Τα αρχοντικά μας, μοναδική διέξοδος για την ανάπτυξη της πόλης μας. Του Λ. Κώτσικα

Τα αρχοντικά μας, μοναδική διέξοδος για την ανάπτυξη της πόλης μας. Του Λ. Κώτσικα

Πριν από λίγες μέρες, έλαβα μια φωτογραφία του Αρχοντικού Μουχτάρη στη Χώρα.

Μου την έστειλε μια αρχιτέκτων μηχανικός, που όταν σπούδαζε στην Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε την πόλη μας το 1984. Είχε την απορία «τι απέγινε αυτό το όμορφο αρχοντικό;»

Το Αρχοντικό Μουχτάρη κατεδαφίστηκε. Ευτυχώς, που οι νέοι ιδιοκτήτες του είχαν την υπομονή και την επιμονή να χτίσουν ένα σπίτι που μοιάζει εκπληκτικά με το Αρχοντικό. Στην φωτογραφία μπορούμε να συγκρίνουμε την πρότερη και την τωρινή κατάσταση. Στην ίδια ακριβώς περιοχή υπάρχουν πολλά αρχοντικά που έχουν δυστυχώς εγκαταλειφθεί και περιμένουν καρτερικά το τέλος τους.

Θα βρεθούν και άλλοι; Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα (πχ Αρχοντικό Ζαμάνη – οικία Τάτη), αλλά πόσοι θα το ξανατολμήσουν σε τόσο δύσκολες εποχές;

Θα γίνω ακόμα μια φορά κουραστικός, αλλά θα επαναλαμβάνω επίμονα, ότι πρέπει να γίνει επιτέλους:

  1. Μια καταγραφή των αρχοντικών της Σιάτιστας.
  2. Μια εκτίμηση της στατικής επάρκειας και του κόστους αποκατάστασης των αρχοντικών.
  3. Διαχωρισμός σε αυτά που μπορούν να αποκατασταθούν και σε αυτά που δεν είναι πλέον αυτό εφικτό.
Όλα αυτά σε συνεργασία και σε συνεχή επαφή με τους ιδιοκτήτες. Ο Δήμος που είτε το θέλει είτε όχι, αυτός πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία, προκειμένου επιτέλους να στηθεί ένα στρατηγικό πλάνο δράσης. Τα πλάνα φαίνονται σε πολλούς περιττές σελίδες. Περιττές σελίδες, είναι όταν δεν αφήνουμε τον επιστήμονα να καταρτίσει το πλάνο όπως πρέπει αλλά επιμένουμε να καταλήξει στο πλάνο δράσεων που εμείς έχουμε προεπιλέξει.

Πλάνο στο οποίο θα περιλαμβάνει την δημιουργία ομάδας εργασίας και θα αναζητά συνεχώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναστήλωση των αρχοντικών ενημερώνοντας και βοηθώντας τους ιδιοκτήτες.

Ένας δήμος που σαράντα χρόνια το μόνο που κατάφερε, με τα χίλια ζόρια να αναστηλώσει, μόνο το Αρχοντικό Δόλγκηρα.

Ένας δήμος που έχει το Αρχοντικό Τζώνου, το Αρχοντικό Μάλαμα, το σπίτι της Γκαγκαρατσους και τώρα το Αρχοντικό Μανούση.

Είμαστε ένας παραδοσιακός οικισμός και ο δήμος δεν έχει ούτε αρχιτέκτονα ούτε αρχαιολόγο. Ας μην κατηγορούμε, όλοι την τωρινή δημοτική αρχή αλλά να σκεφθούμε, τι έκαναν όλοι, όλα αυτά τα σαράντα χρόνοι.
΄
Ένας δήμος που όλα αυτά τα χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τοποθέτηση του καλωδίου οπτικής ίνας, αφήνει τον όποιο εργολάβο να κάνει τα έργα όπως θέλει χωρίς να σέβεται τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης μας. Αντίθετα, περιμένουμε από τον πολίτη να περάσει από τις Συμπληγάδες των αρχιτεκτονικών επιτροπών και των αρχαιολογικών συμβουλίων για να χτίσει το σπίτι του. Δυστυχώς ο δήμος δεν δίνει το καλό το παρά

Πρέπει επιτέλους, να καταλάβουμε πως όποιες προοπτικές υπήρχαν από άλλες πλευρές για την ανάπτυξη της πόλης μας τελείωσαν. Όσο σκληρό και αν είναι πρέπει να το αποδεχτούμε.

Η ανάπτυξη της πόλης μας μπορεί να γίνει μόνο από την πολιτιστική μας κληρονομία. Όσο δεν κάνουμε τίποτα, οι επισκέπτες της πόλης μας θεωρούν ότι αδιαφορούμε για αυτήν.

Έχουμε τόσο όμορφα μνημεία, τόσο μεγάλη ιστορία, τόσο μεγάλες προσωπικότητες αναδείξει και αντί να εκμεταλλευτούμε, επιμένουμε μονότονα στις ίδιες κατευθύνσεις.

Όσο αδιαφορούμε, θα έρθει πιο κοντά ημέρα που θα βλέπουμε τα αρχοντικά της Σιάτιστας, μόνο από φωτογραφίες.

Ας το πάρουμε απόφαση επιτέλους


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
Αρχοντικό

Άλλες ειδήσεις

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή 24-08-2018

Από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Περιοχή Κοζάνης ανακοινώνεται ότι : Την Παρασκευή 24-08-2018, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από ώρα 08:00 έως

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Δ. Μακεδονίας στην Κινέτα

Τουλάχιστον εννέα (9) οχήματα με 22 πυροσβέστες και 15 πυροσβέστες του πεζοπόρου κλιμακίου δασοπυρόσβεσης από όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της

Πόσοι υποψήφιοι συμμετέχουν στις φετινές πανελλήνιες

Το ΦΕΚ με την κατανομή των θέσεων ανά σχολή και τμήμα. Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τις 74.692 θέσεις στα

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.