Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τροπολογία – Προσθήκη στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σήμερα «τροπολογία – προσθήκη στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» με την οποία ζητούν να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό καθεστώς για όλες τις περιοχές της χώρας όπου η τοπική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το λιγνίτη, δίνοντας πρόσθετα κίνητρα για την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

Έμπρακτα στηρίζουμε τις περιοχές που πλήττονται από την «απολιγνιτοποίηση».

Η Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη της Κοζάνης μαζί με τις άλλες λιγνιτικές περιοχές σε ειδική διάταξη του αναπτυξιακού νόμου, προέβη στη ακόλουθη δήλωση:
«Καταθέσαμε σήμερα στην Βουλή τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» για την ένταξη της Κοζάνης σε ειδικό καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016.
Το περιεχόμενο της τροπολογίας προωθεί και εξασφαλίζει τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών που παράγουν λιγνίτη σε ένα νέο ενεργειακό σύστημα με καθαρή ενέργεια.

Συγκεκριμένα, εισηγούμαστε στο Κοινοβουλευτικό Σώμα την ένταξη της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα προνομιακό πεδίο χρηματοδότησης καθώς δίνονται πρόσθετα κίνητρα για την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων εν όψει της σταδιακής απολιγνιτοποίησης της περιοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την θέσπιση και χρηματοδότηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης το οποίο είναι έτοιμο να υποστηρίξει τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν, συνεχίζει να πρωτοστατεί στην υλοποίηση πρωτοβουλιών που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη μετάβαση, την περιβαλλοντική προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων της περιοχής».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»

Θέμα: «Ένταξη των περιοχών της χώρας των οποίων η οικονομική δραστηριότητα πρόκειται να πληγεί άμεσα από την απολιγνιτοποίηση σε νέο ειδικό καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016»

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Η Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή που κυρώθηκε με το νόμο 4426/2016, καθώς και η ανάγκη για Κλιματική Δράση και για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με σκοπό την μείωση εκπομπών που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δημιουργούν την ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας στις περιοχές της χώρας των οποίων η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να πληγεί άμεσα από τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται επιτάχυνση του σχεδίου για τη “Δίκαιη Μετάβαση” των παραπάνω περιοχών, καθώς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα τεθεί πιθανώς σε ισχύ από το 2021 και μετά. Για το λόγο αυτό προτείνεται η ένταξη στα ειδικά καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου του συνόλου των παραπάνω περιοχών. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα στις ειδικές περιοχές, με βάση το κριτήριο θ του άρθρου 12 του Ν. 4399/2016 δεν εντάσσεται π.χ. η Δημοτική Ενότητα Πτολεμαΐδας (Δήμος Εορδαίας) καθώς και η Δημοτική Ενότητα Μεγαλόπολης. Δημιουργώντας ένα ξεχωριστό καθεστώς για όλες τις περιοχές της χώρας όπου η τοπική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το λιγνίτη, δίνονται πρόσθετα κίνητρα για την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

Β. Τροπολογία – Προσθήκη

Προτείνεται η ακόλουθη προσθήκη στο Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

Στο άρθρο 12 του ν.4399/2016 (Α΄117) προστίθεται νέα περίπτωση ιβ΄ ως εξής:

“επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε περιοχές έντονης λιγνιτικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.”

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2019

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Τσίπρας Γεώργιος

 

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Για την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου αλλά και για τα οφειλόμενα δεκαετιών

sierafm

Απίστευτη δήλωση Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρομοκράτη τοξοβόλο: ” Σιγά τον εγκληματία”

sierafm

ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμα της επίσκεψης Σπίρτζη. Συνάντηση και με το Δήμαρχο Βοΐου

sierafm

Αφήστε ένα σχόλιο

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy