τους θεσμούς στη Δυτική Μακεδονία μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Δεν πρόκειται να αφήσουμε στη μέση αυτή τη μάχη. Θα την επαναφέρουμε συνέχεια, θα κλιμακώνουμε διαρκώς την προσπάθεια, μέχρι να φτάσει στο δρόμο της δικαίωσης.

Εάν εσείς –κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης- την απορρίψετε, χρωστάτε μια απάντηση, όχι σε μένα, χρωστάτε στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

Μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας

Tags: ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Έρχεται επιδότηση ρεύματος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Next Post

Συνάντηση των επιχειρήσεων που έχουν αποκλειστεί από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα και έχουν πληγεί από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του Ρώσο-Ουκρανικού πολέμου

Next Post
Κάλεσμα σε συνάντηση των γουνοποιών που απορρίφθηκαν από τις ενισχύσεις

Συνάντηση των επιχειρήσεων που έχουν αποκλειστεί από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα και έχουν πληγεί από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του Ρώσο-Ουκρανικού πολέμου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Φωτορεπορτάζ από τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας. Δείτε πολλές φωτογραφίες
  • Εράτυρα: Ξεκαρδιστική σάτιρα στα Μπουμπουσάρια. Βίντεο
  • Η επίσημη απόφαση για ορισμό αντιδημάρχων στο Δήμο Βοΐου
  • Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου
  • Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής κατά συναυτουργία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr