Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τελος ο Καρακουλάκης από Αντιδήμαρχος από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Σε αντικατάσταση του Παναγιώτη Καρακουλάκη προχωράει ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος ενόψει εκλογών.

Όπως ήδη τον ενημέρωσε σχετικά θα πάψει να είναι αντιδήμαρχος από τη Δευτέρα 1 Απριλίου.

Ο λόγος της αντικατάστασης είναι η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του Λάζαρου Γκερεχτέ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του siera fm, πιθανόν τα χρέη αντιδήμαρχου να εκτελέσει ο ίδιος ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος αφού η μόνη διαθέσιμη σύμβουλος που απομένει είναι η Γλυκερία Παπαδιώτη.

Άλλωστε σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες δεν προχώρησε η αλλαγή και στη Νεάπολη παρότι ο Γιώργος Τσαρτσαμπαλίδης ήταν έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του, γιατί δεν υπήρχε και εναλλακτική λύση μιας και ο Γιάννης Τσαρχάς είπε όχι και συστρατεύθηκε με το Λάζαρο Γκερεχτέ.


Related posts

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βοΐου τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου

sierafm

Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Δημαρχείο της Σιάτιστας παρέα με τους C-Real

sierafm

Αναβάλλεται η επίσκεψη του Μάκη Βορίδη στο Δήμο Βοΐου

sierafm

1 comment

ΓΙΑΝΝΗΣ Μάρτιος 30, 2019 at 5:24 μμ

Το βρήκα έτοιμο ……. το παραθέτω αυτούσιο για συλλογισμό.

Τα χαρακτηριστικά του σωστού ηγέτη
15 συμβουλές για να γίνεις ο «αρχηγός της αγέλης»
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ηγέτη; Όχι, παρά τα όσα ενδεχομένως νομίζεις, η σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι απαραίτητα ούτε η «θέση» ή το «κύρος» και, σαφέστατα ούτε η «παλαιότητα».

Στην πραγματικότητα, η απάντηση βρίσκεται κρυμμένη σε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό: στην ικανότητα που έχει (ή δεν έχει) κάποιος να ασκεί επιρροή και να εμπνέει τους γύρω του, δημιουργώντας τους εν τέλει την επιθυμία να τον ακολουθήσουν σε κάθε του προσπάθεια, όσο δύσκολη κι αν φαντάζει αυτή.

Μήπως κάτι τέτοιο σου φαίνεται δύσκολο; Ιδού δεκαπέντε συμβουλές που θα σε καταστήσουν «αρχηγό της αγέλης», ακόμη κι αν δεν «κουβαλάς» τίτλους και αξιώματα.

1]. Φρόντισε να δείχνεις κατανόηση
Ο ηγέτης ο σωστός οφείλει να δείχνει κατανόηση αλλά και να έχει την ικανότητα να μπορεί να βάζει τον εαυτό του στη θέση των υφισταμένων του. Έχοντας το χαρακτηριστικό αυτό, όχι μόνο θα μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τα μέλη της ομάδας του που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εκτέλεση των καθηκόντων τους πολύ πιο εύκολα, αλλά θα ουσιαστικά θα είναι σε θέση να «προβλέψει» τον τρόπο αντίδρασής τους σε συγκεκριμένες αποφάσεις του, πριν ακόμη τις κοινοποιήσει.

2]. Προσπάθησε να επικοινωνείς αποτελεσματικά
Κάθε ηγέτης οφείλει να επικοινωνεί αποτελεσματικά γιατί η θέση στην οποία βρίσκεται ουσιαστικά «επιβάλει» την επικοινωνία του με τα μέλη της ομάδας του, στα οποία θα πρέπει κατά περίπτωση ν’ αναθέσει καθήκοντα, αρμοδιότητες κοκ. Αν η επικοινωνία αυτή είναι σωστή από την πρώτη στιγμή, τότε δε θα χρειαστεί να σπαταλήσει χρόνο σε κάποια επόμενη φάση προκειμένου να διορθώσει σφάλματα που θα οφείλονται στην αρχική λάθος συνεννόηση.

3]. Οφείλεις να δείχνεις σίγουρος
Ο ηγέτης οφείλει ν’ αποπνέει σιγουριά απ’ τη στιγμή που αποτελεί σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη ομάδα. Βλέπεις, όταν ένας ηγέτης δείχνει αναποφάσιστος ή, ενδεχομένως, «λίγος» μπροστά στα καθήκοντά του, τότε αυτοί που τον ακολουθούν χάνουν την εμπιστοσύνη τους απέναντί του, φτάνοντας μάλιστα πολλές φορές στο σημείο να αμφισβητήσουν την ίδια την ικανότητά του να ηγείται. Από την άλλη, αυτός που ηγείται οφείλει να είναι προσεκτικός ως προς τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του, πολύ απλά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί ως αλαζόνας.

Το μυστικό εδώ βρίσκεται στην ισορροπία: Για να εμπνέεις το σεβασμό ως ηγέτης οφείλεις να δείχνεις ότι έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, αλλά πρέπει κάποιες φορές να φανερώνεις ότι εμπιστεύεσαι την κρίση και τις ικανότητες των ανθρώπων των οποίων ηγείσαι.

Η ανακολουθία ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις σου είναι ο πιο σύντομος δρόμος που οδηγεί στην απώλεια του σεβασμού των υφισταμένων σου. Όταν ηγείσαι, αποτελείς πρότυπο για όλους αυτούς που σε ακολουθούν, άρα οφείλεις να αποδεικνύεις ανά στιγμή ότι τους κανόνες που έχεις επιβάλει στην ομάδα, πρώτα απ’ όλους τους σέβεσαι εσύ ο ίδιος. Αν δεν το κάνεις, το μήνυμα που περνάς είναι ότι οι αξίες τις οποίες (υποτίθεται ότι) πρεσβεύεις και προασπίζεσαι δεν είναι παρά λόγια του αέρα.

4]. Να είσαι αυθεντικός
Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, η αυθεντικότητα – δηλαδή, το να συμπεριφέρεται κάποιος όπως πραγματικά είναι – αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός αληθινού ηγέτη. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να εμπιστεύονται αυτούς που διαισθάνονται ότι είναι ειλικρινείς και «γήινοι» ως προς τη συμπεριφορά τους και αυτούς που δεν φαίνονται να λειτουργούν με δόλο. Είναι λοιπόν πολύ πιο εύκολο να εμπνεύσεις κάποιους ανθρώπους να σε ακολουθήσουν όταν φαίνεσαι να μιλάς και να συμπεριφέρεσαι όπως πραγματικά είσαι.

5]. Μίλα λιγότερο και άκου περισσότερο
Ο ηγέτης οφείλει ν’ ακούει περισσότερο απ’ όσο μιλά. Και όταν λέμε «ακούει» δεν εννοούμε απλά και μόνο να φαίνεται ότι υπολογίζει τα άγχη και τους προβληματισμούς αυτών που τον ακολουθούν αλλά να καταγράφει, να επεξεργάζεται εις βάθος και να προτείνει λύσεις με βάση όλα αυτά που ακούει από τους «από κάτω», προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους.

Θυμήσου: Όταν επιλέγεις ν’ ακούς περισσότερο απ’ ότι μιλάς, αποφεύγεις τα λάθη που οφείλονται στη βιαστική κρίση και – επιπλέον – μπορείς να δομήσεις τις απαντήσεις σου καλύτερα, επιλέγοντας πιο προσεκτικά τις κατάλληλες λέξεις.

6]. Ανάλαβε την ευθύνη
Οποιαδήποτε ηγετική θέση συνεπάγεται και ευθύνες, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει ότι προκειμένου να λογίζεται κάποιος «σωστός» ηγέτης, δεν αρκεί να «βγαίνει μπροστά» στις επιτυχίες – πρέπει να χρεώνεται και τις αποτυχίες της ομάδας της οποίας ηγείται. Μάλιστα, ένας πραγματικός ηγέτης δεν επιρρίπτει μόνο ευθύνες γι’ αυτά που πήγαν στραβά, αλλά εντοπίζει τα λάθη που οδήγησαν στην αποτυχία και βρίσκει τον τρόπο να τα διορθώσει.

7]. Κάνε αυτό που σου αναλογεί (και κάτι παραπάνω)
Οι πραγματικοί ηγέτες δεν περιορίζονται στο να υπαγορεύουν εντολές αλλά, όποτε το απαιτούν οι συνθήκες, αναλαμβάνουν δράση και οι ίδιοι προκειμένου να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά». Θυμήσου: Ο πιο ασφαλής και δοκιμασμένος τρόπος για να «κερδίσεις» και να εμπνεύσεις τους ανθρώπους που σε ακολουθούν είναι δουλεύοντας εξίσου (αν όχι πιο) σκληρά σε σχέση με αυτούς.

8]. Δείξε πάθος
Ο επιτυχημένος ηγέτης χαρακτηρίζεται από το πάθος που δείχνει πάνω στη «μάχη». Για να πετύχεις κάτι, πρέπει να το γουστάρεις πραγματικά γιατί διαφορετικά, οι πιθανότητες αποτυχίας αυξάνουν δραματικά. Βλέπεις, όταν καταπιάνεσαι με κάτι το οποίο σε «γεμίζει» και σε παθιάζει, όχι μόνο δεν «χαμπαριάζεις» από κούραση αλλά, αντίθετα, νιώθεις ικανοποίηση ότι κάνεις κάτι που πραγματικά αγαπάς.

9]. Δώσε κίνητρο στους άλλους
Ένα κοινό χαρακτηριστικό των μεγάλων ηγετών είναι ο τρόπος που δίνουν κίνητρα στα μέλη των ομάδων τους. Μάθε να ξεχωρίζεις τα προσόντα των μελών της ομάδας σου και δώσε στον καθένα ξεχωριστά την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα ταλέντα και τις δεξιότητές του. Η προσωπική του επιτυχία θα συμβάλει στο συνολικό θρίαμβο της ομάδας.

10]. Δείξε ευάλωτος (αλλά όχι αδύναμος)
Οι μεγάλοι ηγέτες οφείλουν να δείχνουν ότι είναι πνευματικά δυνατοί – δεν έχουν και άλλη επιλογή, απ’ τη στιγμή που σηκώνουν το βάρος της υπόλοιπης ομάδας στις πλάτες τους. Υπάρχουν στιγμές, όμως, στις οποίες πρέπει κι αυτός να δείχνει το «προσιτό» και «ανθρώπινο» πρόσωπό του. Αν τις εκτιμήσει σωστά, θα έρθει πιο κοντά στους υφισταμένους του και θα βρει μια καλή ευκαιρία να τους απευθυνθεί με ειλικρίνεια για ζητήματα που αφορούν τη σωστή κι εύρυθμη λειτουργία της ομάδας. Προσοχή μόνο στο εξής: άλλο «ευάλωτος» κι άλλο «αδύναμος».

11]. Η σημασία της ταπεινότητας
Εκτός από σιγουριά, ο «μεγάλος» ηγέτης οφείλει να επιδεικνύει και ταπεινότητα. Η σεμνότητα είναι η πιο ισχυρή απόδειξη ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από τους άλλους αλλά ότι στην πραγματικότητα είναι ένας από αυτούς – ως εκ τούτου, ο σεβασμός δεν αποτελεί ένα προνόμιο που απολαμβάνει αποκλειστικά ο «ηγέτης» αλλά ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει όλες τις δομές τις εταιρείας / οργάνωσης / ομάδας της οποίας ηγείται.

12]. Να είσαι αξιόπιστος
Η αξιοπιστία όσο δύσκολα κερδίζεται, τόσο εύκολα χάνεται. Επιπλέον, αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία πάνω στο οποίο βασίζεται η επιτυχία κάθε υγιούς ομάδας / οργανισμού. Με αυτά τα δεδομένα, ο ηγέτης οφείλει να είναι πάντα ειλικρινής προς τους υφισταμένους του και να σέβεται τις υποσχέσεις που τους δίνει.

Ο ηγέτης, τηρώντας τις υποσχέσεις του, εξασφαλίζει ως ένα σημαντικό βαθμό όχι μόνο την πίστη των ανθρώπων που τον ακολουθούν αλλά και την προθυμία τους να προσφέρουν αυτό το «κάτι παραπάνω» για το καλό της ομάδας όποτε το απαιτήσει η περίσταση.

13]. Οφείλεις να δίνεις πριν να απαιτείς
Όπως το θέτουν οι φίλοι Αμερικάνοι «ο αρχηγός τρώει πάντα τελευταίος», πράγμα που σημαίνει ότι αυτός που θέλει να θεωρείται ηγέτης, πρέπει να καλύπτει πρώτα τις ανάγκες των υπολοίπων μελών της ομάδας του κι εν συνεχεία να φροντίζει για τις δικές του. Ναι, κάπως έτσι «κτίζεται» η αφοσίωση…

14]. Μη σταματάς να μαθαίνεις
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (εκτός κι αν μιλάμε για κάποια «ηγετική» θέση που κληροδοτείται…) ο ηγέτης είναι ο «ειδικός» στον οποίο θα στραφούν όλοι όταν τα πράγματα στραβώσουν. Ως εκ τούτου, το πιο φθηνό κι επικίνδυνο λάθος που μπορείς να κάνεις όταν με το καλό «καβατζώσεις» τη θέση είναι να νομίζεις ότι, πλέον, δεν χρειάζεται πια να εξελίσσεσαι και να μαθαίνεις νέα πράγματα πάνω στον τομέα σου.

15]. Οι σπουδαίοι ηγέτες δε σταματούν να μαθαίνουν ποτέ, οπότε αν θέλεις να φτάσεις να λογίζεσαι ως ένας απ’ αυτούς, φρόντισε να έχεις πάντα ανοικτές τις κεραίες σου.

Reply

Leave a Comment

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy