• Latest
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φορολογία: Αυτές είναι οι 15 αλλαγές από το 2024 – Τι αλλάζει για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και AIRBNB

21 Δεκεμβρίου 2023
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Οι αγρότες κλείνουν τα πάντα για 48 ώρες!

4 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης παρουσιάζει τα «Ρουγκάτσια»

Σιάτιστα: Ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης παρουσιάζει τα «Ρουγκάτσια»

4 Ιανουαρίου 2026
Το Έθιμο των Μωμόγερων στη Νεάπολη.  Βίντεο

Το Έθιμο των Μωμόγερων στη Νεάπολη. Βίντεο

4 Ιανουαρίου 2026
ΚΑΦΕΣ

Ο καφές μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σου, αλλά μόνο αν τον πίνεις αυτή την ώρα

4 Ιανουαρίου 2026
Eurovision

Eurovision 2026: Όλα έτοιμα για την πρώτη φάση του Εθνικού Τελικού – Σήμερα οι 28 υποψήφιοι

4 Ιανουαρίου 2026
σχολειο

Παιδεία: Το εθνικό απολυτήριο και οι 5 αλλαγές σε σχολεία ΑΕΙ το 2026

4 Ιανουαρίου 2026
Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς 16χρονους στην Καστοριά – Η τρελή πορεία της λευκής BMW

Δυτική Μακεδονία: Χωρίς θανατηφόρο τροχαίο ο Δεκέμβριος

4 Ιανουαρίου 2026
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Καστοριά: 5 συλλήψεις σε 2 μέρες για ναρκωτικά

4 Ιανουαρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Νεκρός 30χρονος μετά από αιματηρή συμπλοκή σε κέντρο διασκέδασης

4 Ιανουαρίου 2026
πορτοφολι, χρημα

Αυξήσεις έως 200 ευρώ στους μισθούς

4 Ιανουαρίου 2026
Αγριογούρουνο τραυμάτισε στο πόδι 65χρονο κυνηγό σε περιοχή ανάμεσα σε Σκαφίδι και Βατερό

Καστοριά: Κυνηγός δέχθηκε επίθεση από αγριογούρουνο

4 Ιανουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Νεάπολη: Τροχαίο ατύχημα λόγω ολισθηρότητας

4 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φορολογία: Αυτές είναι οι 15 αλλαγές από το 2024 – Τι αλλάζει για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και AIRBNB

sierafm by sierafm
21 Δεκεμβρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
0
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ριζικές ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, στον τρόπο διενέργειας συναλλαγών και στον τρόπο πραγματοποίησης των φορολογικών ελέγχων έρχονται με την είσοδο του νέου έτους. Συνολικά, από το 2024 θα τεθούν σε ισχύ 20 σημαντικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία και στον τρόπο διεκπεραίωσης συναλλαγών.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κοινοποίησε -με την υπ’ αριθμόν O. 3071/16-2-2023 εγκύκλιο που απέστειλε σε όλα τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις ΔΟΥ της χώρας- όλες τις νέες διατάξεις για την αναμόρφωση του συστήματος φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων και τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνει ο άρτι ψηφισθείς φορολογικός νόμος 5073/2023.

1 Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για εργαζόμενο, συνταξιούχο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με 1 παιδί αυξάνεται από τα 9.000 στα 10.000 ευρώ, για εργαζόμενο, συνταξιούχο ή αγρότη με δύο παιδιά αυξάνεται από τα 10.000 ευρώ στα 11.000 ευρώ, για τους φορολογούμενους αυτούς με τρία παιδιά αυξάνεται από 11.000 σε 12.000 ευρώ, για τους φορολογούμενους αυτούς με τέσσερα παιδιά αυξάνεται από 12.000 σε 13.000 ευρώ κ.ο.κ. Από την αύξηση των αφορολογήτων ορίων οι οικογένειες αυτές θα ωφεληθούν με μειώσεις φόρων οι οποίες θα κυμαίνονται από 90 έως 240 ευρώ σε ετήσια βάση. Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους τα οφέλη θα γίνουν αντιληπτά από την 1η-1-2024 με μειώσεις κατά 6,43 έως 20 ευρώ στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος.

2 Τα φορολογητέα εισοδήματα 735.320 ατομικών επιχειρήσεων εμπορίας αγαθών, παροχής υπηρεσιών και ελευθέρων επαγγελματιών θα προσδιοριστούν εναλλακτικά με αντικειμενικά κριτήρια για τη χρήση του 2023 και συγκεκριμένα με βάση υπολογισμού το ύψος των ετήσιων μικτών αποδοχών ενός ιδιωτικού υπαλλήλου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ το μήνα, δηλαδή με αφετηρία υπολογισμού το ποσό των 10.920 ευρώ ή με βάση τον υψηλότερο του κατώτατου ετήσιο μισθό ενός μόνο υπαλλήλου, αν υπάρχει προσωπικό. Από κει και πέρα προβλέπονται προσαυξήσεις του ποσού αυτού ανάλογα με το ύψος της δαπάνης μισθοδοσίας κάθε επιχείρησης, τον αριθμό των ετών λειτουργίας και τον τζίρο της επιχείρησης. Για επιχειρήσεις που λειτουργούν λιγότερα από 4 χρόνια, το σύστημα δεν θα εφαρμόζεται, ενώ για επιχειρήσεις που λειτουργούν 4 και 5 έτη, η αφετηρία υπολογισμού (το ποσό των 10.920 ευρώ ή τυχόν άλλος υψηλότερος πραγματικός ετήσιος μισθός) θα υπολογίζεται περιορισμένη στο 33% και στο 67% αντίστοιχα. Για επιχειρήσεις που λειτουργούν για 6 χρόνια θα ισχύει ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος το ποσό των 10.920 ευρώ ή τυχόν άλλος υψηλότερος πραγματικός ετήσιος μισθός στην επιχείρηση. Για όσες επιχειρήσεις λειτουργούν από 7 έως 9 έτη η βάση υπολογισμού θα προσαυξάνεται κατά 10%, για όσες λειτουργούν από 10 έως 12 έτη, το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 20% και για όσες λειτουργούν πάνω από 12 έτη θα προσαυξάνεται κατά 30% και θα εκτινάσσεται στα 14.196 ευρώ.

3 Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ που επιβάλλεται κάθε χρόνο στους αυτοαπασχολούμενους που ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και για το φορολογικό έτος 2023 τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά με βάση τα νέα τεκμήρια φορολόγησης μειώνεται για τη χρήση του 2023 κατά 50% και περιορίζεται στα 325 ευρώ.

4 Το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Κάθε συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

5 Το πρόστιμο για αγορές αξίας πάνω από 500 ευρώ με μετρητά, το οποίο σήμερα είναι 100 ευρώ θα διαμορφωθεί στο διπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

6 Ολες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρο κατανάλωσης και τέλος ταξινόμησης, θα γίνονται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ποσού, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές) με χώρες της Ε.Ε. και τρίτες χώρες. Δεν αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Previous Post

Της «έφαγαν» το μισό κομπόδεμα – Η «ψυχρολουσία» που υπέστη συνταξιούχος

Next Post

Η Τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων στις 26 Δεκεμβρίου

Next Post
Η Τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων στις 26 Δεκεμβρίου

Η Τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων στις 26 Δεκεμβρίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Οι αγρότες κλείνουν τα πάντα για 48 ώρες!
  • Σιάτιστα: Ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης παρουσιάζει τα «Ρουγκάτσια»
  • Το Έθιμο των Μωμόγερων στη Νεάπολη. Βίντεο
  • Ο καφές μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σου, αλλά μόνο αν τον πίνεις αυτή την ώρα
  • Eurovision 2026: Όλα έτοιμα για την πρώτη φάση του Εθνικού Τελικού – Σήμερα οι 28 υποψήφιοι

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr