Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συναινετικό διαζύγιο: Ποιο είναι το κόστος και η διαδικασία

 

Το συναινετικό διαζύγιο αποτελεί τον πιο αναίμακτο τρόπο λύσης του γάμου καθώς η διαδικασία είναι απλούστερη, το κόστος διαζυγίου μικρότερο και ο χρόνος έκδοσης του, πιο σύντομος.

Με την επιλογή της συναινετικής οδού αποφεύγεται η αντιδικία και μπορούν να ρυθμιστούν όλα τα θέματα που ανακύπτουν μετά τη λύση του γάμου, όπως περιουσιακές διαφορές, η καταβολή της διατροφής τέκνου και η ρύθμιση της επιμέλειας και επικοινωνίας μεταξύ των γονέων.

Η διαδικασία εν γένει έχει απλουστευτεί σημαντικά ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι ο χρόνος από την κατάθεση αιτήσεως συναινετικού διαζυγίου μέχρι και την έκδοση απόφασης λύσης του γάμου μπορεί να ξεπεράσει του έξι μήνες, ιδίως σε μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη ή η Αθήνα όπου τα δικαστήρια εξετάζουν μεγάλο αριθμό αιτήσεων.

Κατωτέρω θα εξετάσουμε συνολικά τη διαδικασία , τις προϋποθέσεις έκδοσης συναινετικού διαζυγίου και το κόστος .

Ανάλυση της διαδικασίας έκδοσης συναινετικού διαζυγίου:

Συγκέντρωση δικαιολογητικών
Υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού περι λύσης γάμου και ρύθμισης, επιμέλειας και επικοινωνίας ανήλικων τέκνων (εφόσον υπάρχουν) καθώς και διατροφής τέκνου (προαιρετικά)
Κατάθεση αίτησης συναινετικού διαζυγίου στο αρμόδιο δικαστήριο (Πρωτοδικείο) από πληρεξούσιο δικηγόρο
Προσδιορισμός της ημερομηνίας εκδίκασης της αιτήσεως
Δήλωση της διάστασης στην αρμόδια Εφορία (Δ.Ο.Υ.) προκειμένου να γίνεται χωριστά η φορολογική δήλωση των πρώην συζύγων
Παράσταση πληρεξούσιου δικηγόρου στο ακροατήριο με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο
Δημοσίευση της απόφασης λύσης του γάμου
Παραίτηση από τα ένδικα μέσα και τελεσιδικία της απόφασης
Υποβολή αιτήματος για έκδοση εισαγγελικής εντολής για λύση του γάμου
Καταχώρηση των σχετικών εγγράφων και δήλωση της λύσης του γάμου στο αρμόδιο Ληξιαρχείο και την αρμόδια Μητρόπολη (εφόσον ο γάμος είναι θρησκευτικός)
Δικαιολογητικά συναινετικού διαζυγίου:

Φωτοτυπία ταυτότητας των εν διαστάσει συζύγων
Ληξιαρχική πράξη γάμου
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
Εκκαθαριστικό σημείωμα
Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα:

Ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου ή τέκνων
Νομοθεσία:

Αρθμο 1441 ΑΚ

Συναινετικό διαζύγιο

«Οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους, εφόσον έχει διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την κατάρτιση της. Η συμφωνία αυτή υπογράφεται από τα συμβαλλόμενα μέρη και από τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους ή μόνον από τους τελευταίους, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο, το οποίο πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή του συμφωνητικού.

Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος πρέπει η ανωτέρω συμφωνία να συνοδεύεται με άλλη έγγραφη συμφωνία των συζύγων που να ρυθμίζει την επιμέλεια των τέκνων και την επικοινωνία με αυτά, η οποία ισχύει ώσπου να εκδοθεί η απόφαση για το θέμα αυτό σύμφωνα με το άρθρο 1513. Η κατά τα ανωτέρω έγγραφη συμφωνία, καθώς και το έγγραφο συμφωνητικό που αφορά την επιμέλεια και την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων ή τη διατροφή αυτών, εφόσον έχει συμφωνηθεί, υποβάλλονται μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια, όταν απαιτείται, στο αρμόδιο μονομελές πρωτοδικείο, το οποίο με απόφαση του, που εκδίδεται κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, επικυρώνει τις συμφωνίες και κηρύσσει τη λύση του γάμου, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου που αφορά την επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανήλικων τέκνων αποτελεί εκτελεστό τίτλο.»

Το κόστος του συναινετικού διαζυγίου σε συμβολαιογράφο

Το κόστος για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου με συμβολαιογραφική πράξη είναι σαφέστερα αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη μέθοδο λύσης του γάμου με δικαστική απόφαση. Αυτό συμβαίνει διότι, αφενός θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα της εκπροσώπησης των συζύγων από ξεχωριστό δικηγόρο έκαστος και αφετέρου λόγω της εισαγωγής της συμβολαιογράφου στη διαδικασία, η οποία βέβαια αμείβεται για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου.

Ειδικότερα, κάθε σύζυγος πρέπει να καταβάλλει α) την αμοιβή του πληρεξουσίου δικηγόρου του για τη νομική συμβουλή, την εκπροσώπηση ενώπιον του συμβολαιογράφου και τη σύνταξη ή έλεγχο των συμφωνητικών λύσης του γάμου και επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής των ανηλίκων τέκνων, εφόσον υπάρχουν, β) την αναλογία του ή και όλη την αμοιβή του συμβολαιογράφου για τη σύνταξη της πράξης λύσης του γάμου, αναλόγως της συμφωνίας με τον έτερο σύζυγο, γ) το τέλος για τη θρησκευτική λύση του γάμου στην Ιερά Μητρόπολη, στην οποία ανήκει ο ιερός ναός όπου τελέστηκε ο γάμος, εφόσον ήταν θρησκευτικός ή και πολιτικός, που ιερολογήθηκε μεταγενέστερα, ε) το ειδικό τέλος για τη λύση του θρησκευτικού γάμου προς το Δημόσιο Ταμείο, στ) την αμοιβή του συμβολαιογράφου για σύνταξη των ειδικών πληρεξουσίων προς τους δικηγόρους σε περίπτωση, που οι σύζυγοι δεν επιθυμούν να έρθουν σε επαφή και να εμπλακούν ενεργά στην όλη διαδικασία, ζ) άλλα μικροέξοδα, που ενδεχομένως προκύψουν.

Πηγή:aftodioikisi.gr

 

Related posts

Τι να περιμένεις από την σχέση σου με έναν νάρκισσο

sierafm

Πιθανές αιτίες κρίσεων στις σχέσεις

sierafm

10 σημάδια ότι η σχέση τελείωσε, αλλά αρνούμαστε να το αποδεχθούμε

sierafm

Αφήστε ένα σχόλιο

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy