• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Το υπερτρόφιμο – θησαυρός που θωρακίζει όραση, δόντια και οστά

15 Δεκεμβρίου 2020
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Γιατί εξαιρέσατε τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών από την επέκταση του Προγράμματος Δημογραφικής Ανάπτυξης;»

11 Δεκεμβρίου 2025
Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».

Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».

11 Δεκεμβρίου 2025
Συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στο Εθνικό Συνέδριο για την Κλιματική Ουδετερότητα που έγινε στην Αθήνα

Συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στο Εθνικό Συνέδριο για την Κλιματική Ουδετερότητα που έγινε στην Αθήνα

11 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

11 Δεκεμβρίου 2025

Ο Δήμος Βοΐου θα τιμήσει τη μνήμη του αείμνηστου Αναστασίου Δάρδα. Το όνομά του στην αίθουσα τελετών του Τραμπάντζειου

11 Δεκεμβρίου 2025
Το ΕΠΑΛ Σιάτιστας ευχαριστεί το Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή για την παραχώρηση του αυτοκινήτου

Το ΕΠΑΛ Σιάτιστας ευχαριστεί το Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή για την παραχώρηση του αυτοκινήτου

11 Δεκεμβρίου 2025
Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής.  Βίντεο

Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο

11 Δεκεμβρίου 2025
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με κλείσιμο των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με κλείσιμο των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ

11 Δεκεμβρίου 2025
Συνάντηση Αμανατίδη- Παπαθανάση για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων και για τη γούνα

Συνάντηση Αμανατίδη- Παπαθανάση για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων και για τη γούνα

11 Δεκεμβρίου 2025
Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΔΑΜ για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Δηλώσεις

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025

11 Δεκεμβρίου 2025
Φωτοβολταϊκά: Πληρώνουμε και τον Ήλιο που ανατέλλει; Ο ΣΕΦΠΕ για την επιβολή τελών από το Δήμο Σερβίων

Σημαντική Συγκέντρωση μελών ΣΕΦΠΕ Δυτικής Μακεδονίας

11 Δεκεμβρίου 2025
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας – Χαιρόμαστε με τα έργα που διευρύνουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου μας!

Μαλούτας για δημοτική αρχή: Και ο μήνας έχει 9 …… με αφορμή απένταξη έργου

11 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το υπερτρόφιμο – θησαυρός που θωρακίζει όραση, δόντια και οστά

sierafm by sierafm
15 Δεκεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ακούμε από τα παιδικά μας χρόνια πως πρέπει να τρώμε καρότα για να έχουμε καλή όραση. Μύθος ή αλήθεια; Διαβάστε την απάντηση και μάθετε ποια ακόμα σημαντικά οφέλη μας εξασφαλίζει η κατανάλωσή τους

Τα καρότα είναι ένας μικρός θησαυρός για τον οργανισμό, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες άλλα και ένα πλήθος αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ευεργετική τους δράση δεν περιορίζεται στην αντιοξειδωτική τους ιδιότητα αλλά ενισχύουν πολλαπλά την υγεία, προφυλάσσοντας την καρδιά και τα οστά, μέχρι την εντερική λειτουργία και, φυσικά, την όραση.

Διαβάστε τα επτά σημαντικά οφέλη που μας προσφέρει το πορτοκαλί υπερτρόφιμο:

1. Ωφελούν την καρδιακή υγεία

Με δύο περίπου γραμμάρια φυτικών ινών, το καρότο μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης περιορίζοντας την ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα. Μια δεκαετής μελέτη στην Ολλανδία έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση μισής μόλις κούπας πορτοκαλί φρούτων και λαχανικών – και ιδιαιτέρως καρότων – μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση χυμού καρότου μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, αυξάνοντας την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα και μειώνοντας την υπεροξείδωση των λιπιδίων.

Τέλος, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν κάλιο, όπως τα καρότα. Το κάλιο συμβάλλει στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

2. Προφυλάσσουν την υγεία των δοντιών

Η κατανάλωση καρότων διεγείρει τους σιελογόνους αδένες προς παραγωγή περισσότερου σάλιου, το οποίο εμποδίζει τον σχηματισμό πλάκας. Επιπλέον τα καρότα λειτουργούν σαν ένα είδος φυσικής οδοντόβουρτσας: μασώντας ένα ωμό καρότο, η πλάκα και τα υπολείμματα τροφών απομακρύνονται χάρη στη λειαντική του ιδιότητα.

3. Εξασφαλίζουν γερά οστά

Πλούσια σε βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη), βιταμίνη Α, ασβέστιο και κάλιο, τα καρότα αποδεικνύονται πολύτιμα για την επαρκή οστική πυκνότητα και τη συνολική υγεία των οστών, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

4. Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες, οι οποίες περιέχονται σε μεγάλη συγκέντρωση στα καρότα, βοηθούν στον καθαρισμό του γαστρεντερικού σωλήνα καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

5. Είναι οι φύλακες των ματιών

Τα καρότα έχουν επάξια κερδίσει τον παραπάνω τίτλο χάρη στη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α (210% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Η βιταμίνη Α συμβάλλει στον σχηματισμό της ροδοψίνης (σύμπλοκο ρετινάλης και οψίνης) μια ουσία απαραίτητη για τη νυχτερινή όραση και τη διάκριση των χρωμάτων.

Επιπροσθέτως, την όραση ενισχύουν και διάφορα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα καρότα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο για οφθαλμοπάθειες: το β-καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό, προφυλάσσει τα μάτια από τον ήλιο και επιπλέον μειώνει τις πιθανότητες καταρράκτη. Επιπλέον, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δρουν προληπτικά έναντι της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Να σημειωθεί πως, έλλειψη βιταμίνης Α, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, μια οφθαλμική νόσο με προοδευτική εξέλιξη.

6. Έχουν αντικαρκινική δράση

Τα καρότα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου με τη βοήθεια των δύο βασικών αντιοξειδωτικών τους που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες:τα καροτενοειδή και τις ανθοκυανίνες. Τα καροτενοειδή δίνουν στα καρότα το πορτοκαλί και κιτρινωπό χρώμα ενώ οι ανθοκυανίνες ευθύνονται για το κόκκινο και το μωβ.

7. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου

Μια βασική διατροφική οδηγία στους ασθενείς με διαβήτη είναι η κατανάλωση πολλών λαχανικών που δεν περιέχουν άμυλο, όπως τα καρότα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες τους μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ έρευνες συσχετίζουν την κατανάλωσή τους με την πρόληψη του διαβήτη.

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Το ηρεμιστικό βότανο που ανακουφίζει το πεπτικό και ρυθμίζει το σάκχαρο

Next Post

Ποια φρούτα τρώνε όσοι έχουν χαμηλή πίεση και λεπτή μέση – Θα εκπλαγείτε

Next Post
φρουτα λαχανικα

Ποια φρούτα τρώνε όσοι έχουν χαμηλή πίεση και λεπτή μέση – Θα εκπλαγείτε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: «Γιατί εξαιρέσατε τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών από την επέκταση του Προγράμματος Δημογραφικής Ανάπτυξης;»
  • Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».
  • Συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στο Εθνικό Συνέδριο για την Κλιματική Ουδετερότητα που έγινε στην Αθήνα
  • Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης
  • Ο Δήμος Βοΐου θα τιμήσει τη μνήμη του αείμνηστου Αναστασίου Δάρδα. Το όνομά του στην αίθουσα τελετών του Τραμπάντζειου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr