Το στρες προκαλεί διαύγεια σκέψηςΟι επιπτώσεις του στρες στην υγεία μας, τη διάθεσή μας ακόμη και στην όψη μας είναι γνωστές. Μας κάνει να αισθανόμαστε μπερδεμένοι, εκνευρισμένοι, χαμένοι…

However, νέα έρευνα διαπιστώνει ότι το άγχος σε ορισμένες περιπτώσεις μας χαρίζει μεγαλύτερη διαύγεια σκέψης. Για την ακρίβεια διευκολύνει τους ανθρώπους στην επεξεργασία κακών ειδήσεων.

Οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου μελέτησαν τη συμπεριφορά πυροσβεστών στο Κολοράντο σε καθημερινές δραστηριότητές τους, από το πλύσιμο πυροσβεστικών αυτοκινήτων, μέχρι το μαγείρεμα και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα τους ζήτησαν να εκτιμήσουν το ρίσκο από τα τραυματικά γεγονότα που έχουν βιώσει, όπως π.χ ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, και στη συνέχεια τους έδωσαν καλά ή κακά νέα ανεξάρτητα από το αν το ρίσκο ήταν μικρότερο ή μεγαλύτερο από αυτό που είχαν υποθέσει.

Όταν οι πυροσβέστες ήταν χαλαροί –εκτός καθηκόντων-, ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι όσον αφορά την υπεροχή τους και δεν ήταν προσεκτικοί στις λεπτομέρειες των νέων πληροφοριών. Όταν όμως ήταν σε κατάσταση έντονου στρες, ήταν σε υπερ-επαγρύπνηση όσον αφορά στους κινδύνους, και επεξεργάστηκαν με κάθε λεπτομέρεια τα άσχημα νέα που τους δόθηκαν.

«Οποτε αντιμετωπίζουμε αγχωτικά γεγονότα, είτε προσωπικά (σε αναμονή ιατρικής διάγνωσης) είτε δημόσια (πολιτική αναταραχή), ενεργοποιείται μια φυσιολογική διαδικασία, κατά την οποία εξετάζουμε πιο σχολαστικά όλα τα ενδεχόμενα και ό,τι μπορεί να πάει στραβά» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, teacher, dr. Τάλι Σάροτ.

Αυτή η έρευνα βασίζεται σε προηγούμενη μελέτη των δρ. Τάλι Σάροτ και δρ. Νιλ Γκάρετ, σχετικά με την αισιοδοξία. «Οι άνθρωποι είναι συνήθως αρκετά αισιόδοξοιαγνοούν τα κακά νέα και αγκαλιάζουν τα καλά», explains Dr.. Σάροτ. «Αυτό ακριβώς συνέβη και όταν οι πυροσβέστες ήταν χαλαροί. Αλλά κάτω από την πίεση και το άγχος, απέκτησαν μεγαλύτερη διαύγεια και μπορούσαν να επεξεργαστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα στοιχεία μιας κακής είδησης, ακόμα και αν δεν έχει σχέση με το επάγγελμά τους.

Source:vita.gr

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed. 

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.