• Latest
ΕΓΝΑΤΙΑ

Στον ανακριτή 25 για το σκάνδαλο των διπλών χρεώσεων για τις σήραγγες της Εγνατίας

15 Φεβρουαρίου 2018

Έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δια ζώσης

7 Σεπτεμβρίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Διαγωνισμός Καινοτομίας «WestBeyond» της Δυτικής Μακεδονίας

7 Σεπτεμβρίου 2026
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

7 Σεπτεμβρίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

«Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

7 Σεπτεμβρίου 2026
ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Συμμετοχική Τοιχογραφία και Εργαστήριο Παρασκευής χαρτιού με την Ana Zdravkovic από την Σερβία στο Kozani Unfold Festival

7 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Ο Μπούρινος φιλοξένησε τον τελευταίο σταθμό του «VoioRace Series 2026»

Δήμος Βοΐου: Ο Μπούρινος φιλοξένησε τον τελευταίο σταθμό του «VoioRace Series 2026»

7 Σεπτεμβρίου 2026
Εκδήλωση με θέμα: «Αρχαιότητες στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης και η Γεωφυσική Έρευνα στην Κοινότητα  Αλιάκμονα Βοΐου»

Εκδήλωση με θέμα: «Αρχαιότητες στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης και η Γεωφυσική Έρευνα στην Κοινότητα  Αλιάκμονα Βοΐου»

7 Σεπτεμβρίου 2026
3ο Νηπιαγωγείο Σιάτιστας: Οι γονείς ζητούν απάντηση στο αίτημα επανεξέτασης

3ο Νηπιαγωγείο Σιάτιστας: Οι γονείς ζητούν απάντηση στο αίτημα επανεξέτασης

7 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Αλλαγή ώρας για το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2026 – Στις 6 το απόγευμα η έναρξη της συνεδρίασης

7 Σεπτεμβρίου 2026
Όμιλος ΔΕΗ: Προχωρά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της Δ. Μακεδονίας

Επίκαιρη Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου: Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών της για την τηλεθέρμανση

7 Σεπτεμβρίου 2026
Το έργο των “δήθεν” φιλόζωων, που άφησε πίσω του μια οικονομική και οικολογική καταστροφή

Το έργο των “δήθεν” φιλόζωων, που άφησε πίσω του μια οικονομική και οικολογική καταστροφή

7 Σεπτεμβρίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Κοζάνη: Στα… αζήτητα το νεκρό σώμα που βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη

7 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στον ανακριτή 25 για το σκάνδαλο των διπλών χρεώσεων για τις σήραγγες της Εγνατίας

sierafm by sierafm
15 Φεβρουαρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΓΝΑΤΙΑ
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων της Εγνατίας Οδού ΑΕ κατά την περίοδο 2009 και 2014 – Κατηγορούνται ότι πλήρωσαν 32,2 εκατ. ευρώ για εργασίες που δεν έγιναν ποτέ- Το πόρισμα της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς Θεσσαλονίκης

 

Όλες οι πτυχές του σκανδάλου με τη διπλή χρέωση στην κατασκευή σηράγγων της Εγνατίας οδού, περιγράφονται στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο της ανακρίτριας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Βασιλικής Ζώτου. Το κατώφλι του γραφείου της αναμένεται να περάσουν τις επόμενες ημέρες περισσότεροι από 25 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων της Εγνατίας οδού Α.Ε. (2009 και 2014), οι οποίοι κατηγορούνται ότι πλήρωσαν την κατασκευάστρια εταιρία με επιπλέον 32,2 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες που ποτέ δεν προβλέφτηκαν ούτε εκτελέστηκαν.

«Οι σήραγγες διανοίχθηκαν κυρίως σε κατηγορίες εκσκαφής και άμεσης υποστήριξης Α, Β, Β1 και Β2, δηλαδή σε χαμηλότερου κόστους κατηγορίες, ενώ στην τελική επιμέτρηση, στις αναλυτικές οριστικές επιμετρήσεις, και στα σχετικά πρωτόκολλα παραλαβής αφανών εργασιών, εμφανιζόταν ότι οι σήραγγες διανοίχθηκαν κυρίως σε κατηγορίες εκσκαφής και άμεσης υποστήριξης  C και D, δηλαδή σε υψηλότερου κόστους κατηγορίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυξημένες και οι ποσότητες σκυροδέματος τελικής επένδυσης και ο αντίστοιχος σιδηρός οπλισμός», υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο. Σημειώνεται ότι στο έργο που περιλάμβανε πέντε δίδυμες σήραγγες στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας (Αγίας Τριάδας, Αγίας Παρασκευής, Αγναντερού, Πριονίων και Βελανιδίων), παρ’ ότι προϋπολογίστηκε και κατασκευάστηκε με συγκεκριμένο κόστος, παραδόθηκε με άλλες… προδιαγραφές κατασκευής και πληρώθηκε με αυτές, με πολύ υψηλότερη τιμή. Ενδεικτικά αναφέρεται στο κατηγορητήριο πως ενώ στα φύλλα καταμέτρησης του έργου, γράφεται ότι χρησιμοποιήθηκαν 244 τεμάχια δακτυλίων ακίδων και οργάνων μέτρησης παραμορφώσεων, στην τελική επιμέτρηση ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται σε 500.

Οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση θα κληθούν να απολογηθούν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, της απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης  και της ηθικής αυτουργίας στα αδικήματα αυτά που αφορούν τους εκπροσώπους της κατασκευαστικής εταιρίας. Πρόκειται εκτός των δύο πρώην προέδρων, για πρώην αντιπροέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων, που ενέκριναν τόσο τα πρωτόκολλα των συγκεκριμένων αλλαγών, ειδικά όμως την καταβολή των επιπλέον χρημάτων στην κατασκευάστρια, παρ’ ότι η προσωρινή επιτροπή δεν παρέλαβε τις συγκεκριμένες εργασίες. Βασικοί κατηγορούμενοι είναι και ανώτεροι υπάλληλοι της Εγνατίας οδού Α.Ε. οι οποίοι ήταν παρόντες στο έργο και παρ’ όλα αυτά φέρονται ότι βεβαίωσαν ψευδώς επιπλέον εργασίες.

Το κουβάρι του σκανδάλου άρχισε να ξετυλίγεται το 2015, όταν η διοίκηση της εταιρίας, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία δικαστική προσφυγή της κατασκευάστριας εταιρίας των σηράγγων, στο Πολιτικό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία διεκδικούσε την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών που είχαν κατατεθεί. Το έργο μπορεί να είχε πληρωθεί, στο συγκεκριμένο τμήμα με επιπλέον 32.216.944 ευρώ, όμως η επταμελής επιτροπής προσωρινής παραλαβής τον Απρίλιο του 2012 δεν παρέλαβε τα συγκεκριμένα – επιπλέον – έργα, τα οποία έκρινε πως ήταν ελαττωματικά.

Η τότε διοίκηση της Εγνατίας οδού Α.Ε. με πρόεδρο τον Χρ. Βάρδα αρχίζει να διερευνά τους λόγους των δικαστικών προσφυγών και τις επιπλέον εργασίες που αποκαλύπτονται, ενώ η επόμενη διοίκηση με πρόεδρο τον Δημ. Ρούτο προσέφυγε στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2016. Η σημερινή διοίκηση με πρόεδρος τον Απ. Αντωνούδη ακολούθησε την ίδια τακτική και κατέθεσε νέα μηνυτήρια αναφορά για άλλο τμήμα σηράγγων και επιπλέον εργασίες που χρεώθηκαν, για την οποία είναι σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση.

Εκτός της «χρέωσης» μεγαλύτερης κατηγορίας στις σήραγγες της Δυτικής Μακεδονίας, επομένως και πολύ υψηλότερου κόστους, η ανακρίτρια διαφθοράς στο κατηγορητήριο αναφέρεται σε διπλοεγγραμένες εργασίες και εργασίες διαφορετικές απ’ αυτές που είχαν προβλεφθεί κατά την εξέλιξη του έργου. «Οι συγκεκριμένες εργασίες τιμολογήθηκαν και πιστοποιήθηκαν με άρθρο που αφορούσε άλλες εργασίες, ενώ επιπλέον επιμετρήθηκαν και πιστοποιήθηκαν εργασίες και με άλλο άρθρο τιμολογίου ή με νέα τιμή, σαν νέα εργασία», τονίζεται στο κατηγορητήριο. Επίσης γίνεται λόγος για διπλά ημερολόγια και για ανυπόγραφα φύλλα οριστικών και τελικών επιμετρήσεων από αρμόδιους μηχανικούς της εταιρίας.

 Πηγή:News247.gr
Tags: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
Previous Post

Ζάεφ: Μόνο τέσσερα θέματα έχουν απομείνει με την Ελλάδα

Next Post

ΚΚΕ: Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη 11η περιφέρεια του ΕΚΑΒ

Next Post

ΚΚΕ: Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη 11η περιφέρεια του ΕΚΑΒ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δια ζώσης
  • Διαγωνισμός Καινοτομίας «WestBeyond» της Δυτικής Μακεδονίας
  • Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος
  • «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
  • ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Συμμετοχική Τοιχογραφία και Εργαστήριο Παρασκευής χαρτιού με την Ana Zdravkovic από την Σερβία στο Kozani Unfold Festival

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr