Με δεκάδες ανθρώπους να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους και με το φόβο ότι το άνοιγμα θα χειροτερέψει την κατάσταση, αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε χθες η παράταση του lockdown για άλλη μία εβδομάδα, until 14 December.
Οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν αρνητική εισήγηση για το άνοιγμα τόσο στα σχολεία, όσο και τα εμπορικά καταστήματα, καθώς μετά από ένα μήνα lockdown τα επιδημιολογικά δεδομένα κάνουν απαγορευτικές τις όποιες σκέψεις για χαλάρωση.
Σύμφωνα με το ethnos.gr οι περισσότεροι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσαν να αποφανθούν με βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι ουτε και στις 7 January.
Μάλιστα διατύπωσαν την άποψη – και προς την υπουργό Παιδείας – ότι θα εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση κοντά στην Πρωτοχρονιά (περίπου στις 28 with 29 December), ώστε να μπορούν να κρίνουν εάν είναι ασφαλές το άνοιγμα στις 7 January.
Καλά ήταν τα νέα για τα καταστήματα που πουλούν εποχικά είδη καθώς με απόφαση της κυβέρνησης, από την Δευτέρα, Exceptionally, θα επιτρέπεται η λειτουργία τους. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Panagiotis Stampoulidis.
Ένας άλλος κλάδος που αναμένεται να ανοίξει νωρίτερα, είναι τα κομμωτήρια. Στην κυβέρνηση εξετάζεται το σενάριο να ανοίξουν στις 14 December, καθώς τα κομμωτήρια δεν ήταν από τον κλάδο που αποτελούσε αιτία διασποράς του κορωνοϊού. Αν επιτραπεί να λειτουργήσουν ξανά πριν τις γιορτές, θα ισχύει ότι και πριν, δηλαδή επίσκεψη μόνο με ραντεβού και περιορισμένος αριθμός ατόμων εντός των χώρων (τέσσερα άτομα έως 100 sq.m.. και ένα άτομο για κάθε 10 sq.m.. In addition, απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας και εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού).
In terms of focus, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως δεν θα ανοίξουν τα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ δύσκολα είναι τα πράγματα και για τα εστιατόρια, όπου και ο κλάδος είναι αντίθετος στο να ανοίξει μόνο για μία εβδομάδα.
Moreover, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, όσον αφορά τα μπαρ και να νυχτερινά μαγαζιά, πως το άνοιγμά τους πάει για το 2021 και αφού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών.
Source:usay.gr