• Latest
ΒΟΤΑΝΑ

Το αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό βότανο με αντικαρκινική δράση

5 Νοεμβρίου 2020
Νεάπολη: Τριήμερο εκδηλώσεων από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων

Νεάπολη: Τριήμερο εκδηλώσεων από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων

3 Ιανουαρίου 2026
Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης: Αγιασμός Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Ενημέρωση από την Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας για τα Θεοφάνεια

3 Ιανουαρίου 2026
Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα

Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα

3 Ιανουαρίου 2026
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Η επίσημη ανακοίνωση για τις αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους του Δήμου Βοΐου

3 Ιανουαρίου 2026
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Κασαπίδης: Αιφνιδιασμός αγροτών και ιδιοκτητών γης των οικισμών Λιβαδερού, Αιανής, Κρόκου, Καρυδίτσας, Μηλιάς και Κερασιάς με τον αποκλεισμό αγροτεμαχίων

3 Ιανουαρίου 2026
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Μπλόκο Σιάτιστας: Συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία

3 Ιανουαρίου 2026
Φωτορεπορτάζ από τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας.  Δείτε πολλές φωτογραφίες

Φωτορεπορτάζ από τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας. Δείτε πολλές φωτογραφίες

2 Ιανουαρίου 2026
Εράτυρα: Ξεκαρδιστική σάτιρα στα Μπουμπουσάρια.  Βίντεο

Εράτυρα: Ξεκαρδιστική σάτιρα στα Μπουμπουσάρια. Βίντεο

2 Ιανουαρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για Φυσικό Αέριο και Ενεργειακές Κοινότητες – Χρήστος Ζευκλής: Μειώνουμε το ενεργειακό κόστος για τους Δημότες

Η επίσημη απόφαση για ορισμό αντιδημάρχων στο Δήμο Βοΐου

2 Ιανουαρίου 2026
λίμνη Πολυφύτου

Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου

2 Ιανουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής κατά συναυτουργία

2 Ιανουαρίου 2026
πανσελινος

«Φεγγάρι του Λύκου»: Πότε θα δούμε την πρώτη πανσέληνο του 2026, γιατί ονομάστηκε έτσι

2 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 3 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό βότανο με αντικαρκινική δράση

sierafm by sierafm
5 Νοεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΒΟΤΑΝΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καταπολεμά τα βακτήρια, τους ιούς, ενώ του αποδίδεται ακόμη και αντικαρκινική δράση. Ανακαλύψτε το βότανο με τα πολυάριθμα οφέλη στην υγεία.

Η ρίγανη θεωρείται απαραίτητο συστατικό της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής, προσφέροντας τη γεύση και το έντονο άρωμά της σε δεκάδες πιάτα και σαλάτες. Φρέσκια ή αποξηραμένη, περιέχει ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που την καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας διατροφής που ευνοεί και ενισχύει την καλή υγεία.

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή ενώσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Η συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα.

Συγκεκριμένα, το έλαιο ρίγανης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων, που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, η ρίγανη μπορεί να προσφέρει σημαντική δόση αντιοξειδωτικών που θα βελτιώσουν την υγεία.

2. Συμβάλλει στην καταπολέμηση των βακτηρίων
Η ρίγανη περιέχει ορισμένες ενώσεις με δυνητικά αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ενδεικτικά, μελέτη έδειξε ότι το έλαιο ρίγανης συνέβαλε στην αποτροπή της ανάπτυξης του Escherichia coli και του Pseudomonas aeruginosa, δύο στελεχών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

Άλλη μελέτη βρήκε ότι η ρίγανη καταπολεμά  23 ειδών βακτηρίων, ενώ διαφορετική εργασία συνέκρινε την αντιμικροβιακή δράση της ρίγανης, του φασκόμηλου και του θυμαριού, διαπιστώνοντας ότι η ρίγανη ήταν το πιο αποτελεσματικό έναντι των βακτηρίων, με δεύτερο το θυμάρι.

Σημειώνεται ότι οι τρέχουσες έρευνες χρησιμοποίησαν συγκεντρωμένες ποσότητες του βοτάνου, γι’αυτό και χρειάζονται περισσότερες μελέτες προκειμένου να προσδιοριστεί το πώς τα αποτελέσματα αυτά επηρεάζουν τους ανθρώπους.

3. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Η υψηλή περιεκτικότητα της ρίγανης σε αντιοξειδωτικά μπορεί όχι μόνο να εξουδετερώσει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, αλλά και να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίγανη και τα συστατικά της ενδεχομένως να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Άλλη μελέτη διεξήγαγε θεραπεία με εκχύλισμα ρίγανης σε ανθρώπινα κύτταρα με καρκίνο του παχέος εντέρου και βρήκε ότι το βότανο σταμάτησε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και τα εξουδετέρωσε.

Διαφορετική μελέτη έδειξε ότι η καρβακρόλη, ένα από τα συστατικά της ρίγανης, βοήθησε στην καταστολή της ανάπτυξης και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι στις μελέτες αυτές χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες του βοτάνου και των συστατικών του, γι’αυτό και χρειάζονται ανθρώπινες μελέτες με αντίστοιχες δοσολογίες για τον προσδιορισμό των επιδράσεών του.

4. Καταπολεμά τους ιούς
Εκτός από την καταπολέμηση των βακτηρίων, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίγανη και τα συστατικά του μπορεί να προστατεύουν και από κάποιους ιούς.
Συγκεκριμένα η καρβακρόλη και η θυμόλη είναι δύο ενώσεις που έχουν σχετιστεί με αντιϊκές ιδιότητες.

Σε μια μελέτη, η καρβακρόλη αδρανοποίησε τον νοροϊό, ιϊκή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και στομαχόπονο, εντός μίας ώρας από τη θεραπεία, ενώ άλλη μελέτη βρήκε ότι η καρβακρόλη και η θυμόλη αδρανοποίησε το 90% του ιού του απλού έρπητα εντός μίας ώρας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι παρόλο που τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα, χρειάζονται κι άλλες έρευνες για τις επιδράσεις της ρίγανης στις ιϊκές λοιμώξεις.

5. Μειώνει τη φλεγμονή
Τα αντιοξειδωτικά μπορούν αφενός να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες και αφετέρου να μειώσουν τη φλεγμονή.

Η ρίγανη περιέχει ενώσεις όπως η καρβακρόλη, που έχει αποδειχθεί πως διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μια ζωική μελέτη, η καρβακρόλη μείωσε το οίδημα στα πόδια των ποντικιών έως και 57%.

Άλλη ζωική μελέτη έδειξε ότι η μίξη θυμαριού και ρίγανης μείωνε τον αριθμό των φλεγμονωδών δεικτών σε ποντίκια με κολίτιδα ή φλεγμονή στο παχύ έντερο.

Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται εκτενέστερες μελέτες για να αποδειχθεί το πώς η φυσιολογική δοσολογία θα μπορούσε να επηρεάσει τη φλεγμονή στους ανθρώπους.

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Το χειμωνιάτικο λαχανικό που ρίχνει την πίεση και προστατεύει την καρδιά

Next Post

ΟΑΕΔ: Ανοιχτά 7 προγράμματα για 38.600 θέσεις

Next Post
ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ: Ανοιχτά 7 προγράμματα για 38.600 θέσεις

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νεάπολη: Τριήμερο εκδηλώσεων από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων
  • Ενημέρωση από την Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας για τα Θεοφάνεια
  • Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα
  • Η επίσημη ανακοίνωση για τις αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους του Δήμου Βοΐου
  • Κασαπίδης: Αιφνιδιασμός αγροτών και ιδιοκτητών γης των οικισμών Λιβαδερού, Αιανής, Κρόκου, Καρυδίτσας, Μηλιάς και Κερασιάς με τον αποκλεισμό αγροτεμαχίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr