Τέλος Οκτωβρίου κληρώνει για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Τέλος Οκτωβρίου κληρώνει για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Μετά τις 23 Οκτωβρίου και την έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα θα οριστικοποιηθεί η λίστα των μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση.

Η μέχρι τώρα στάση των Βρυξελλών δείχνει ότι το ελληνικό σχέδιο δεν πείθει ότι είναι ελκυστικό, δεδομένου ότι περιλαμβάνει τις δύο παλαιές μονάδες Αμυνταίου, μια σύγχρονη, τη Μελίτη Ι, συν μια άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ. Ενδεικτικά οι μόνοι που φαίνεται να ενδιαφέρονται είναι εταιρείες από την Τσεχία, την Πολωνία και την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει να συμπεριληφθούν στη λίστα με τις λιγνιτικές μονάδες και οι δύο μονάδες της ΔΕΗ στην Αρκαδία. Αυτό δεν το θέλει το υπουργείο Ενέργειας και εντός των ημερών αναμένεται να αποστείλει νέα επιστολή στις Βρυξέλλες, όπου θα αναφέρει πως αν πουληθεί και η Μεγαλόπολη, τότε οι μονάδες που θα περάσουν στα χέρια του επενδυτή θα είναι πιο σύγχρονες συγκριτικά με τη διάρκεια ζωής όσων μονάδων θα απομείνουν στη ΔΕΗ, μέχρι τουλάχιστον να τεθεί σε εμπορική λειτουργία η υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα 5 (με εκτιμώμενη λειτουργία το 2022).

Τα βασικά ερωτήματα είναι αν η ελληνική πλευρά θα πείσει την ΕΕ ότι το μείγμα των προς πώληση μονάδων είναι ικανό να προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στο «market test» που ελπίζει να προκηρύξει τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική πλευρά, αλλά και το εάν η κυβέρνηση θα δείξει ευελιξία ως προς τις λιγνιτικές μονάδες, για να μην μπουν στο τραπέζι τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.

Κατά πληροφορίες ο ατμοηλεκτρικός σταθμός της Φλώρινας, που περιλαμβάνει την υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα και την άδεια για κατασκευή δεύτερης θα περιλαμβάνεται στο καλάθι των μονάδων που θα διατεθεί προς πώληση προκειμένου να περιοριστεί κατά 40% η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο να περιληφθεί τελικά στο «πακέτο» και ο σταθμός του Αμύνταιου, παρά τη ζημιά που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο αλλά και την παλαιότητα των μονάδων που επιβάλει περιβαλοντικές επενδύσεις προκειμένουνα συνεχίσουν να λειτουργούν σε βάθος χρόνου. Αυτό ανέφερε χθες υψηλόβαθμος παράγοντας της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι στόχος από ευρωπαϊκής πλευράς είναι να διασφαλιστεί ότι το εγχείρημα θα επιτύχει, θα υπάρξει δηλαδή ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές για την αγορά των μονάδων που θα προσφερθούν προς πώληση.

Πηγή:cnn.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΔΕΗ

Άλλες ειδήσεις

Πέντε σημάδια ότι θέλει να είστε για πάντα μαζί

Για να βεβαιωθείς ότι ο σύντροφός σου βλέπει τη σχέση σας σοβαρά, δεν έχεις παρά να παρατηρήσεις κάποια μικρά καθημερινά

Πρότυπο έργο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στο Δήμο Κοζάνης

Η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πέρα από τις οικολογικές και ενεργειακές ωφέλειες μπορεί να προκαλέσει και

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.