Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα σημαντικά οφέλη όσων ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής

Πολλά είναι τα οφέλη για όσους υιοθετούν υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διενεργήθηκε από την επιστημονική επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Έρευνας για το Διαβήτη. Σύμφωνα με αυτήν, μειώνεται κατά 75% ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη Τύπου 2. Παράλληλα, όσοι τις ακολουθούν ενώ ήδη πάσχουν από τη νόσο, ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Η συγκεκριμένη συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στη «Diabetologia», είναι η πρώτη που εκτίμησε το πώς ο συνδυασμός ποικίλων υγιεινών συνηθειών επιδρά αφενός στην εμφάνιση του διαβήτη Τύπου 2 και αφετέρου στα ποσοστά θνησιμότητας ατόμων με την ασθένεια.

Από την μετα-ανάλυση 14 μελετών, στις οποίες μετείχαν 1.116.248 εθελοντές από πολλές χώρες, διαπιστώθηκε ότι το 14% αυτών υιοθετούσε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ενώ το 11% είχε ανθυγιεινές συνήθειες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε όλες τις χώρες.

Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από ένα εκατομμύριο εθελοντές, διαπιστώθηκε ότι ο συνδυασμός πολλών παραγόντων υγιούς τρόπου ζωής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη Τύπου 2. Αν και το σωματικό βάρος επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση διαβήτη, ο συνδυασμός παραγόντων που αφορούν τον τρόπο ζωής φαίνεται να διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο.

Εξάλλου, η σωματική δραστηριότητα, η ποιότητα της διατροφής, οι συνήθειες ύπνου επηρεάζουν το σωματικό βάρος. Βρέθηκε ότι με την προσθήκη κάθε φορά ενός παράγοντα υγιεινού τρόπου ζωής ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μειωνόταν κατά 11-16%.

Φάνηκε, επίσης, το όφελος της υιοθέτησης ενός υγιούς τρόπου ζωής στη διαχείριση της ασθένειας από τους πάσχοντες. Συγκεκριμένα, συγκριτικά με εκείνους που δεν ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής, αυτοί που το έκαναν είχαν 56% μικρότερη πιθανότητα θανάτου οποιασδήποτε αιτιολογίας, 49% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους, 31% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο και 52% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σημαντική η αλλαγή του τρόπου ζωής

Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τις εκκλήσεις της Αμερικανικής Εταιρείας κατά του Διαβήτη και άλλων οργανισμών που υποστηρίζουν ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής συνιστούν σημείο εκκίνησης για τη διαχείριση της νόσου.

Η μείωση των θανάτων από μη μεταδοτικές νόσους είναι ένας από τους στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι το 2030. «Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων και ασθενειών στους πάσχοντες από διαβήτη Τύπου 2 οφείλεται σε επιπλοκές και καρδιαγγειακές νόσους, η πρόληψη μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι επιτακτική ανάγκη», τονίζουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και συνεχίζουν, λέγοντας: «Σε ατομικό επίπεδο οι άνθρωποι πρέπει να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες, όπως σωματική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ. Στο επίπεδο, όμως, του πληθυσμού, οι κυβερνήσεις οφείλουν να διευκολύνουν τις αλλαγές αυτές στον τρόπο ζωής κάνοντας τις υγιεινές επιλογές προσβάσιμες, προσιτές και βιώσιμες για όλους».

Στη συγκεκριμένη μελέτη, έγινε σε πρώτη φάση ανασκόπηση από 14 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1.116.248 εθελοντές από τις ΗΠΑ, την Ασία, την Ευρώπη και την Ωκεανία, με ηλικία από 38 έως 73 έτη, οι οποίοι παρακολουθούνταν από 2,7 έως 20,8 χρόνια.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση από άλλες δέκα έρευνες από τις ΗΠΑ, την Ασία, την Ευρώπη και μία διεθνής έρευνα, στις οποίες συμμετείχαν 34.385 διαβητικοί Τύπου 2. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 49 με 69 έτη και αυτοί παρακολουθούνταν από 4 έως 21 χρόνια.

Πηγή:Newsbeast.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy