• Latest

Σχέδιο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για μονάδα παραγωγής υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία

28 Απριλίου 2020
Αποσύρονται τον Σεπτέμβριο οι μονάδες 1 & 2 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου – Σχέδιο της ΔΕΗ για «λουκέτο» στο τέλος 2024 και σε Μελίτη, Μεγαλόπολη 4

Ηλεκτρική ενέργεια: Τα δύο ρεκόρ στο λιγνίτη και στις περικοπές ΑΠΕ

5 Ιουλίου 2025
ΑΡΣΥ: Ανοιχτή επιστολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

ΑΡΔΥ: Ψήφισμα στήριξης Διωκόμενων αγωνιστών, αγροτοκτηνοτρόφων Κστοριάς

5 Ιουλίου 2025
Δρομολόγια για το Stranafest

Δρομολόγια για το Stranafest

5 Ιουλίου 2025
αιωροπτερισμος παραπεντε αλεξιπτωτο

Ξεκίνησαν οι πτήσεις του Greek Championship Servia – Olympus Open 2025

5 Ιουλίου 2025
Google

B2B Marketplace and Quick Logistics Tool on Globy

5 Ιουλίου 2025
Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Ζαγκουντίνος

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Ζαγκουντίνος

5 Ιουλίου 2025
Κάλεσμα του συλλόγου “Ποντοκώμη 1923” σε ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων της Ποντοκώμης

Κάλεσμα του συλλόγου “Ποντοκώμη 1923” σε ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων της Ποντοκώμης

5 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κοζάνη: 18χρονος αλλοδαπός μαχαίρωσε συνομήλικο του

5 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη 52χρονος  για διάθεση προς πώληση ελαιόλαδου αμφιβόλου ποιότητας

Συνελήφθη 52χρονος  για διάθεση προς πώληση ελαιόλαδου αμφιβόλου ποιότητας

5 Ιουλίου 2025
Fiesta Voio: Ο Bloody Hawk έρχεται το Σάββατο 12/07

Fiesta Voio: Ο Bloody Hawk έρχεται το Σάββατο 12/07

5 Ιουλίου 2025
Ποδόσφαιρο

Ρεάλ Μαδρίτης – Ντόρτμουντ: Της έχει πάρει τον αέρα

5 Ιουλίου 2025
Stranafest: Οι Πυξ Λαξ ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους στον Περδίκκα Εορδαίας.  Βίντεο

Stranafest: Οι Πυξ Λαξ ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους στον Περδίκκα Εορδαίας. Βίντεο

5 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Σχέδιο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για μονάδα παραγωγής υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία

sierafm by sierafm
28 Απριλίου 2020
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
32
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σχέδιο για επένδυση αξίας έως και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στη Δυτική Μακεδονία, που αφορά την παραγωγή καύσιμου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για χρήση στις αστικές συγκοινωνίες, συζητεί με την ελληνική κυβέρνηση η Solaris Bus & Coach S.A..

Η πολωνική κατασκευάστρια λεωφορείων, η οποία ανήκει στον εισηγμένο ισπανικό όμιλο Grupo CAF, συζητεί παράλληλα και την ανάπτυξη στη χώρα νέας γραμμής συναρμολόγησης αστικών λεωφορείων προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητά της, καθώς οι εγκαταστάσεις της στην Πολωνία λειτουργούν κοντά στο 100% των δυνατοτήτων τους. Επιπλέον, η Solaris ενδιαφέρεται και για τη συμμετοχή της στον επικείμενο διαγωνισμό του Δημοσίου για την προμήθεια 700 τουλάχιστον λεωφορείων για τις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το ένα τρίτο των οποίων αναμένεται να είναι ηλεκτροκίνητα.

Κορυφαία στελέχη της Solaris θα συναντηθούν για μία ακόμη φορά με μέλη της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, καθώς επιχειρείται να ωριμάσει το επενδυτικό σχέδιο και να δρομολογηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες για την υλοποίησή του. Η Solaris έχει έρθει σε επαφή τόσο με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, όσο και με τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου. Το πλαίσιο στήριξης της επένδυσης πρόκειται να διευκολυνθεί από τη δομή του Μεταβατικού Προγράμματος (2020-2021) για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, που καταρτίζει η Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της οποίας προΐσταται ο Κωστής Μουσουρούλης. Το σχεδιαζόμενο πλαίσιο θα παράσχει σημαντικά φορολογικά και άλλα κίνητρα για επενδύσεις που θα υποκαταστήσουν τη δραστηριότητα του λιγνίτη. Η εγκατάσταση εκεί μιας τέτοιας μονάδας θα σημάνει χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξηγούν πηγές της αγοράς αυτοκινήτου.

Εφόσον καρποφορήσει η προσπάθεια για την ανάπτυξη της μονάδας παραγωγής υδρογόνου, που εκτιμάται πως μπορεί να επιδοτηθεί γενναία από ευρωπαϊκά κονδύλια –μεταξύ άλλων και λόγω της ένταξης της Δυτικής Μακεδονίας από τον περιφερειάρχη Γεώργιο Κασαπίδη στις ευρωπαϊκές περιοχές στήριξης σχεδίων ανάπτυξης φιλικών προς το περιβάλλον δραστηριοτήτων– η Solaris θα συνεργαστεί και με όμιλο που θα αναλάβει την παραγωγή με ΑΠΕ της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής υδρογόνου. Η πολωνική εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με πολύ μεγάλο ελληνικό ιδιωτικό ενεργειακό όμιλο που μπορεί να υποστηρίξει τόσο την παραγωγή όσο και την αλυσίδα αποθήκευσης και εφοδιασμού.

Η Solaris Bus & Coach S.A. είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ευρωπαϊκών λεωφορείων και αμαξοστοιχιών με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας και 19.000 οχήματα παραδομένα. Πολλά από αυτά κινούνται στους ελληνικούς δρόμους, καθώς έχει προμηθεύσει τις αστικές συγκοινωνίες κατά το παρελθόν έπειτα από σχετικούς διαγωνισμούς.

Σήμερα, η εταιρεία έχει ρίξει το βάρος στην παραγωγή μοντέλων που τείνουν να έχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, με την ηλεκτροκίνηση και το υδρογόνο να αποτελούν αιχμή της νέας της παραγωγής. Το παραπροϊόν της καύσης του υγρού υδρογόνου, μόνο με οξυγόνο είναι ατμοί νερού, που μπορούν να ψυχθούν με το υγρό υδρογόνο. Επειδή το νερό θεωρείται αβλαβές για το περιβάλλον, ένας κινητήρας που καίει υδρογόνο μπορεί να θεωρηθεί με «μηδενικές εκπομπές». Το υγρό υδρογόνο έχει επίσης πολύ υψηλότερη ειδική ενέργεια από τη βενζίνη, το φυσικό αέριο ή το ντίζελ. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της χρήσης ως καυσίμου του υδρογόνου, η Ε.Ε. το έχει προσδιορίσει ως έναν από τους έξι βασικούς στρατηγικούς τομείς όπου απαιτούνται σημαντικές δράσεις και επενδύσεις. Η όλη προσπάθεια βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια, ενώ το κόστος παραγωγής του υδρογόνου αλλά και διαχείρισής του (αποθήκευση, μεταφορά κ.λπ.) είναι υψηλό. Αυτός είναι όμως και ο λόγος που τυγχάνει εκτενών επιδοτήσεων.

H Solaris ανήκει εδώ και δύο χρόνια στην ισπανική Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (Grupo CAF), έναν όμιλο με πωλήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2019 σε λεωφορεία και συρμούς σταθερής τροχιάς. Εχει την έδρα της στην αυτόνομη περιοχή των Βάσκων αλλά μέσω θυγατρικών της όπως η Solaris έχει μονάδες παραγωγής και συναρμολόγησης στην Ισπανία και στην Πολωνία και στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία και στο Μεξικό. Τώρα εξετάζει την εγκατάσταση γραμμής συναρμολόγησης και στη Δυτική Μακεδονία, αλλά συναξιολογεί και άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία όπου επίσης πραγματοποιεί επαφές.

Πηγή kathimerini.gr

Tags: ΥΔΡΟΓΟΝΟ
Previous Post

Τέταρτη μέρα χωρίς κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία

Next Post

e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών Μαρτίου – Προθεσμία έως τις 5 Μαΐου για έκπτωση 25%

Next Post
ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών Μαρτίου – Προθεσμία έως τις 5 Μαΐου για έκπτωση 25%

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Ηλεκτρική ενέργεια: Τα δύο ρεκόρ στο λιγνίτη και στις περικοπές ΑΠΕ
  • ΑΡΔΥ: Ψήφισμα στήριξης Διωκόμενων αγωνιστών, αγροτοκτηνοτρόφων Κστοριάς
  • Δρομολόγια για το Stranafest
  • Ξεκίνησαν οι πτήσεις του Greek Championship Servia – Olympus Open 2025
  • B2B Marketplace and Quick Logistics Tool on Globy

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr