• Latest
υπολογιστης

Τράπεζες: Τα 4 SOS για να αποφύγετε τις απάτες

10 Οκτωβρίου 2024
Βόιο: Ροντέο έγινε η συνεδρίαση.  Διακοπή και αποχώρηση της αντιπολίτευσης.  Βίντεο

Γαλατινή: Οι εξελίξεις για τα φωτοβολταϊκά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προχωρούν οι ενεργειακές κοινότητες προς όφελος των δημοτών του Βοΐου. Βίντεο

22 Μαΐου 2026
Ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η απόφαση του Δ.Σ. Βοΐου για εκμίσθωση τμήματος 50 τ.μ. της πλατείας στην Κοινότητα Ροδοχωρίου

Ροδοχώρι: Χαμός για την πρόταση Ανάκληση της απόφασης παραχώρησης του σχολείου από το Δήμο στο σύλλογο. Βίντεο

22 Μαΐου 2026
Βόιο: Η αναφορά σε αυτιστική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και η αντίδραση του Κώστα Ζήκου. Βίντεο

Ο Δήμος Βοΐου στηρίζει τις οικογένειες που αποκτούν παιδιά. Βίντεο

22 Μαΐου 2026
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Μέρες Γιορτών Βοΐου – Πέλεκον 2026» – Δέκα χρόνια πολιτισμού, μνήμης και παράδοσης (Βίντεο)

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Μέρες Γιορτών Βοΐου – Πέλεκον 2026» – Δέκα χρόνια πολιτισμού, μνήμης και παράδοσης (Βίντεο)

22 Μαΐου 2026
Από την Θεσσαλονίκη, καλλιεργητές βοτάνων στην Ομαλή Βοΐου

Από την Θεσσαλονίκη, καλλιεργητές βοτάνων στην Ομαλή Βοΐου

22 Μαΐου 2026
Δυναμική και ουσιαστική παρουσία της Σιάτιστας στην επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για την Άυλη Πολιτιστική και Θρησκευτική Κληρονομιά

Δυναμική και ουσιαστική παρουσία της Σιάτιστας στην επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για την Άυλη Πολιτιστική και Θρησκευτική Κληρονομιά

22 Μαΐου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Αυξάνονται και πληθύνονται τα προβλήματα των έντιμων αγροτών

22 Μαΐου 2026
Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο με την βοήθεια του AI

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Digital World Summit Greece ανοίγουν τον διάλογο για τους Υπερυπολογιστές και την Ψηφιακή Κυριαρχία

22 Μαΐου 2026
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κοζάνη: Πλαστογράφησε έγγραφο και τον συνέλαβαν

22 Μαΐου 2026
Φλώρινα: Συνελήφθη 37χρονος για παραβίαση δικαστικής διάταξης και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Φλώρινα: Συνελήφθη 37χρονος για παραβίαση δικαστικής διάταξης και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

22 Μαΐου 2026
Ύστατη διαμαρτυρία του Δημάρχου Καστοριάς προς την Enaon EDA για την αποκατάσταση ζημιών και φθορών

Ύστατη διαμαρτυρία του Δημάρχου Καστοριάς προς την Enaon EDA για την αποκατάσταση ζημιών και φθορών

22 Μαΐου 2026
Μακεδονικός Σιάτιστας: Τελευταίος αγώνας της χρονιάς στην Ξηρολίμνη

Μακεδονικός Σιάτιστας: Τελευταίος αγώνας της χρονιάς στην Ξηρολίμνη

22 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 23 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τράπεζες: Τα 4 SOS για να αποφύγετε τις απάτες

sierafm by sierafm
10 Οκτωβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
υπολογιστης
0
SHARES
33
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με τα κρούσματα που αφορούν σε τραπεζικές απάτες να πληθαίνουν, η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ενωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής) συνιστά στους καταναλωτές να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές τους.

Πόσο μάλλον αφού είναι σύνηθες φαινόμενο «οι τράπεζες να μη δέχονται να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν παρανόμως αφαιρεθεί από τον τραπεζικό λογαριασμό των πελατών του μέσω της μεθόδου phishing, καθότι εναποθέτουν τη συνολική συμβατική ευθύνη στον πελάτη τους», όπως επισημαίνει στον «Ε.Τ.» η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκυ Τζέγκα.

Τα κόλπα

Χαρακτηριστικά παραδείγματα απάτης με σκοπό τη γνωστοποίηση προσωπικών και οικονομικών πληροφοριών ή κωδικών ασφαλείας των καταναλωτών σχετίζονται με:

1 Απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών: Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες ανακατευθύνουν σε μία ψεύτικη ιστοσελίδα δήθεν της τράπεζας συνεργασίας του καταναλωτή, οι οποίες προσομοιάζουν αρκετά με τις νόμιμες ιστοσελίδες της τράπεζας. Αυτές οι ψεύτικες ιστοσελίδες συχνά διαθέτουν ένα αναδυόμενο παράθυρο, με το οποίο ζητείται η εισαγωγή των κωδικών ασφαλείας του καταναλωτή.

2 Απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις: Αφορούν, για παράδειγμα, σε κλήσεις από άγνωστο αριθμό ή από κάποιον αριθμό που μοιάζει με τηλεφωνικό κέντρο μεγάλων τραπεζών (vishing). Οι απατεώνες δηλώνουν ψεύτικη ιδιότητα, διαφημίζουν ένα προϊόν σε καλή προσφορά, είτε κάνουν τηλεφωνική παραγγελία σε εμπόρους.

3 Απατηλά μηνύματα SMS, Viber, What’s Up, Messenger: Εμπεριέχουν σύνδεσμο που παραπέμπει σε ιστοσελίδα η οποία προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας, όπου καταχωρίζουν οι χρήστες προσωπικούς κωδικούς ή τον αριθμό λογαριασμού (IBAN).

4 Απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα e-mails όπου ο καταναλωτής καλείται να πατήσει επειγόντως ένα συγκεκριμένο link, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρωθεί η χρεωστική/πιστωτική του κάρτα εντός μισής ή μίας ώρας, ή να προχωρήσει σε ενημέρωση φακέλου για δεδομένα που λείπουν (phishing).

Θωράκιση

Εάν, λοιπόν, οι καταναλωτές διαπιστώσουν κάποιες από τις παραπάνω απάτες -ή γενικά παράνομες συναλλαγές στον τραπεζικό τους λογαριασμό-, η ΕΚΠΟΙΖΩ συστήνει να προβούν στις εξής ενέργειες:

* Άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της τράπεζας για ακύρωση της ύποπτης συναλλαγής, φραγή του τραπεζικού λογαριασμού και αλλαγή κωδικών.

* Αίτηση αμφισβήτησης σε κατάστημα της τράπεζας.

* Μήνυση κατά αγνώστου και κατάθεση της μήνυσης στη Δ/νση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης.

* Καταγγελία στην τράπεζα.

Αρμόδιοι φορείς

Για περισσότερες πληροφορίες και καταγγελίες, οι καταναλωτές μπορούν να απευθυνθούν:

* Στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή (Τομέας Προστασίας Καταναλωτή) στην ιστοσελίδα: https://kataggelies.mindev.gov.gr/. Επίσης, στη Γραμμή Καταναλωτή: 1520 και στο e-mail: [email protected].

* Στην Τράπεζα της Ελλάδος, Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, στο e-mail: [email protected].

* Στην ΕΚΠΟΙΖΩ, στο e-mail: [email protected].

Τι ποσά διεκδικούμε αν πέσουμε θύματα

Οπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» η κυρία Τζέγκα -σύμφωνα με τη διάταξη για τον περιορισμό της ευθύνης του πληρωτή για μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής (phishing) που περιλαμβάνει ο νέος νόμος 5019/3023-, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής χρεωστικής κάρτας, εφόσον πραγματοποιηθούν αγορές με αυτήν, ο κάτοχός της ευθύνεται μέχρι του ποσού των 50 ευρώ. Πέραν αυτού, η τράπεζα οφείλει να αποζημιώσει τον καταναλωτή, καλύπτοντας τη διαφορά. Για παράδειγμα, εάν έκλεψαν 120 ευρώ από τον καταναλωτή, η τράπεζα θα πρέπει να του δώσει τα υπόλοιπα 70 ευρώ.

Ψάρεμα…

Στην περίπτωση δε του phishing, ο καταναλωτής, και εφόσον οι ζημιές οφείλονται σε βαριά αμέλεια, ευθύνεται μέχρι του ανώτατου ποσού των 1.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των εξατομικευμένων διαπιστευτηρίων ασφαλείας και τις ειδικότερες περιστάσεις υπό τις οποίες το μέσο πληρωμής απωλέσθη, εκλάπη ή υπεξαιρέθηκε, όπως πρόσθεσε η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ. Εάν, δηλαδή, κάποιος κλέψει τους κωδικούς του καταναλωτή και αφαιρέσει 3.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό, η τράπεζα οφείλει να του δώσει 2.000 ευρώ.

Θα πρέπει, ωστόσο, ο καταναλωτής να αποδείξει ότι του έκλεψαν τα προσωπικά του δεδομένα (τραπεζικοί κωδικοί) ή παραβίασαν το σύστημα του e-banking που είχε στην τράπεζα. Tο παραπάνω δεν ισχύει αν η τράπεζα αποδείξει ότι διαθέτει και εφαρμόζει πρόσθετους, αποτελεσματικούς και πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών από αυτούς που εφαρμόζει για την ισχυρή ταυτοποίηση των συναλλαγών, για συναλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν ζημία άνω των 1.000 ευρώ, όπως ιδίως μηχανισμούς ελέγχου που αξιοποιούν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης ή επιπλέον κωδικό ή βιομετρική ταυτοποίηση ή τηλεφωνική επιβεβαίωση.

Πηγή eleftherostypos.gr

Tags: ΑΠΑΤΗΣΥΜΒΟΥΛΕΣΤΡΑΠΕΖΑ
Previous Post

Χαμός για το τεφτέρι – Ιερέας και κρεοπώλης πιάστηκαν στα χέρια

Next Post

Συνελήφθη 42χρονος σε περιοχή της Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Next Post
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη 42χρονος σε περιοχή της Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γαλατινή: Οι εξελίξεις για τα φωτοβολταϊκά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προχωρούν οι ενεργειακές κοινότητες προς όφελος των δημοτών του Βοΐου. Βίντεο
  • Ροδοχώρι: Χαμός για την πρόταση Ανάκληση της απόφασης παραχώρησης του σχολείου από το Δήμο στο σύλλογο. Βίντεο
  • Ο Δήμος Βοΐου στηρίζει τις οικογένειες που αποκτούν παιδιά. Βίντεο
  • Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Μέρες Γιορτών Βοΐου – Πέλεκον 2026» – Δέκα χρόνια πολιτισμού, μνήμης και παράδοσης (Βίντεο)
  • Από την Θεσσαλονίκη, καλλιεργητές βοτάνων στην Ομαλή Βοΐου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr