• Latest
υπολογιστης

Τράπεζες: Τα 4 SOS για να αποφύγετε τις απάτες

10 Οκτωβρίου 2024
Προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία: Ανοιχτή μέχρι 11 Ιουνίου η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Π. Κουκουλόπουλος: Πόσοι Δυτικομακεδόνες με αναπηρίες θα ενταχθούν στον Προσωπικό Βοηθό;

16 Σεπτεμβρίου 2026
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

16 Σεπτεμβρίου 2026
Έναρξη Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

Έναρξη Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

16 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Στο Politicians Exchange Forum 2026 στη Θεσσαλονίκη η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Εξωστρέφειας Ρίτα Κύργια (Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Στο Politicians Exchange Forum 2026 στη Θεσσαλονίκη η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Εξωστρέφειας Ρίτα Κύργια (Φωτογραφίες)

16 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Δόθηκαν τα πρώτα επιδόματα σε γονείς για νέες γεννήσεις

Δήμος Βοΐου: Δόθηκαν τα πρώτα επιδόματα σε γονείς για νέες γεννήσεις

16 Σεπτεμβρίου 2026
Με ζωντανό ενδιαφέρον των πολιτών ξεκίνησε ο κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων για τις αντλίες θερμότητας στην Πτολεμαΐδα

Με ζωντανό ενδιαφέρον των πολιτών ξεκίνησε ο κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων για τις αντλίες θερμότητας στην Πτολεμαΐδα

16 Σεπτεμβρίου 2026
 Λύθηκε το πρόβλημα υδροδότησης στο Καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας.

 Λύθηκε το πρόβλημα υδροδότησης στο Καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας.

16 Σεπτεμβρίου 2026
Υπογραφή σύμβασης για την αποκατάσταση της δομικής φέρουσας ικανότητας τριών γεφυρών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 503.684,65 €.

Υπογραφή σύμβασης για την αποκατάσταση της δομικής φέρουσας ικανότητας τριών γεφυρών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 503.684,65 €.

16 Σεπτεμβρίου 2026
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενισχύεται με 12 νέα μηχανήματα έργου και οχήματα

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενισχύεται με 12 νέα μηχανήματα έργου και οχήματα

16 Σεπτεμβρίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθησαν σε περιοχή της Καστοριάς τρία άτομα για παράνομη μεταφορά μετανάστη, προς το εσωτερικό της χώρας

16 Σεπτεμβρίου 2026
«Χριστοπούλεια 2026» – «Το όνομά μου είναι γυναίκα»

Αναβολή της εκδήλωσης «Το όνομά μου είναι… Γυναίκα»

16 Σεπτεμβρίου 2026
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΤΟ

Δύο συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης και επικίνδυνη οδήγηση σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

16 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τράπεζες: Τα 4 SOS για να αποφύγετε τις απάτες

sierafm by sierafm
10 Οκτωβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
υπολογιστης
0
SHARES
36
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με τα κρούσματα που αφορούν σε τραπεζικές απάτες να πληθαίνουν, η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ενωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής) συνιστά στους καταναλωτές να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές τους.

Πόσο μάλλον αφού είναι σύνηθες φαινόμενο «οι τράπεζες να μη δέχονται να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν παρανόμως αφαιρεθεί από τον τραπεζικό λογαριασμό των πελατών του μέσω της μεθόδου phishing, καθότι εναποθέτουν τη συνολική συμβατική ευθύνη στον πελάτη τους», όπως επισημαίνει στον «Ε.Τ.» η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκυ Τζέγκα.

Τα κόλπα

Χαρακτηριστικά παραδείγματα απάτης με σκοπό τη γνωστοποίηση προσωπικών και οικονομικών πληροφοριών ή κωδικών ασφαλείας των καταναλωτών σχετίζονται με:

1 Απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών: Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες ανακατευθύνουν σε μία ψεύτικη ιστοσελίδα δήθεν της τράπεζας συνεργασίας του καταναλωτή, οι οποίες προσομοιάζουν αρκετά με τις νόμιμες ιστοσελίδες της τράπεζας. Αυτές οι ψεύτικες ιστοσελίδες συχνά διαθέτουν ένα αναδυόμενο παράθυρο, με το οποίο ζητείται η εισαγωγή των κωδικών ασφαλείας του καταναλωτή.

2 Απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις: Αφορούν, για παράδειγμα, σε κλήσεις από άγνωστο αριθμό ή από κάποιον αριθμό που μοιάζει με τηλεφωνικό κέντρο μεγάλων τραπεζών (vishing). Οι απατεώνες δηλώνουν ψεύτικη ιδιότητα, διαφημίζουν ένα προϊόν σε καλή προσφορά, είτε κάνουν τηλεφωνική παραγγελία σε εμπόρους.

3 Απατηλά μηνύματα SMS, Viber, What’s Up, Messenger: Εμπεριέχουν σύνδεσμο που παραπέμπει σε ιστοσελίδα η οποία προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας, όπου καταχωρίζουν οι χρήστες προσωπικούς κωδικούς ή τον αριθμό λογαριασμού (IBAN).

4 Απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα e-mails όπου ο καταναλωτής καλείται να πατήσει επειγόντως ένα συγκεκριμένο link, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρωθεί η χρεωστική/πιστωτική του κάρτα εντός μισής ή μίας ώρας, ή να προχωρήσει σε ενημέρωση φακέλου για δεδομένα που λείπουν (phishing).

Θωράκιση

Εάν, λοιπόν, οι καταναλωτές διαπιστώσουν κάποιες από τις παραπάνω απάτες -ή γενικά παράνομες συναλλαγές στον τραπεζικό τους λογαριασμό-, η ΕΚΠΟΙΖΩ συστήνει να προβούν στις εξής ενέργειες:

* Άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της τράπεζας για ακύρωση της ύποπτης συναλλαγής, φραγή του τραπεζικού λογαριασμού και αλλαγή κωδικών.

* Αίτηση αμφισβήτησης σε κατάστημα της τράπεζας.

* Μήνυση κατά αγνώστου και κατάθεση της μήνυσης στη Δ/νση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης.

* Καταγγελία στην τράπεζα.

Αρμόδιοι φορείς

Για περισσότερες πληροφορίες και καταγγελίες, οι καταναλωτές μπορούν να απευθυνθούν:

* Στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή (Τομέας Προστασίας Καταναλωτή) στην ιστοσελίδα: https://kataggelies.mindev.gov.gr/. Επίσης, στη Γραμμή Καταναλωτή: 1520 και στο e-mail: [email protected].

* Στην Τράπεζα της Ελλάδος, Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, στο e-mail: [email protected].

* Στην ΕΚΠΟΙΖΩ, στο e-mail: [email protected].

Τι ποσά διεκδικούμε αν πέσουμε θύματα

Οπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» η κυρία Τζέγκα -σύμφωνα με τη διάταξη για τον περιορισμό της ευθύνης του πληρωτή για μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής (phishing) που περιλαμβάνει ο νέος νόμος 5019/3023-, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής χρεωστικής κάρτας, εφόσον πραγματοποιηθούν αγορές με αυτήν, ο κάτοχός της ευθύνεται μέχρι του ποσού των 50 ευρώ. Πέραν αυτού, η τράπεζα οφείλει να αποζημιώσει τον καταναλωτή, καλύπτοντας τη διαφορά. Για παράδειγμα, εάν έκλεψαν 120 ευρώ από τον καταναλωτή, η τράπεζα θα πρέπει να του δώσει τα υπόλοιπα 70 ευρώ.

Ψάρεμα…

Στην περίπτωση δε του phishing, ο καταναλωτής, και εφόσον οι ζημιές οφείλονται σε βαριά αμέλεια, ευθύνεται μέχρι του ανώτατου ποσού των 1.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των εξατομικευμένων διαπιστευτηρίων ασφαλείας και τις ειδικότερες περιστάσεις υπό τις οποίες το μέσο πληρωμής απωλέσθη, εκλάπη ή υπεξαιρέθηκε, όπως πρόσθεσε η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ. Εάν, δηλαδή, κάποιος κλέψει τους κωδικούς του καταναλωτή και αφαιρέσει 3.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό, η τράπεζα οφείλει να του δώσει 2.000 ευρώ.

Θα πρέπει, ωστόσο, ο καταναλωτής να αποδείξει ότι του έκλεψαν τα προσωπικά του δεδομένα (τραπεζικοί κωδικοί) ή παραβίασαν το σύστημα του e-banking που είχε στην τράπεζα. Tο παραπάνω δεν ισχύει αν η τράπεζα αποδείξει ότι διαθέτει και εφαρμόζει πρόσθετους, αποτελεσματικούς και πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών από αυτούς που εφαρμόζει για την ισχυρή ταυτοποίηση των συναλλαγών, για συναλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν ζημία άνω των 1.000 ευρώ, όπως ιδίως μηχανισμούς ελέγχου που αξιοποιούν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης ή επιπλέον κωδικό ή βιομετρική ταυτοποίηση ή τηλεφωνική επιβεβαίωση.

Πηγή eleftherostypos.gr

Tags: ΑΠΑΤΗΣΥΜΒΟΥΛΕΣΤΡΑΠΕΖΑ
Previous Post

Χαμός για το τεφτέρι – Ιερέας και κρεοπώλης πιάστηκαν στα χέρια

Next Post

Συνελήφθη 42χρονος σε περιοχή της Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Next Post
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη 42χρονος σε περιοχή της Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: Πόσοι Δυτικομακεδόνες με αναπηρίες θα ενταχθούν στον Προσωπικό Βοηθό;
  • Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων
  • Έναρξη Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας
  • Δήμος Κοζάνης: Στο Politicians Exchange Forum 2026 στη Θεσσαλονίκη η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Εξωστρέφειας Ρίτα Κύργια (Φωτογραφίες)
  • Δήμος Βοΐου: Δόθηκαν τα πρώτα επιδόματα σε γονείς για νέες γεννήσεις

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr