• Latest
ΓΡΙΠΗ

Ρινική συμφόρηση: Μύθοι και πραγματικότητες για τη «βουλωμένη μύτη»

5 Οκτωβρίου 2020
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας

14 Νοεμβρίου 2025
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

14 Νοεμβρίου 2025
Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

14 Νοεμβρίου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα 17-11-2025

14 Νοεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

18η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

14 Νοεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025

14 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Διεγράφη ο Γιώργος Μαγιάγκας από μέλος του συνδυασμού του Δημάρχου Χρήστου Ζευκλή. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου για ισολογισμό 2021

14 Νοεμβρίου 2025
Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

14 Νοεμβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Στη Βουλή η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών της Δυτικής Μακεδονίας. Απαιτείται ενίσχυση της Ογκολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου και ίδρυση ακτινοθεραπευτικής μονάδας»

14 Νοεμβρίου 2025
Η ΕΥΔΑΜ συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με την τοπική κοινωνία – Επόμενος σταθμός η Καστοριά

Η ΕΥΔΑΜ συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με την τοπική κοινωνία – Επόμενος σταθμός η Καστοριά

14 Νοεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

Ανακαινίζω-Νοικιάζω 2025: Χιλιάδες απόπειρες απάτης – Ακυρώθηκαν 3.700 αιτήσεις για χρηματοδοτήσεις

14 Νοεμβρίου 2025
εργατικο κεντρο

Τιμούμε την 52η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

14 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ρινική συμφόρηση: Μύθοι και πραγματικότητες για τη «βουλωμένη μύτη»

sierafm by sierafm
5 Οκτωβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΓΡΙΠΗ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δεν είναι λίγοι οι «μύθοι» που κυκλοφορούν γύρω από τη ρινική συμφόρηση, τις αιτίες που την προκαλούν και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

 Πρόκειται για ένα πολύ κοινό πρόβλημα, που απασχολεί πλήθος ανθρώπων, όχι μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά όλο τον χρόνο: Ακόμα και το… κατακαλόκαιρο πολλοί ταλαιπωρούνται από «βουλωμένη μύτη», όπως συνηθίζουμε να ονομάζουμε τη ρινική συμφόρηση. Ωστόσο, αυτοί οι μύθοι γύρω από το μπούκωμα της μύτης και γενικά το κρυολόγημα, εξακολουθούν να υφίστανται και να ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

Μύθοι γύρω από τη «βουλωμένη μύτη»

Είναι σύνηθες να πιστεύει κάποιος ότι εάν βγει με βρεγμένα μαλλιά στο κρύο ή ελαφριά ντυμένος, σημαίνει πως «θα κρυώσει» και «θα βουλώσει η μύτη του». Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του αν κυκλοφορούμε έξω αμέσως μετά το μπάνιο ή αν βγούμε ελαφριά ντυμένοι στο κρύο, με το μπούκωμα της μύτης. Η ρινική συμφόρηση, ως βασικό σύμπτωμα του κοινού κρυολογήματος δεν προκύπτει αναγκαστικά από τις συνθήκες αυτές, οι οποίες δεν παίζουν ρόλο στο αν «θα κολλήσουμε» κάποιον ιό και θα αρρωστήσουμε ή όχι.

Αντίστοιχα, η βουλωμένη μύτη που μας ταλαιπωρεί επί μέρες, δεν χρειάζεται αντιβίωση για «να περάσει». Δυστυχώς, ειδικά στην Ελλάδα, τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν πως γίνεται αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Είναι απολύτως βέβαιο ότι η ρινική συμφόρηση δεν αντιμετωπίζεται με αντιβίωση και πιθανώς η λήψη της από τον ασθενή να είναι περισσότερο επιβλαβής παρά σωτήρια για την υγεία του.

Ένας ακόμα μύθος γύρω από τη βουλωμένη μύτη και γενικά τα συμπτώματα του κρυολογήματος, είναι πως καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, συμβάλλει στην πρόληψη της κατάστασης. Η αλήθεια είναι ότι η βιταμίνη C, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, βοηθά στην καλή μας υγεία, όμως όσες πορτοκαλάδες κι αν καταναλώσουμε, τίποτα δεν εγγυάται πως δεν θα καταλήξουμε κάποια στιγμή, χειμώνα ή καλοκαίρι, με βουλωμένη μύτη!

Πώς αντιμετωπίζεται η ρινική συμφόρηση

Από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ρινική συμφόρηση, «μπούκωμα» ή βουλωμένη μύτη, όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι καλό να προβούμε σε άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπισή της.

Η ρινική συμφόρηση προέρχεται συνήθως από μία συγκεκριμένη αιτία: Μία φλεγμονή, που δημιουργείται στα αιμοφόρα αγγεία των βλεννογόνων της μύτης. Η φλεγμονή αυτή εμποδίζει τη διέλευση του αέρα από τις ρινικές διόδους με αποτέλεσμα να προκαλείται αυξημένη παραγωγή βλέννας και δυσκολία στην αναπνοή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ρινική συμφόρηση προκαλεί επίσης φτέρνισμα και καταρροή, πονοκέφαλο και γενική αδιαθεσία, καθώς η δυσκολία στην αναπνοή επηρεάζει συνολικά τη λειτουργία του οργανισμού.

Ο κατάλληλος τρόπος για να καταπολεμήσουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα της βουλωμένης μύτης, είναι να στραφούμε κατά της αιτίας που τα προκαλεί, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του και να «στοχεύσουμε» κατά της φλεγμονής στα αγγεία του βλεννογόνου.

Ένα ρινικό αποσυμφορητικό εκνέφωμα (σπρέι) με βάση τη δραστική ουσία ξυλομεταζολίνη, μπορεί να κάνει αυτό ακριβώς, βοηθώντας τον οργανισμό να ξεπεράσει το πρόβλημα. Παράλληλα, λόγω της ξηρότητας που συχνά προκαλείται από τη συμφόρηση στο ρινικό βλεννογόνο, καλό είναι το ρινικό σπρέι που θα επιλέξετε να εμπεριέχει και υαλουρονικό οξύ, ώστε εκτός από την καταπολέμηση της φλεγμονής να συμβάλλει και στην καλύτερη ενυδάτωση του βλεννογόνου.

Η ξυλομεταζολίνη και το υαλουρονικό οξύ είναι ουσίες που θέλουμε να περιέχονται στο ρινικό μας σπρέι, ενώ καλό είναι να αποφεύγουμε προϊόντα με συντηρητικά ή κορτιζόνη. Ορισμένα συντηρητικά μπορεί να επιβαρύνουν το ρινικό βλεννογόνο, προκαλώντας επιπλέον ερεθισμούς και βλάβες ή ακόμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Επίσης, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και να ελέγχουμε εάν το ρινικό σπρέι που επιλέγουμε διαθέτει τεχνολογία προστασίας της συσκευής από τα μικρόβια, ώστε να εξασφαλίζεται ότι το προϊόν παραμένει αποστειρωμένο και ασφαλές σε κάθε χρήση.

Το αποσυμφορητικό ρινικό εκνέφωμα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και με άμεση δράση, μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την εφαρμογή του, είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της βουλωμένης μύτης. Έτσι, ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα και παράλληλα αντιμετωπίζει και καταπολεμά την αιτία του προβλήματος, εμποδίζοντας την επανεμφάνισή του.

πηγή: onmed.gr

Previous Post

ΣΟΚ: Στο ποτήρι μας νερό με νιτρικά -Ποιες περιοχές έχουν πρόβλημα (φωτο)

Next Post

Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας
  • Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”
  • Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών
  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα 17-11-2025
  • 18η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  5. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr