Έως τις 23 Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί για πρώτη φορά το επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν εντός του Μαρτίου.

Το επίδομα που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, θα είναι τριπλό, καθώς οι δικαιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά ποσά για τους μήνες  Ιανουάριο,  Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο σύστημα  ανέρχονται σε 315.449, εκ των οποίων οι 152.841 έχουν ήδη εγκριθεί.

Για τις αιτήσεις εγκριθούν εντός του Απριλίου, το επίδομα θα καταβληθεί στις 20-25 Μαΐου, όπως και τα αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

Στη συνέχεια για όποιες νέες αιτήσεις εγκρίνονται, το δικαίωμα καταβολής του επιδόματος θα  ισχύει από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα και το ποσό θα καταβάλλεται μηνιαίως  με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι μείνουν εκτός ενίσχυσης, επειδή με το ΕΚΑΣ των 115 ευρώ το μήνα που έπαιρναν το 2017 ξεπέρασαν το όριο του ετήσιου εισοδήματος των 7.000 ευρώ, θα πρέπει να επανυποβάλουν την αίτησή τους, αφού καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση.

Και αυτό διότι με το ΕΚΑΣ του 2018 που «έπεσε» στα 35 ευρώ το μήνα, πέφτουν κάτω από τις 7.000 ευρώ σε ετήσιο εισόδημα, άρα δικαιούνται το επίδομα. Ωστόσο δεν θα το εισπράξουν αναδρομικά από 1/1/2019 αλλά από τον επόμενο μήνα της αίτησής τους.

Τέλος όσοι ενοικιαστές δεν μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  επειδή το σύστημα δεν εντοπίζει ηλεκτρονικά μισθωτήρια σε ισχύ, θα πρέπει να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες τους ώστε να το καταθέσουν εκπρόθεσμα, πληρώνοντας το σχετικό πρόστιμο των 100 ευρώ.

Στο μεταξύ χθες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην Βουλή,  προανήγγειλε ένα μεγάλο πρόγραμμα στέγασης, προκειμένου όπως ανέφερε χαρακτηριστικά  «ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να αποκτήσουν προσιτή στέγη μέσα από το δημόσιο αποθεματικό ακινήτων».

Πηγή:insider.gr