• Ροή ειδήσεων
Νέες αλλαγές στο νόμο για τις μεταγραφές στα Πανεπιστήμια

Τέλος στους αιώνιους φοιτητές: Μπαίνει ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ

23/12/20 12:31
Μαγιορκίνης: “Είναι πιθανό τις επόμενες μέρες να δούμε 500 κρούσματα”

1829 κρούσματα συνολικά στην χώρα την Κυριακή 18 Απριλίου. Δείτε πόσα στη Δυτική Μακεδονία

18/04/21 17:06
ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: Προϋποθέσεις για μια Δίκαιη Μετάβαση: Το μέλλον της ΠΕ Κοζάνης μετά την Απολιγνιτοποίηση

ΣΥΡΙΖΑ: Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Ελευθεροτυπίας

18/04/21 15:11
Δήμος Βοΐου: «Διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης covid-19, την Παρασκευή 19 Μαρτίου στην Γαλατινή»

Δήμος Γρεβενών: Δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ σε Εργατικές Κατοικίες και Μερά τη Δευτέρα 19 Απριλίου

18/04/21 15:08
Σε ποιους δήμους εντοπίζονται τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου για την Δυτική Μακεδονία

Δείτε σε ποιους Δήμους κατανέμονται τα κρούσματα του Σαββάτου 17 Απριλίου

18/04/21 15:05
Οι συνδυασμοί “Ενεργοί Πολίτες”  και “Υπεύθυνα Μαζί”  για τον προϋπολογισμό 2020 του Δήμου Βοΐου

Συλλυπητήριο μήνυμα των “Ενεργών Πολιτών” για την Στέλλα Βαρβέρη

18/04/21 14:58
Γεωπονικός σύλλογος Κοζάνης: Ετήσια Γενική Συνέλευση και Εκλογές

Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης: Μεγάλη η αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους χημικούς ψεκασμούς

18/04/21 13:06
ΚΚΕ: Συγκέντρωση της ΚΟΒ Σερβίων

Συνάντηση αντιπροσωπίας του ΚΚΕ με εκπροσώπους της λαϊκής αγοράς στην Κοζάνη

18/04/21 13:02
Συνελήφθη 52χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας για παράβαση της δασικής νομοθεσίας

Καστοριά: Σύλληψη 2 ατόμων για ναρκωτικά

18/04/21 12:57
Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 24-07-2017 έως 30-07-2017)

Συνελήφθη 26χρονος διακινητής σε περιοχή της Καστοριάς ο οποίος μετέφερε παράνομα με Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο -9- αλλοδαπούς

18/04/21 12:51
Εφιαλτικές στιγμές για 60χρονη μέσα στο σπίτι της για να της πάρουν την τραπεζική κάρτα

Παιδιά εγκαταλείπουν τους γονείς τους σε νοσοκομεία

18/04/21 07:02
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Κυριακή, Απρίλιος 18, 2021
  • Login
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στους αιώνιους φοιτητές: Μπαίνει ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ

από sierafm
23/12/20 12:31
σε ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Νέες αλλαγές στο νόμο για τις μεταγραφές στα Πανεπιστήμια
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter



 

OΠΠΙ: Η νέα πανεπιστημιακή αστυνομία – Ολες οι αλλαγές στο μηχανογραφικό και στις βάσεις εισαγωγής – Εισήγηση Κεραμέως

Το «πράσινο φως» άναψε χθες το υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές σε βάση εισαγωγής, μηχανογραφικό δελτίο, πανεπιστημιακή αστυνομία και ανώτατο όριο φοίτησης στα Πανεπιστήμια. Οι πρυτάνεις έχουν συμφωνήσει ομόφωνα για την βάση εισαγωγής και κατά πλειοψηφία για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Η ΠΟΣΔΕΠ είναι θετική με την δημιουργία Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, αλλά το Σώμα να είναι υπό την εποπτεία των πρυτάνεων και όχι από την αστυνομία ενώ το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών συμφωνεί με την είσοδο με ταυτότητες.

Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό και εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για να τονίσει ότι ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία.

Το καθεστώς των αιώνιων φοιτητών είχε καταργηθεί επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ επανήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας τον ιδιότυπο ελληνικό «θεσμό» των αιώνιων φοιτητών. Πέντε χρόνια μετά, νέο νομοσχέδιο επαναφέρει το ανώτατο όριο φοίτησης στα Πανεπιστήμια.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσίασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει:

Ανώτατο όριο φοίτησης το Ν + ½Ν, (όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών)για τους φοιτητές στα ελληνικά Πανεπιστήμια, εισηγήθηκε η υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 2.Όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 3.

Αυτό σημαίνει ότι μετά το ανώτατο όριο φοίτησης Ν + ½Ν, οι φοιτητές θα διαγράφονται από το Πανεπιστήμιο.Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για περιπτώσεις εργασίας/μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους εξαιρετικούς λόγους. Οπως τόνισε η υπουργός Παιδείας “ με τη ρύθμιση αυτή Θωρακίζεται, έτσι, έτι περαιτέρω το κύρος και το επίπεδο των σπουδών, βελτιώνεται ο ρυθμός αποφοίτησης (που αυτή τη στιγμή είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ) και ενσωματώνεται γρηγορότερα το ανθρώπινο δυναμικό στην αγορά εργασίας”.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που αφορούν στη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ): Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα. Η αλλαγή αυτή στοχεύει στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, επομένως και τη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών και τη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου. Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών, αλλά και η εξασφάλιση των υποψηφίων, καθώς η βάση εισαγωγής αποσυνδέεται από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων.

Η επιλογή μίας βάσης εισαγωγής, οριζόντιας ή μη, σε απόλυτο μέγεθος και για όλα τα τμήματα, π.χ. η βάση του 10, δεν προκρίθηκε, καθώς αφ’ ενός θα συνέδεε άρρηκτα την εισαγωγή των υποψηφίων με το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, προκαλώντας πιέσεις στην επιλογή των θεμάτων, αφ’ ετέρου τα προγράμματα σπουδών έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και χρειάζεται να μπορούν να διαφοροποιηθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτά.

Εισαγωγή σε δύο φάσεις

Στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής. Ενθαρρύνονται, έτσι, οι συνειδητές επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών, η απαλοιφή του φαινομένου των εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων. Οι δύο φάσεις θα λειτουργήσουν ως εξής:

Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα.

Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α. Οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν σταθερές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ερχεται η ΟΠΠΙ

Η δέσμη αυτή ρυθμίσεων περιλαμβάνει τη διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στο χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, την ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, με τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο, και τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενης από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Στόχος είναι η βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Με αυτές τις δέσμες ρυθμίσεων, επιδιώκουμε συνολική αναβάθμιση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, εξασφάλιση πιο στοχευμένων και πιο ποιοτικών επιλογών για τους φοιτητές και μεγαλύτερη αυτονομία για τα Πανεπιστήμιά μας. Πρόκειται για ρυθμίσεις που εντάσσονται στο σχεδιασμό μας για την ολιστική αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, αλλά και την ώθηση των Ιδρυμάτων μας σε μία ανοδική πορεία, που αξίζουν και μπορούν να επιτύχουν χάρη στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό τους. Τελικός ωφελούμενος, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα και συνακόλουθα η κοινωνία μας εν συνόλω.»

Τι λέει η ΠΟΣΔΕΠ

«Φαινόμενα άσκησης βίας δεν μπορεί πλέον να γίνονται ανεκτά», λέει η ΠΟΣΔΕΠ το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών. Για το λόγο αυτό η ΠΟΣΔΕΠ είναι θετική με την δημιουργία Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, αλλά το Σώμα να είναι υπό την εποπτεία των πρυτάνεων και όχι από την αστυνομία. Το σώμα φύλαξης θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά και θα παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με βάση επιχειρησιακά σχέδια και κανόνες που θα εκπονηθούν σε συνεργασία των ΑΕΙ με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και με βάση τις τοπικές ανάγκες κάθε Πανεπιστημίου λένε οι πανεπιστημιακοί. Επίσης, λένε «ναι» στον έλεγχο εισόδου με ακαδημαικές ταυτότητες.

Η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ ζητά ενίσχυση της φύλαξης των πανεπιστημίων με τη σύσταση ειδικού ανεξάρτητου σώματος φύλαξης, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία κυρίως από τις χώρες της Ε.Ε. Το σώμα φύλαξης θα στελεχωθεί με προσωπικό που θα προσληφθεί από την πολιτεία, ιδανικά μέσω ΑΣΕΠ, με συγκεκριμένα προσόντα, θα έχει κατάλληλη εκπαίδευση από τους αρμόδιους φορείς και θα μισθοδοτείται από την Γενική Κυβέρνηση. Είναι απαραίτητο να περιγραφούν αναλυτικά οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας φύλαξης των ΑΕΙ, όπως έγινε π.χ. με το ΠΔ 23/2002 για τη Δημοτική Αστυνομία. Το σώμα φύλαξης θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά και θα παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με βάση επιχειρησιακά σχέδια και κανόνες που θα εκπονηθούν σε συνεργασία των ΑΕΙ με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και με βάση τις τοπικές ανάγκες κάθε Πανεπιστημίου. Το ειδικό σώμα φύλαξης πρέπει να εποπτεύεται από τον Πρύτανη και όχι από την ΕΛΑΣ, ως εκ τούτου η θέση της ΠΟΣΔΕΠ διαφέρει ουσιαστικά από την πρόταση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Τι λένε οι πρυτάνεις

Η Σύνοδος Πρυτάνεων, μετά την ολοκλήρωση τετραήμερων εργασιών στο ανακοινωθέν τονίζει: «Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της βίας και παραβατικότητας, η Σύνοδος αναγνωρίζει την αναγκαιότητα μίας ουσιαστικής, ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρωτοβουλίας για την προστασία, ασφάλεια και φύλαξη των ιδρυμάτων. Διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη μορφή ενίσχυσης της ασφάλειας εντός των ιδρυμάτων και ως προς τον χαρακτήρα και τη διοικητική ένταξη του σώματος πανεπιστημιακής φύλαξης. Η πλειοψηφία των μελών της Συνόδου στέκεται θετικά στην πρόταση περί ελεγχόμενης πρόσβασης ιδιαίτερα στους κρίσιμους χώρους των ΑΕΙ. Αναμένουμε την τελική γραπτή εξειδίκευση της νομοθετικής πρότασης του Υπουργείου ως προς τα ζητήματα ασφάλειας και φύλαξης. Αναφορικά με την πρόταση του Υπουργείου για τον τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής, εμμένει στην προηγούμενη θετική άποψη που εξέφρασε κατά την έκτακτη σύνοδο της 15ης Δεκεμβρίου.Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά ζητείται από τα Τμήματα και τις Σχολές των ΑΕΙ να έχουν αποφασιστικό ρόλο σχετικά με τον καθορισμό των βάσεων. Υπήρξε και προβληματισμός, αναφορικά με το ενδεχόμενο να πληγούν Πανεπιστημιακά Τμήματα με τον προτεινόμενο νέο τρόπο υπολογισμού. Για τον λόγο αυτό τα ΑΕΙ αναμένουν την αποστολή εκ μέρους του Υπουργείου των στατιστικών στοιχείων από τις εξετάσεις των τελευταίων ετών, ώστε να υπάρξει ενδελεχής μελέτη πριν καταλήξουμε στην τελική τοποθέτησή μας».

Πηγή: protothema.gr

 

Tags: Φοιτητές
ShareTweet

Σχετικά Άρθρα

Οι δέκα συμβουλές των ειδικών για τη σωστή ενοικίαση φοιτητικού σπιτιού

Κοζάνη: Επάρκεια φοιτητικών σπιτιών από 160 έως 270 ευρώ

από sierafm
02/08/20 09:42
0
0

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, αναμένεται να κινηθούν οι τιμές των ενοικιαζόμενων φοιτητικών σπιτιών στην Κοζάνη, σύμφωνα με εκτιμήσεις ...

Νέες αλλαγές στο νόμο για τις μεταγραφές στα Πανεπιστήμια

Εγγραφές πρωτοετών: Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν – Ποιοι εξαιρούνται

από sierafm
02/09/19 12:06
0
0

Οι βάσεις 2019 ανακοινώθηκαν και τώρα οι φοιτητές θα πρέπει να παρουσιαστούν στη πόλη όπου εδρεύει το πανεπιστήμιό τους για...

Νέες αλλαγές στο νόμο για τις μεταγραφές στα Πανεπιστήμια

Και τώρα Πανεπιστήμιο: Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές εγγραφές των φοιτητών -Οσα πρέπει να γνωρίζουν

από sierafm
10/09/18 10:11
0
0

Το σύστημα υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εγγραφής θα ισχύσει και φέτος, για την εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2018 στις...

Νέες αλλαγές στο νόμο για τις μεταγραφές στα Πανεπιστήμια

Πανελλαδικές 2018: Αρχίζουν οι εγγραφές των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

από sierafm
08/09/18 10:35
0
0

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2018 στις Σχολές και...

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

code

CAPTCHA
Refresh

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.






Facebook Twitter
Η αναβάθμιση επιδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Ψηφιακό Βήμα»

Μετάφραση Website

EnglishΕλληνικά

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

sierafm@sierafm.gr, sierafm1053@gmail.com
Γενική Διεύθυνση (Σαμαράς Βασίλης)
Τηλ.Fax:2465023300
Βουλγαροπούλου 3
Σιάτιστα, Κοζάνης

Copyright © Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

Copyright © Sierafm.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε.