• Latest
τσαι

Τα ροφήματα που μας βοηθούν να κοιμηθούμε καλύτερα – Τα οφέλη τους

21 Δεκεμβρίου 2022
Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου

Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου

20 Δεκεμβρίου 2025
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Βόιο: Πιθανή διακοπή νερού για τρεις μέρες λόγω σοβαρής βλάβης σε αγωγό της ΔΥΠΡΑ

20 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Τα Δημοτικά σχολεία συνεργάστηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα.  Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Τα Δημοτικά σχολεία συνεργάστηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα. Βίντεο και φωτογραφίες

20 Δεκεμβρίου 2025
Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο

Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο

20 Δεκεμβρίου 2025
Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου «Πορτρέτα του Κώστα Ντιό»

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου «Πορτρέτα του Κώστα Ντιό»

20 Δεκεμβρίου 2025
Θεόδωρος Πήττας: « Όταν δεν έχεις τι να πεις στη λογοδοσία, συκοφαντείς για να προκαλέσεις θόρυβο». Απάντηση στη Λαϊκή Συσπείρωση

Βόιο: Καταδίκη της θανάτωσης ζώων στο Σισάνι

20 Δεκεμβρίου 2025
Πράσσος: Φθηνό ρεύμα στους αγρότες και εγγυημένες τιμές στα Προϊόντα

Πράσσος: Φθηνό ρεύμα στους αγρότες και εγγυημένες τιμές στα Προϊόντα

20 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Να γίνει πράξη η προσωπική διαβεβαίωση του Υπουργού ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τις αγροτικές ιδιοκτησίες στην Π.Ε. Κοζάνης»

20 Δεκεμβρίου 2025

ΑΕΚ – ΟΦΗ: Με φόρα από την Ευρώπη

20 Δεκεμβρίου 2025
Η Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης στο Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αυτισμό νομού Κοζάνης ΄΄Ταξιδευτές της Ελπίδας΄΄

Η Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης στο Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αυτισμό νομού Κοζάνης ΄΄Ταξιδευτές της Ελπίδας΄΄

20 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Οι εκδηλώσεις της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου

Δήμος Βοΐου: Οι εκδηλώσεις της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου

20 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Σε φάση υλοποίησης δύο κομβικά έργα του Δήμου Κοζάνης – Νέα Κοιμητήρια και Πρόγραμμα Αναπλάσεων οδεύουν προς ένταξη στο ΔΑΜ

19 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα ροφήματα που μας βοηθούν να κοιμηθούμε καλύτερα – Τα οφέλη τους

sierafm by sierafm
21 Δεκεμβρίου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
τσαι
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ύπνος είναι σημαντικό συστατικό της καλής υγείας. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες 18-60 ετών να κοιμούνται τουλάχιστον 7-9 ώρες κάθε βράδυ καθώς οι λίγες ώρες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων ακόμα και θανάτου.

Όμως για αρκετούς ανθρώπους οι 7 ώρες ύπνου δεν είναι πάντα εφικτές. Υπάρχει παρόλα αυτά μια ποικιλία ροφημάτων που μπορούν να σας βοηθήσουν με φυσικό τρόπο να κοιμηθείτε σύμφωνα με το healthline.

Χυμός κεράσι

Η περιεκτικότητα των κερασιών σε τρυπτοφάνη πιστεύεται ότι είναι ένας λόγος που αυτά τα φρούτα βοηθούν στον ύπνο. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που αποτελεί πρόδρομο της ορμόνης μελατονίνης, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση του πότε κοιμάστε και πότε ξυπνάτε.

Παρόλο που τόσο οι γλυκές όσο και οι ξινές ποικιλίες κερασιών περιέχουν μελατονίνη, οι ξινές ποικιλίες περιέχουν περισσότερο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ξινά κεράσια Montmorency μπορεί να έχουν έως και έξι φορές περισσότερη μελατονίνη από τα γλυκά κεράσια Balaton. Μελέτη σε 30 άτομα έδειξε ότι η κατανάλωση ενός προϊόντος με βάση το κεράσι δύο φορές την ημέρα βελτίωσε τη νυχτερινή ανάπαυση, μείωσε τον αριθμό των νυχτερινών αφυπνίσεων και οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης στα ούρα. Άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 2 φλιτζανιών (480 ml) χυμού κερασιού κάθε μέρα για 2 εβδομάδες αύξησε το συνολικό χρόνο ύπνου κατά 84 λεπτά και βοήθησε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αϋπνίας σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της μείωσης της φλεγμονής και της βελτίωσης της υγείας του δέρματος. Μελέτη σε 60 ενήλικες μεγάλης ηλικίας έδειξε ότι η λήψη 400mg εκχυλίσματος χαμομηλιού για 28 συνεχόμενες ημέρες βελτίωσε με ασφάλεια την ποιότητα του ύπνου.

Άλλη μελέτη σε 80 γυναίκες έδειξε ότι οι παρενέργειες της έλλειψης ύπνου στο σώμα βελτιώθηκαν σημαντικά με καθημερινή κατανάλωση χαμομηλιού για δύο εβδομάδες. Το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει με το άγχος και την αϋπνία και να βελτιώσει τον ύπνο αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για ασφαλή συμπεράσματα.

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι ένα αγχολυτικό βότανο που παράγει η φύση και μπορεί να ευνοήσει τον ύπνο. Μια μελέτη που έγινε σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση διαπίστωσε ότι το 30% που έλαβαν μια κάψουλα 530 mg βαλεριάνας δύο φορές την ημέρα για 4 εβδομάδες ανέφεραν βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου.

Ενώ ένα μεγάλο μέρος των ερευνών δείχνει ότι η βαλεριάνα μπορεί να θεραπεύσει την αϋπνία, οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες προτού γίνουν συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τη δοσολογία και τα θεραπευτικά σχήματα. Η βαλεριάνα δεν μεταβάλλει τον κιρκάδιο ρυθμό – το καθημερινό μοτίβο του σώματός σας που αποφασίζει πότε είναι ώρα να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε. Ωστόσο, μια μελέτη παρατήρησε ότι οι μεγάλες δόσεις αύξησαν τα επίπεδα άγχους.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) συνιστούν στις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, καθώς και στα παιδιά κάτω των 3 ετών, να αποφεύγουν τη βαλεριάνα. Η ρίζα της δεν πρέπει να αναμειγνύεται ποτέ με αλκοόλ ή φάρμακα όπως βαρβιτουρικά.

Τσάι μέντας

Η μέντα, που είναι γνωστή για τις μαγειρικές της χρήσεις, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και στην ιατρική. Το τσάι της πιστεύεται ότι έχει αντιιικές, αντιμικροβιακές, ακόμη και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Η μέντα μπορεί επίσης να βοηθήσει σε γαστρεντερικές παθήσεις όπως η δυσπεψία και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Αν και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση από τις στομαχικές διαταραχές τα βράδια, χρειάζονται περισσότερες κλινικές δοκιμές στο τσάι μέντας για να καθοριστεί πώς επηρεάζει άμεσα τον ύπνο.

Το τσάι μέντας είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τη δυσπεψία και τον διαβήτη αναφέρει το healthline. Εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φάρμακα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πιείτε τσάι μέντας ή χρησιμοποιήσετε έλαιο.

Ζεστό γάλα

Ένα ποτήρι ζεστό γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη που αυξάνει φυσικά τη σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή γνωστό για την ευτυχία και την ευεξία, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη μελατονίνη που μπορεί  να βοηθήσει τον ύπνο.

Είναι πιθανό ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού ζεστού γάλακτος πριν από τον ύπνο είναι απλώς ένα καταπραϋντικό «τελετουργικό» που σας βοηθά να χαλαρώσετε και να προετοιμαστείτε για να ξεκουραστείτε. Αν θέλετε να δοκιμάσετε το ζεστό γάλα, απλά επιλέξτε το αγαπημένο σας γάλα και αφήστε το να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για μερικά λεπτά.

Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου είναι μια κρεμώδης εναλλακτική λύση του αγελαδινού. Σε μια μελέτη σε 75 άτομα με χρόνια αϋπνία, οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου μετά την χορήγηση 3 σταγόνων καθαρού αμυγδαλέλαιου κάθε βράδυ για 30 ημέρες.

Σε άλλη μελέτη σε 442 φοιτητές πανεπιστημίου, ο αριθμός των συμμετεχόντων που ανέφεραν αϋπνία μειώθηκε κατά 8,4% μετά την κατανάλωση 10 αμυγδάλων καθημερινά για 2 εβδομάδες.

Δεδομένου ότι το γάλα αμυγδάλου παρασκευάζεται από ολόκληρα αμύγδαλα, μπορεί επίσης να προάγει τον καλό ύπνο. Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε ορμόνες και μέταλλα που προάγουν τον ύπνο, όπως η τρυπτοφάνη, η μελατονίνη και το μαγνήσιο. Στην πραγματικότητα, 1 φλιτζάνι (237 ml) γάλα αμυγδάλου περιέχει σχεδόν 17 mg μαγνησίου.

Όσοι έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς πρέπει να μην το καταναλώσουν.

Smoothie με μπανάνα και γάλα αμυγδάλου

Οι μπανάνες είναι ένα τρόφιμο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, τρυπτοφάνη, μελατονίνη και κάλιο. Το κάλιο και το μαγνήσιο είναι δύο μέταλλα που χαλαρώνουν τους μύες σας και μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας.

Συνδυάζοντας μπανάνες και γάλα αμυγδάλου σε ένα smoothie, μπορείτε πραγματικά να πάρετε μια ισχυρή δόση τρυπτοφάνης και μελατονίνης.

Πώς να το φτιάξετε

  • 1 μπανάνα
  • 1 φλιτζάνι (237 ml) γάλα αμυγδάλου
  • 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) βούτυρο αμυγδάλου
  • 1/2 φλιτζάνι πάγο

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: ΥΠΝΟΣ
Previous Post

e-ΕΦΚΑ: Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία έως 31/1/2023

Next Post

Διακοπή υδροδότησης στις οδούς Ακράγαντα, Τάραντος, τμήμα της Μ. Θεοδωράκη & τμήμα της Μ. Δήμτσα

Next Post
ΔΕΥΑΚ

Διακοπή υδροδότησης στις οδούς Ακράγαντα, Τάραντος, τμήμα της Μ. Θεοδωράκη & τμήμα της Μ. Δήμτσα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου
  • Βόιο: Πιθανή διακοπή νερού για τρεις μέρες λόγω σοβαρής βλάβης σε αγωγό της ΔΥΠΡΑ
  • Σιάτιστα: Τα Δημοτικά σχολεία συνεργάστηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο
  • Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου «Πορτρέτα του Κώστα Ντιό»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr