• Latest
ΓΡΙΠΗ ΠΑΙΔΙ

Συμβολές προς μαθητές και γονείς για την εποχική γρίπη – Τα συμπτώματα και τα μέτρα προφύλαξης

29 Ιανουαρίου 2020
Γήπεδο Σιάτιστας: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι χρησιμοποιούν το στίβο

Γήπεδο Σιάτιστας: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι χρησιμοποιούν το στίβο

15 Σεπτεμβρίου 2025
Κινηματογράφος Σινεμά

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης : Θερινό σινεμά « Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν»

15 Σεπτεμβρίου 2025
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην 89η ΔΕΘ: Καινοτομία, Εξωστρέφεια και Προοπτικές

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην 89η ΔΕΘ: Καινοτομία, Εξωστρέφεια και Προοπτικές

15 Σεπτεμβρίου 2025
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων στο Farmer’s Meeting Helsinki

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων στο Farmer’s Meeting Helsinki

15 Σεπτεμβρίου 2025
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση: Ψηφίζουν μια καλύτερη καύση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

15 Σεπτεμβρίου 2025
Δυναμική Συμμετοχή του Δήμου Γρεβενών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025

Δήμος Κοζάνης: Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2025

15 Σεπτεμβρίου 2025
Συγχαρητήρια Εθνική Ελλάδας! Η ΕΚΟ πανηγυρίζει μαζί σας τη μεγάλη επιτυχία στο FIBA EuroBasket 2025

Συγχαρητήρια Εθνική Ελλάδας! Η ΕΚΟ πανηγυρίζει μαζί σας τη μεγάλη επιτυχία στο FIBA EuroBasket 2025

15 Σεπτεμβρίου 2025
43α Λασσάνεια: Έκθεση origami στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου 2025 με ελεύθερη είσοδο

43α Λασσάνεια: Έκθεση origami στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου 2025 με ελεύθερη είσοδο

15 Σεπτεμβρίου 2025
Δυναμική Συμμετοχή του Δήμου Γρεβενών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025

Δυναμική Συμμετοχή του Δήμου Γρεβενών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025

15 Σεπτεμβρίου 2025
αμεα, ΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ

Π. Κουκουλόπουλος: «15+1 ερωτήματα στη Βουλή για τον Προσωπικό Βοηθό στους συμπολίτες μας με αναπηρίες»

15 Σεπτεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Καλλιόπη Βέττα – Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την εξάπλωση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα

15 Σεπτεμβρίου 2025

Συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2025

15 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβολές προς μαθητές και γονείς για την εποχική γρίπη – Τα συμπτώματα και τα μέτρα προφύλαξης

sierafm by sierafm
29 Ιανουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΓΡΙΠΗ ΠΑΙΔΙ
6
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με νεότερη ενημέρωσή του το υπουργείο Παιδείας δίνει συμβουλές για την έξαρση της εποχικής γρίπης που φέρνει «λουκέτα» σε πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης.

Α. Κλινική συμπτωματολογία της γρίπης

Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει:
Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
Βήχα
Πονόλαιμο
Μυαλγίες
Συνάχι
Πονοκέφαλο
Ρίγος
Αίσθημα κόπωσης
Διάρροια και εμέτους

Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνισημσυμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

B. Περιγραφή προληπτικών δράσεων
1. Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.

2. Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα

φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.

3. Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

4. Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.).

5. Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.

Γ. Απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης από παιδί ή εργαζόμενο στην εκπαιδευτική μονάδα:

1. Παιδιά που εμφανίζουν τα προαναφερόμενα συμπτώματα γρίπης αναμένουν σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο. Ο χώρος όπου παρέμεινε το παιδί πρέπει να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας. Κοινά καθαριστικά, δηλ. υγρό σαπούνι και νερό αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση για την οποία θα πρέπει ναχρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

Προσοχή, ποτέ δεν αναμειγνύονται δύο διαφορετικά απολυμαντικά ή καθαριστικά.

2. Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.

Δ. Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης στις Εκπαιδευτικές Μονάδες

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και  από τα παιδιά. Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (π.χ. καθαρίστριες). Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται στην παρούσα εγκύκλιο.

1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
– Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
– Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
– Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Η διαδικασία πλυσίματος των χεριών περιγράφεται εικονογραφημένη στο Παράρτημα Γ.

Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, κοντά στην έξοδο και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής. Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.

2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:
Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες
ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.

– Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.
– Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει ναφοράει γάντια και στολή εργασίας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει νααπορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μηγίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης καιεπαναχρησιμοποίησή τους. Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιάπερίπτωση το πλύσιμο των χεριών.Ακολουθούν Πίνακας και Παραρτήματα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο τηςπαρούσας.Η Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Υγείας καλείται να αναρτήσει στηνιστοσελίδα του Υπουργείου την παρούσα εγκύκλιο.Το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Υγείας καλείται όπως εκδώσει ΔελτίοΤύπου, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Tags: ΓΡΙΠΗ
Previous Post

Πανελλήνιες 2020: Έρχεται αύξηση της εξεταστέας ύλης και τράπεζα θεμάτων με «ζώνες» δυσκολίας

Next Post

Καφές σημαίνει λίγη μαγεία στην κούπα μας και τον πίνω όπου γουστάρω… <>

Next Post
καφες

Καφές σημαίνει λίγη μαγεία στην κούπα μας και τον πίνω όπου γουστάρω… <>

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γήπεδο Σιάτιστας: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι χρησιμοποιούν το στίβο
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης : Θερινό σινεμά « Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν»
  • Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην 89η ΔΕΘ: Καινοτομία, Εξωστρέφεια και Προοπτικές
  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων στο Farmer’s Meeting Helsinki
  • Λαϊκή Συσπείρωση: Ψηφίζουν μια καλύτερη καύση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αλεξανδρος ΜΠΟΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ στο Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr