• Latest
παχυσαρκια διαιτα

«Ρυθμίστε» τον μεταβολισμό σας, ρυθμίστε το βάρος σας

18 Νοεμβρίου 2020
Νεάπολη: Το αδιαχώρητο στη Συναυλία των Μάλαμα- Καραπατάκη.  Βίντεο και φωτογραφίες

Νεάπολη: Το αδιαχώρητο στη Συναυλία των Μάλαμα- Καραπατάκη. Βίντεο και φωτογραφίες

28 Ιουνίου 2026
Υπό έλεγχο η φωτιά στην Άνω Κώμη Κοζάνης

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Άνω Κώμη Κοζάνης

28 Ιουνίου 2026
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

Κοζάνη: Νέο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Δήμο Σερβίων

28 Ιουνίου 2026
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία στη μνήμη του Παναγιώτη Άιζακ Παπαϊωάννου, την Κυριακή 28/6

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία στη μνήμη του Παναγιώτη Άιζακ Παπαϊωάννου, την Κυριακή 28/6

28 Ιουνίου 2026
σχολειο ερατυρα

Η Παιδεία στην Εράτυρα (1699-1999)

28 Ιουνίου 2026
Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Σιατίστης

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Σιατίστης

28 Ιουνίου 2026
Σοκαριστική περιγραφή της συζύγου του 35χρονου, που δέχθηκε την άγρια επίθεσης των δυο μεγάλων δεσποζόμενων σκύλων-“Πήγε να πάρει νερό από το ψυγείο της καντίνας και του επιτέθηκε από πίσω και μετά έγινε πόλεμος!!

Σοκαριστική περιγραφή της συζύγου του 35χρονου, που δέχθηκε την άγρια επίθεσης των δυο μεγάλων δεσποζόμενων σκύλων-“Πήγε να πάρει νερό από το ψυγείο της καντίνας και του επιτέθηκε από πίσω και μετά έγινε πόλεμος!!

28 Ιουνίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Επίκαιρη Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου: Να ενισχυθεί κατά προτεραιότητα το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας σε ανθρώπινο δυναμικό, βάσει της διυπουργικής Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης

28 Ιουνίου 2026
Δημοκράτες- Προοδευτικό κέντρο: Επίσκεψη στο Δημαρχείο Σερβίων

Δημοκράτες- Προοδευτικό κέντρο: Επίσκεψη στο Δημαρχείο Σερβίων

28 Ιουνίου 2026
Επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ

Επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ

28 Ιουνίου 2026
Σωκράτης Μάλαμας – Ιουλία Καραπατάκη στη Νεάπολη Κοζάνης: Ξεκίνησε η προπώληση!

Σήμερα Κυριακή: Σωκράτης Μάλαμας – Ιουλία Καραπατάκη στη Νεάπολη Κοζάνης – Όλες οι πληροφορίες!

28 Ιουνίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Δευτέρα 29-06-2026 από ώρα 08:00 έως 20:00

28 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 29 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Ρυθμίστε» τον μεταβολισμό σας, ρυθμίστε το βάρος σας

sierafm by sierafm
18 Νοεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
παχυσαρκια διαιτα
0
SHARES
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Mύθοι και αλήθειες» για τον μεταβολισμό

Η λέξη-κλειδί πίσω από κάθε προσπάθεια ελέγχου του βάρους μας, είναι η λέξη «μεταβολισμός». Κάτι που ισχύει για όλους μας, ιδίως μετά την ηλικία των 40, αλλά ιδίως για ορισμένες κατηγορίες ασθενών, όπως οι διαβητικοί, όπου ο έλεγχος του βάρους είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία τους. Τι ακριβώς, όμως, είναι ο μεταβολισμός, και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον «ρυθμίσουμε» σωστά;

Μετατροπή των θερμίδων σε ενέργεια

Με τον όρο «μεταβολισμός» περιγράφονται όλες οι βιολογικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα με σκοπό τη μετατροπή των θερμίδων που λαμβάνουμε από την τροφή σε αξιοποιήσιμη ενέργεια.

Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό ποικίλουν και επειδή κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν, κυκλοφορούν κατά καιρούς διάφοροι μύθοι και αλήθειες, που όλοι κάποια στιγμή έχουμε ακολουθήσει, προκειμένου να επιτύχουμε την ρύθμιση του μεταβολισμού για φυσιολογικό σωματικό βάρος και ευρωστία.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να επισημάνουμε αλήθειες και να καταρρίψουμε μύθους, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας και κατ’ επέκταση την υγεία μας.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ… που ενισχύουν το μεταβολισμό

  • Με την αύξηση της ηλικίας και πιο συγκεκριμένα μετά τα 40 έτη, ο μεταβολικός ρυθμός επιβραδύνεται σημαντικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σωματικό βάρος να αυξάνεται και η απώλεια των περιττών κιλών να γίνεται όλο και δυσκολότερη. Η αυξημένη μυϊκή μάζα και η διατήρηση αυτής, με αεροβική άσκηση και ασκήσεις ενδυνάμωσης, μπορεί να αντισταθμίσει αυτή την επιβράδυνση.
  • Η κληρονομικότητα επηρεάζει μόνο ως ένα βαθμό το μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα οι «παχύσαρκοι» γονείς κληροδοτούν σχετικά  γονίδια στα παιδιά τους, τα οποία με τη σειρά τους είναι πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία. Ωστόσο η καθημερινή διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι αυτά που καθορίζουν το υγιές ή μη σωματικό βάρος.
  • Τόσο για την απώλεια όσο και για τη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους, απαιτείται ισορροπημένη διατροφή. Συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε καθημερινά ορισμένες ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπών, καθώς και βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Καθένα από τα παραπάνω συστατικά των τροφών δε θα πρέπει ούτε να αποκλείεται τελείως, αλλά ούτε και  να προσλαμβάνεται σε υπερβολικές ποσότητες, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, αλλά και σε υπερβολικά γρήγορη απώλεια βάρους, η οποία καταπονεί τον οργανισμό και είναι συνήθως προσωρινή.
  • Οι μειωμένες ώρες ύπνου, επιδρούν τόσο στην αύξηση της όρεξης, όσο και στην αυξημένη αποθήκευση λίπους στον οργανισμό. Σε περιπτώσεις αϋπνίας, αυξάνεται η συγκέντρωση της γκρελίνης στο αίμα (ορμόνη που αυξάνει την όρεξη), ενώ παράλληλα μειώνονται τα επίπεδα της λεπτίνης (ορμόνη που καταστέλλει της όρεξη).

ΜΥΘΟΙ… που οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους

  • Η πολύ αυστηρή δίαιτα επιταχύνει το μεταβολισμό. Οι δίαιτες πολύ χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου οδηγούν σε μεγάλη απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας, η οποία μειώνει τελικά το μεταβολικό ρυθμό. Τα κιλά επανέρχονται γρήγορα. Η αδυναμία για άσκηση επιδεινώνει την κατάσταση, αφού στην ουσία μόνο μέσω της άσκησης μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά ο μεταβολισμός και να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια μυϊκής μάζας.
  • Η παράλειψη γευμάτων επιταχύνει την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, χωρίς τροφή ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, εξαντλούνται τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού και το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει αίσθημα πείνας που μπορεί να καταλήξει σε υπερβολές και καταχρήσεις.
  • Τα υγιεινά σε θρεπτική αξία τρόφιμα μπορούν να καταναλώνονται σε απεριόριστες ποσότητες. Τρόφιμα όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, τα αποξηραμένα φρούτα, οι φυσικοί χυμοί  κ.ά. προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, αλλά το θερμιδικό τους φορτίο τα καθιστά πολλές φορές «επικίνδυνα» όσον αφορά την αύξηση του βάρους.
  • Η ώρα που καταναλώνεται η τροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους. Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται τις νυχτερινές ώρες αυτόματα αποθηκεύονται ως λίπος,  η αυξημένη ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη είναι αυτή που οδηγεί σε άνοδο του σωματικού βάρους.
  • Τα “light” προϊόντα είναι προτιμότερα και μπορούν να καταναλώνονται απεριόριστα. Τα “light” προϊόντα περιέχουν λιγότερες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη, ωστόσο έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο, χημικά πρόσθετα και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Συνεπώς η κατάχρηση των “light” προϊόντων ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του σωματικού βάρους.

Γράφει η Αριάδνη Λιδωρίκη
Κλινική Διαιτολόγος, Τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας ΥΓΕΙΑ

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: ΔΙΑΙΤΑ
Previous Post

Πότε δεν είναι αθώα η φθινοπωρινή τριχόπτωση – Οι σύγχρονες θεραπείες

Next Post

Που εντοπίζονται τα κρούσματα της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου στη Δυτική Μακεδονία

Next Post
κορονοιος, εξεταση

Που εντοπίζονται τα κρούσματα της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου στη Δυτική Μακεδονία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νεάπολη: Το αδιαχώρητο στη Συναυλία των Μάλαμα- Καραπατάκη. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Υπό έλεγχο η φωτιά στην Άνω Κώμη Κοζάνης
  • Κοζάνη: Νέο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Δήμο Σερβίων
  • Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία στη μνήμη του Παναγιώτη Άιζακ Παπαϊωάννου, την Κυριακή 28/6
  • Η Παιδεία στην Εράτυρα (1699-1999)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr