• Latest
υπολογιστης

Τράπεζες: Τα 4 SOS για να αποφύγετε τις απάτες

10 Οκτωβρίου 2024
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο Συσσιτίου Δήμου Κοζάνης

19 Νοεμβρίου 2025
Ενημερωτική εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και το Ι.Ν.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε

Ενημερωτική εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και το Ι.Ν.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε

19 Νοεμβρίου 2025
Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

19 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Δηλώσεις συμμετοχής στο έθιμο των κλαδαριών και των μπουμπουσαριών της Σιάτιστας

Δήμος Βοΐου: Δηλώσεις συμμετοχής στο έθιμο των κλαδαριών και των μπουμπουσαριών της Σιάτιστας

19 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Καστοριάς

19 Νοεμβρίου 2025
Νέες Εκπαιδεύσεις Πρώτων Βοηθειών & Απινίδωσης – Δεκέμβριος 2025 – Ιανουάριος 2026

Νέες Εκπαιδεύσεις Πρώτων Βοηθειών & Απινίδωσης – Δεκέμβριος 2025 – Ιανουάριος 2026

19 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Ερώτηση για την πορεία υλοποίησης του εναλλακτικού σχεδίου για την Ακρινή κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης.  

19 Νοεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος πήγε στο σχολείο με μπαλτά 29 εκατοστών!

19 Νοεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Ελληνοαμερικανίδα σκότωσε τα παιδιά της «για να ξανασμίξουμε όλοι στον παράδεισο»

19 Νοεμβρίου 2025
ΠΟΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΦΗΒΟΙ

Απαγόρευση πώλησης καπνού και αλκοόλ σε ανήλικους – Τα τρία ψηφιακά εργαλεία

19 Νοεμβρίου 2025
ΕΟΠΥΥ ΓΙΑΤΡΟΣ

ΕΟΠΥΥ: Απάτη 12 εκατ. ευρώ με παράνομες συνταγογραφήσεις -Πρόστιμα σε 32 ιατρούς και 62 φαρμακεία

19 Νοεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

Νέο «Ανακαινίζω» για σπίτια πριν το 1990- Πότε θα ανοίξει, τι επιδοτεί

19 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τράπεζες: Τα 4 SOS για να αποφύγετε τις απάτες

sierafm by sierafm
10 Οκτωβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
υπολογιστης
0
SHARES
29
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με τα κρούσματα που αφορούν σε τραπεζικές απάτες να πληθαίνουν, η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ενωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής) συνιστά στους καταναλωτές να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές τους.

Πόσο μάλλον αφού είναι σύνηθες φαινόμενο «οι τράπεζες να μη δέχονται να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν παρανόμως αφαιρεθεί από τον τραπεζικό λογαριασμό των πελατών του μέσω της μεθόδου phishing, καθότι εναποθέτουν τη συνολική συμβατική ευθύνη στον πελάτη τους», όπως επισημαίνει στον «Ε.Τ.» η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκυ Τζέγκα.

Τα κόλπα

Χαρακτηριστικά παραδείγματα απάτης με σκοπό τη γνωστοποίηση προσωπικών και οικονομικών πληροφοριών ή κωδικών ασφαλείας των καταναλωτών σχετίζονται με:

1 Απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών: Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες ανακατευθύνουν σε μία ψεύτικη ιστοσελίδα δήθεν της τράπεζας συνεργασίας του καταναλωτή, οι οποίες προσομοιάζουν αρκετά με τις νόμιμες ιστοσελίδες της τράπεζας. Αυτές οι ψεύτικες ιστοσελίδες συχνά διαθέτουν ένα αναδυόμενο παράθυρο, με το οποίο ζητείται η εισαγωγή των κωδικών ασφαλείας του καταναλωτή.

2 Απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις: Αφορούν, για παράδειγμα, σε κλήσεις από άγνωστο αριθμό ή από κάποιον αριθμό που μοιάζει με τηλεφωνικό κέντρο μεγάλων τραπεζών (vishing). Οι απατεώνες δηλώνουν ψεύτικη ιδιότητα, διαφημίζουν ένα προϊόν σε καλή προσφορά, είτε κάνουν τηλεφωνική παραγγελία σε εμπόρους.

3 Απατηλά μηνύματα SMS, Viber, What’s Up, Messenger: Εμπεριέχουν σύνδεσμο που παραπέμπει σε ιστοσελίδα η οποία προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας, όπου καταχωρίζουν οι χρήστες προσωπικούς κωδικούς ή τον αριθμό λογαριασμού (IBAN).

4 Απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα e-mails όπου ο καταναλωτής καλείται να πατήσει επειγόντως ένα συγκεκριμένο link, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρωθεί η χρεωστική/πιστωτική του κάρτα εντός μισής ή μίας ώρας, ή να προχωρήσει σε ενημέρωση φακέλου για δεδομένα που λείπουν (phishing).

Θωράκιση

Εάν, λοιπόν, οι καταναλωτές διαπιστώσουν κάποιες από τις παραπάνω απάτες -ή γενικά παράνομες συναλλαγές στον τραπεζικό τους λογαριασμό-, η ΕΚΠΟΙΖΩ συστήνει να προβούν στις εξής ενέργειες:

* Άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της τράπεζας για ακύρωση της ύποπτης συναλλαγής, φραγή του τραπεζικού λογαριασμού και αλλαγή κωδικών.

* Αίτηση αμφισβήτησης σε κατάστημα της τράπεζας.

* Μήνυση κατά αγνώστου και κατάθεση της μήνυσης στη Δ/νση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης.

* Καταγγελία στην τράπεζα.

Αρμόδιοι φορείς

Για περισσότερες πληροφορίες και καταγγελίες, οι καταναλωτές μπορούν να απευθυνθούν:

* Στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή (Τομέας Προστασίας Καταναλωτή) στην ιστοσελίδα: https://kataggelies.mindev.gov.gr/. Επίσης, στη Γραμμή Καταναλωτή: 1520 και στο e-mail: [email protected].

* Στην Τράπεζα της Ελλάδος, Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, στο e-mail: [email protected].

* Στην ΕΚΠΟΙΖΩ, στο e-mail: [email protected].

Τι ποσά διεκδικούμε αν πέσουμε θύματα

Οπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» η κυρία Τζέγκα -σύμφωνα με τη διάταξη για τον περιορισμό της ευθύνης του πληρωτή για μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής (phishing) που περιλαμβάνει ο νέος νόμος 5019/3023-, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής χρεωστικής κάρτας, εφόσον πραγματοποιηθούν αγορές με αυτήν, ο κάτοχός της ευθύνεται μέχρι του ποσού των 50 ευρώ. Πέραν αυτού, η τράπεζα οφείλει να αποζημιώσει τον καταναλωτή, καλύπτοντας τη διαφορά. Για παράδειγμα, εάν έκλεψαν 120 ευρώ από τον καταναλωτή, η τράπεζα θα πρέπει να του δώσει τα υπόλοιπα 70 ευρώ.

Ψάρεμα…

Στην περίπτωση δε του phishing, ο καταναλωτής, και εφόσον οι ζημιές οφείλονται σε βαριά αμέλεια, ευθύνεται μέχρι του ανώτατου ποσού των 1.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των εξατομικευμένων διαπιστευτηρίων ασφαλείας και τις ειδικότερες περιστάσεις υπό τις οποίες το μέσο πληρωμής απωλέσθη, εκλάπη ή υπεξαιρέθηκε, όπως πρόσθεσε η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ. Εάν, δηλαδή, κάποιος κλέψει τους κωδικούς του καταναλωτή και αφαιρέσει 3.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό, η τράπεζα οφείλει να του δώσει 2.000 ευρώ.

Θα πρέπει, ωστόσο, ο καταναλωτής να αποδείξει ότι του έκλεψαν τα προσωπικά του δεδομένα (τραπεζικοί κωδικοί) ή παραβίασαν το σύστημα του e-banking που είχε στην τράπεζα. Tο παραπάνω δεν ισχύει αν η τράπεζα αποδείξει ότι διαθέτει και εφαρμόζει πρόσθετους, αποτελεσματικούς και πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών από αυτούς που εφαρμόζει για την ισχυρή ταυτοποίηση των συναλλαγών, για συναλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν ζημία άνω των 1.000 ευρώ, όπως ιδίως μηχανισμούς ελέγχου που αξιοποιούν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης ή επιπλέον κωδικό ή βιομετρική ταυτοποίηση ή τηλεφωνική επιβεβαίωση.

Πηγή eleftherostypos.gr

Tags: ΑΠΑΤΗΣΥΜΒΟΥΛΕΣΤΡΑΠΕΖΑ
Previous Post

Χαμός για το τεφτέρι – Ιερέας και κρεοπώλης πιάστηκαν στα χέρια

Next Post

Συνελήφθη 42χρονος σε περιοχή της Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Next Post
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη 42χρονος σε περιοχή της Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Ευχαριστήριο Συσσιτίου Δήμου Κοζάνης
  • Ενημερωτική εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και το Ι.Ν.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε
  • Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας
  • Δήμος Βοΐου: Δηλώσεις συμμετοχής στο έθιμο των κλαδαριών και των μπουμπουσαριών της Σιάτιστας
  • Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Καστοριάς

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr