Τα δέκα πολύτιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες

Τα δέκα πολύτιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κρίνεται σκόπιμο κάθε ενήλικας να τεκμηριώσει την εμβολιαστική του κάλυψη και, ανάλογα με το αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και αν το επιτρέπει η κατάσταση του, να προβεί στην ολοκλήρωση του εμβολιαστικού του προγράμματος

Γράφει ο Γιώργος Μπέσκος, Ιατρός – Ειδικός Παθολόγος

Τα τελευταία χρόνια και με την εμφάνιση του αντιεμβολιαστικού κινήματος παγκοσμίως, είναι έντονο το ενδιαφέρον της κοινωνίας και ιδιαίτερη η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τα εμβολιασμό των παιδιών, μιας και η ιατρική κοινότητα έχει καταδείξει με σαφήνεια και πλήθος μελετών, τόσο την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αυτό που ίσως είναι λιγότερο επίκαιρο και γνωστό, είναι πως και για τον ενήλικο πληθυσμό υπάρχουν εμβόλια που συστήνονται από το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σύμφωνα με την ηλικία, το εμβολιαστικό ατομικό αναμνηστικό, τη νόσηση από κάποια ασθένεια, τις οικογενειακές ή τις επαγγελματικές/κοινωνικές συνθήκες και είναι τα κάτωθι:

  1. Εμβόλιο γρίπης ετησίως σε όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών και για όλα τα άτομα 18-60 που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  2. Εμβόλιο έρπητα ζωστήρα (μία δόση εφάπαξ) συστήνεται σε ενήλικες ηλικίας ≥ 60 ετών, ανεξάρτητα αν αναφέρεται προηγούμενο επεισόδιο προσβολής από έρπητα ζωστήρα. Σε ανοσοκαταστολή θα πρέπει να εκτιμάται η γενική κατάσταση.
  3. Εμβόλιο Ανεμευλογιάς συστήνεται σε όλους τους ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1990 και δεν έχουν αποδεδειγμένη ανοσία στην ανεμευλογιά (προηγηθείσα νόσηση ή εμβολιασμό).
  4. Εμβόλιο τετάνου – διφθερίτιδας και ακυτταρικό κοκκύτη μία αναμνηστική δόση κάθε 10 χρόνια.
  5. Εμβόλιο ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) συστήνεται σε άνδρες και γυναίκες 18-26 ετών εφόσον έχουν ανοσοκαταστολή ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
  6. Εμβόλιο ηπατίτιδας Α συστήνεται σε ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  7. Εμβόλιο ηπατίτιδας Β συστήνεται σε όλους τους ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί στην παιδική ηλικία και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  8. Εμβόλιο πνευμονιοκόκκου συζευγμένο (PCV13) και πολυσακχαριδικό (PPSV23) συστήνεται 1 δόση εφάπαξ μετά τα 65 έτη του PCV13 και ένα έτος μετά μία δόση του PPSV23 και σε ομάδες υψηλού κινδύνου 18-65 ετών μία δόση του PCV13 και 1-2 δόσεις του PPSV23.
  9. Εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) συστήνεται για ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 σε δύο δόσεις εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί στην παιδική ηλικία ή δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν αντένδειξη.
  10. Εμβόλιο μηνιγγιτιδοκόκκου τετραδύναμο, συζευγμένο, Εμβόλιο μηνιγγιτιδοκόκκου ομάδος Β, πρωτεϊνικό και Εμβόλιο αιμοφίλου ινφλουένζας τύπου b, συζευγμένο συστήνονται σε συγκεκριμένες ομάδες ενηλίκων υψηλού κινδύνου.

Τέλος ανάλογα με τον προορισμό κάποιου ταξιδιού σας θα πρέπει ίσως να πραγματοποιήσετε πρόσθετο εμβολιασμό όπως π.χ. Εμβόλιο τυφοειδούς πυρετού ή
Εμβόλιο πολιομυελίτιδας κ.α.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω λοιπόν, είναι σκόπιμο κάθε ενήλικας σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό του, να τεκμηριώσει την εμβολιαστική του κάλυψη, καθώς και ανάλογα με το αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και αν το επιτρέπει η κατάσταση του (π.χ. εγκυμοσύνη, ανοσοκαταστολή κ.α.) να προβεί στην ολοκλήρωση του εμβολιαστικού του προγράμματος.

Πηγή:ygeiamoy.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΕΜΒΟΛΙΟ

Άλλες ειδήσεις

Χωρίς τέλος το αλαλούμ με τις Πανελλαδικές: Τώρα λένε για κατάργηση σε πέντε χρόνια

«Ένα ποσοστό το απολυτήριο, ένα ποσοστό τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα» είπε αυτή τη φορά ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου   Αναταράξεις χωρίς

Ευχαριστήριο της Γιούλα Γκατζαβέλη Τσαρίδου.

«Ευχαριστώ θερμά όλους τους Δυτικομακεδόνες που στήριξαν το συνδυασμό «Αλλάζουμε Πορεία» και ανέδειξαν νέο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΣΑΠΙΔΗ

Νίκος Λυσσαρίδης: Δήλωση υποψηφιότητας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο πλευρό του Γιώργου Κασαπίδη

Αγαπητοί συμπολίτες, Η πολύχρονη γνωριμία μου και πολιτική συστράτευση μου με τον Γ.  Κασαπίδη αποτέλεσε την αφορμή για να έρθω

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

<

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.