• Latest
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φορολογία: Αυτές είναι οι 15 αλλαγές από το 2024 – Τι αλλάζει για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και AIRBNB

21 Δεκεμβρίου 2023
Ο Αλιάκμων Βοΐου επανέρχεται στην ΕΠΣ Κοζάνης. Πρώτη συνάντηση

Ο Αλιάκμων Βοΐου επανέρχεται στην ΕΠΣ Κοζάνης. Πρώτη συνάντηση

3 Ιουλίου 2025
Το Pindos Vespa Ride διασχίζει τα υπέροχα Γρεβενά!

Το Pindos Vespa Ride διασχίζει τα υπέροχα Γρεβενά!

3 Ιουλίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Την Μ. Πέμπτη η διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς.

Πανγρεβενιώτικη Σύσκεψη για το Μέλλον των Γρεβενών

3 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Δύο έργα αναβάθμισης υφιστάμενων μονοπατιών στο Βόιο, από  το Δήμο Βοΐου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 718.190,00 ευρώ

Δήμος Βοΐου: Δύο έργα αναβάθμισης υφιστάμενων μονοπατιών στο Βόιο, από  το Δήμο Βοΐου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 718.190,00 ευρώ

3 Ιουλίου 2025
Επιστολή

ΟΠΕΚΕΠΕ και Λογικές Συνεπαγωγές… Του Γιώργου Νούτσου*

3 Ιουλίου 2025
εξετασεις, σχολειο

Επανασυστάθηκε η «Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κοζάνης»,

3 Ιουλίου 2025
Το Fiesta Voio 10- 13 Ιουλίου!! Το πλήρες πρόγραμμα

Συνεχίζεται η Προπώληση εισιτηρίων Fiesta Voio για όλους τους δημότες του Δήμου Βοΐου

3 Ιουλίου 2025
Απολογισμός 1ης μέρας στο τουρνουά Μπάσκετ Σιάτιστας

Ημιτελικά τουρνουά μπάσκετ Σιάτιστας 2025

3 Ιουλίου 2025
Σε πλήρη εξέλιξη το 6ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις

Σε πλήρη εξέλιξη το 6ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις

3 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Βελβεντό: Σύλληψη 49χρονου για απάτη

3 Ιουλίου 2025
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας – Χαιρόμαστε με τα έργα που διευρύνουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου μας!

Ο Λάζαρος Μαλούτας για το έλλειμμα των 540.000 ευρώ

3 Ιουλίου 2025
Ενημερωτική Εκδήλωση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Δήμου Γρεβενών – Ενότητα ΙΙ

Ενημερωτική Εκδήλωση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Δήμου Γρεβενών – Ενότητα ΙΙ

3 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φορολογία: Αυτές είναι οι 15 αλλαγές από το 2024 – Τι αλλάζει για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και AIRBNB

sierafm by sierafm
21 Δεκεμβρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
0
SHARES
106
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ριζικές ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, στον τρόπο διενέργειας συναλλαγών και στον τρόπο πραγματοποίησης των φορολογικών ελέγχων έρχονται με την είσοδο του νέου έτους. Συνολικά, από το 2024 θα τεθούν σε ισχύ 20 σημαντικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία και στον τρόπο διεκπεραίωσης συναλλαγών.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κοινοποίησε -με την υπ’ αριθμόν O. 3071/16-2-2023 εγκύκλιο που απέστειλε σε όλα τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις ΔΟΥ της χώρας- όλες τις νέες διατάξεις για την αναμόρφωση του συστήματος φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων και τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνει ο άρτι ψηφισθείς φορολογικός νόμος 5073/2023.

1 Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για εργαζόμενο, συνταξιούχο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με 1 παιδί αυξάνεται από τα 9.000 στα 10.000 ευρώ, για εργαζόμενο, συνταξιούχο ή αγρότη με δύο παιδιά αυξάνεται από τα 10.000 ευρώ στα 11.000 ευρώ, για τους φορολογούμενους αυτούς με τρία παιδιά αυξάνεται από 11.000 σε 12.000 ευρώ, για τους φορολογούμενους αυτούς με τέσσερα παιδιά αυξάνεται από 12.000 σε 13.000 ευρώ κ.ο.κ. Από την αύξηση των αφορολογήτων ορίων οι οικογένειες αυτές θα ωφεληθούν με μειώσεις φόρων οι οποίες θα κυμαίνονται από 90 έως 240 ευρώ σε ετήσια βάση. Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους τα οφέλη θα γίνουν αντιληπτά από την 1η-1-2024 με μειώσεις κατά 6,43 έως 20 ευρώ στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος.

2 Τα φορολογητέα εισοδήματα 735.320 ατομικών επιχειρήσεων εμπορίας αγαθών, παροχής υπηρεσιών και ελευθέρων επαγγελματιών θα προσδιοριστούν εναλλακτικά με αντικειμενικά κριτήρια για τη χρήση του 2023 και συγκεκριμένα με βάση υπολογισμού το ύψος των ετήσιων μικτών αποδοχών ενός ιδιωτικού υπαλλήλου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ το μήνα, δηλαδή με αφετηρία υπολογισμού το ποσό των 10.920 ευρώ ή με βάση τον υψηλότερο του κατώτατου ετήσιο μισθό ενός μόνο υπαλλήλου, αν υπάρχει προσωπικό. Από κει και πέρα προβλέπονται προσαυξήσεις του ποσού αυτού ανάλογα με το ύψος της δαπάνης μισθοδοσίας κάθε επιχείρησης, τον αριθμό των ετών λειτουργίας και τον τζίρο της επιχείρησης. Για επιχειρήσεις που λειτουργούν λιγότερα από 4 χρόνια, το σύστημα δεν θα εφαρμόζεται, ενώ για επιχειρήσεις που λειτουργούν 4 και 5 έτη, η αφετηρία υπολογισμού (το ποσό των 10.920 ευρώ ή τυχόν άλλος υψηλότερος πραγματικός ετήσιος μισθός) θα υπολογίζεται περιορισμένη στο 33% και στο 67% αντίστοιχα. Για επιχειρήσεις που λειτουργούν για 6 χρόνια θα ισχύει ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος το ποσό των 10.920 ευρώ ή τυχόν άλλος υψηλότερος πραγματικός ετήσιος μισθός στην επιχείρηση. Για όσες επιχειρήσεις λειτουργούν από 7 έως 9 έτη η βάση υπολογισμού θα προσαυξάνεται κατά 10%, για όσες λειτουργούν από 10 έως 12 έτη, το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 20% και για όσες λειτουργούν πάνω από 12 έτη θα προσαυξάνεται κατά 30% και θα εκτινάσσεται στα 14.196 ευρώ.

3 Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ που επιβάλλεται κάθε χρόνο στους αυτοαπασχολούμενους που ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και για το φορολογικό έτος 2023 τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά με βάση τα νέα τεκμήρια φορολόγησης μειώνεται για τη χρήση του 2023 κατά 50% και περιορίζεται στα 325 ευρώ.

4 Το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Κάθε συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

5 Το πρόστιμο για αγορές αξίας πάνω από 500 ευρώ με μετρητά, το οποίο σήμερα είναι 100 ευρώ θα διαμορφωθεί στο διπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

6 Ολες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρο κατανάλωσης και τέλος ταξινόμησης, θα γίνονται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ποσού, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές) με χώρες της Ε.Ε. και τρίτες χώρες. Δεν αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: αλλαγεςελεύθεροι επαγγελματίεςμισθωτοισυνταξιουχοιΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Previous Post

Της «έφαγαν» το μισό κομπόδεμα – Η «ψυχρολουσία» που υπέστη συνταξιούχος

Next Post

Η Τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων στις 26 Δεκεμβρίου

Next Post
Η Τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων στις 26 Δεκεμβρίου

Η Τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων στις 26 Δεκεμβρίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Αλιάκμων Βοΐου επανέρχεται στην ΕΠΣ Κοζάνης. Πρώτη συνάντηση
  • Το Pindos Vespa Ride διασχίζει τα υπέροχα Γρεβενά!
  • Πανγρεβενιώτικη Σύσκεψη για το Μέλλον των Γρεβενών
  • Δήμος Βοΐου: Δύο έργα αναβάθμισης υφιστάμενων μονοπατιών στο Βόιο, από  το Δήμο Βοΐου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 718.190,00 ευρώ
  • ΟΠΕΚΕΠΕ και Λογικές Συνεπαγωγές… Του Γιώργου Νούτσου*

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr