• Latest
ηλικια, ομορφια

Τρεις διατροφικές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε όλοι μετά τα 50

19 Ιουνίου 2020
Γήπεδο Σιάτιστας: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι χρησιμοποιούν το στίβο

Γήπεδο Σιάτιστας: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι χρησιμοποιούν το στίβο

17 Σεπτεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Ο Αγιασμός του Μακεδονικού και της Ακαδημίας.  Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Ο Αγιασμός του Μακεδονικού και της Ακαδημίας. Βίντεο και φωτογραφίες

17 Σεπτεμβρίου 2025
ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Προσοχή για απάτη με δήθεν επιστροφή χρημάτων – Πώς θα αναγνωρίσετε τα παραπλανητικά email

17 Σεπτεμβρίου 2025
bullying, βια, ξυλο, σχολειο, ξυλοδαρμος

Με σπασμένη την κάτω γνάθο 15χρονος έπειτα από επεισόδιο ξυλοδαρμού – Συνελήφθησαν ένας 16χρονος και ο πατέρας του

17 Σεπτεμβρίου 2025
Του έσκασε ηλεκτρονικό τσιγάρο στο στόμα – Του έκαψε τα ούλα

Του έσκασε ηλεκτρονικό τσιγάρο στο στόμα – Του έκαψε τα ούλα

17 Σεπτεμβρίου 2025
ΛΥΚΟΣ

Χαλκιδική: 5χρονο κοριτσάκι δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία

17 Σεπτεμβρίου 2025
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 13χρονος για ΑΙ παιδική πορνογραφία

17 Σεπτεμβρίου 2025
ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΑΜΕΑ

Επίδομα 165 ευρώ τον μήνα για ΑμεΑ – Ποιοι το δικαιούνται

17 Σεπτεμβρίου 2025
Τα SOS για μετεγγραφές φοιτητών – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Άνοιξαν ξανά οι αιτήσεις

17 Σεπτεμβρίου 2025
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025

17 Σεπτεμβρίου 2025
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

Εφιάλτης για 14χρονη: Έπεσε θύμα revenge porn από 25χρονο που γνώρισε στο διαδίκτυο – Είχε εκβιάσει κι άλλες κοπέλες

17 Σεπτεμβρίου 2025

Σιάτιστα: Έσπασε βιτρίνες καταστημάτων τα ξημερώματα της Τετάρτης

17 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρεις διατροφικές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε όλοι μετά τα 50

sierafm by sierafm
19 Ιουνίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ηλικια, ομορφια
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Καθώς μεγαλώνουμε ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών οπότε χρειάζεται να δώσουμε λίγο μεγαλύτερη προσοχή στις διατροφικές μας συνήθειες. Ας δούμε πού πρέπει να δώσουμε έμφαση

Το σώμα μας αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε και το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στη διατροφή μας σύμφωνα με τους διαιτολόγους της Κλινικής Mayo. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα για τις γυναίκες, αλλά και για τους άνδρες άνω των 50, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών καθίσταται επιτακτική για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων υγείας.

Ο Jason Ewoldt διαιτολόγος του κέντρου υγιεινής ζωής της Κλινικής Mayo (Mayo Clinic Healthy Living Program) υποστηρίζει και συνιστά σε γυναίκες μετά τα 50 να στοχεύσουν σε συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές που τεκμηριώνονται βάσει των επιστημονικών στοιχείων και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συνηθέστερων αλλαγών που προκαλεί η γήρανση.

Ασβέστιο για την οστική υγεία.  Ο κίνδυνος οστεοπόρωσης αυξάνεται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι μια στις τρεις γυναίκες άνω των 50 κινδυνεύει από οστεοπορωτικό κάταγμα. Ο κίνδυνος υφίσταται και για τους άνδρες, αλλά σε μικρότερο βαθμό και σε μεγαλύτερη ηλικία.

«Απορροφάμε λιγότερο ασβέστιο καθώς μεγαλώνουμε, ενώ η ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει το ασβέστιο των τροφών επίσης μειώνεται με την πάροδο των χρόνων» επισημαίνει ο Αμερικανός διαιτολόγος. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα – γάλα, γιαούρτι, τυρί – και σε γενικές γραμμές η καθημερινή κατανάλωση τους εξασφαλίζει το απαιτούμενο ασβέστιο στον οργανισμό. Ορισμένα πράσινα λαχανικά και φρούτα περιέχουν μικρότερες ποσότητες, ενώ στο εμπόριο κυκλοφορούν και ενισχυμένα με ασβέστιο τρόφιμα.

Σημειώνεται ότι βάσει διεθνών οδηγιών οι ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται αντιστοίχως, 1200 mg ασβεστίου και 1000 IU βιταμίνης D σε καθημερινή βάση.

Πρωτεΐνες για υγιή μυική μάζα. Καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να καθόμαστε περισσότερο και να γυμναζόμαστε λιγότερο. Πρόκειται για ένα τρόπο ζωής που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυικής μάζας. Εκτιμάται ότι μια γυναίκα στα 80 της μπορεί να έχει χάσει το ήμισυ της μυικής της μάζας. Η αύξηση της κατανάλωσης πρωτεϊνών μειώνει αυτές τις απώλειες μυικού ιστού.

Αλλά ακόμη και για όσους δεν επιθυμούν να καταναλώνουν κρέας μπορούν να επιλέξουν φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως η σόγια, η κινόα, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, οι σπόροι και τα όσπρια. Oι ειδικοί συνιστούν 1-1,5 γρ πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους π.χ. αν ζυγίζετε 63 κιλά χρειάζεστε τουλάχιστον 63 γρ πρωτεΐνης την ημέρα.

Βιταμίνη Β12 για την νοητική λειτουργία. Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται ο ρυθμός απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Ένα βασικό θρεπτικό συστατικό είναι η βιταμίνη Β12 που θεωρείται καίρια για το αιμοποιητικό σύστημα και την εγκεφαλική λειτουργία.

«Οι καλύτερες πηγές Β12 είναι τα αυγά, το γάλα, το άπαχο κρέας, τα ψάρια και τα εμπλουτισμένα με Β12 τρόφιμα όπως τα δημητριακά» επισημαίνει ο  Jason Ewoldt.

Υπολογίζεται ότι ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να εμφανιστεί στο 40- 80% όσων ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Τα ελαφρώς χαμηλά επίπεδα της Β12  συσχετίζονται με συμπτώματα όπως κόπωση, λήθαργος, κατάθλιψη, κακή μνήμη, δύσπνοια, πονοκέφαλοι και χλωμό δέρμα, ειδικά σε άτομα άνω των 60 ετών οι οποίοι παράγουν λιγότερο γαστρικό οξύ στο στομάχι καθώς μεγαλώνουν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ανεπάρκειας Β12.

Εάν οι αιματολογικές σε εξετάσεις δείξουν ανεπάρκεια Β12 καλό είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος.

Η Β12 είναι σημαντική στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω του ρόλου του στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.

Οι ειδικοί της Κλινικής Mayo προτείνουν ακόμη την κατανάλωση ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων και την πόση άφθονου νερού καθημερινά ακόμη και όταν δεν νιώθουμε δίψα.

Πηγή:ygeiamou.gr

 

Previous Post

Απατεώνες μέσω… ΕΣΠΑ -Πώς εξαπατούσαν επιχειρηματίες

Next Post

6 επιπτώσεις της ψυχολογικής κακοποίησης

Next Post
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

6 επιπτώσεις της ψυχολογικής κακοποίησης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γήπεδο Σιάτιστας: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι χρησιμοποιούν το στίβο
  • Σιάτιστα: Ο Αγιασμός του Μακεδονικού και της Ακαδημίας. Βίντεο και φωτογραφίες
  • ΕΟΠΥΥ: Προσοχή για απάτη με δήθεν επιστροφή χρημάτων – Πώς θα αναγνωρίσετε τα παραπλανητικά email
  • Με σπασμένη την κάτω γνάθο 15χρονος έπειτα από επεισόδιο ξυλοδαρμού – Συνελήφθησαν ένας 16χρονος και ο πατέρας του
  • Του έσκασε ηλεκτρονικό τσιγάρο στο στόμα – Του έκαψε τα ούλα

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr