• Latest
εφορια φορολογια

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι μεγάλες αλλαγές και τα νέα έντυπα

9 Φεβρουαρίου 2024
ΓΑΜΟΣ, ΝΥΦΗ

Γαμπρός το έσκασε από τη γαμήλια δεξίωση – Εγκατέλειψε τη νύφη για την ξαδέλφη της λίγα λεπτά μετά την τελετή

1 Ιουνίου 2025
ασθενοφορο

50χρονος με τζιπ μπέρδεψε το γκάζι με το φρένο και καρφώθηκε σε φούρνο σκοτώνοντας βρετανίδα τουρίστρια

1 Ιουνίου 2025
Κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης

Κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης

31 Μαΐου 2025
Νίκος Παπαθανάσης

Νέο και σημαντικό πρόγραμμα ενίσχυσης 1000 πολύ μικρών επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Οικονομίας Ν. Παπαθανάσης – Με 70% επιδότηση – Πότε θα ξεκινήσει – Βίντεο

31 Μαΐου 2025
Σε Αιανή και Λευκοπηγή οι συνοδοί των αντιπροσώπων τψν Επιμελητηρίων

Σε Αιανή και Λευκοπηγή οι συνοδοί των αντιπροσώπων τψν Επιμελητηρίων

31 Μαΐου 2025
Αγροβόιο: Οι νέες τεχνολογίες με τη χρήση Drone παρουσιάστηκαν με επιτυχία. Βίντεο και φωτογραφίες

Αγροβόιο: Οι νέες τεχνολογίες με τη χρήση Drone παρουσιάστηκαν με επιτυχία. Βίντεο και φωτογραφίες

31 Μαΐου 2025
Με βραβεύσεις έκλεισε η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος το βράδυ της Παρασκευής 30 Μαΐου στα Πετρανά Κοζάνης

Με βραβεύσεις έκλεισε η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος το βράδυ της Παρασκευής 30 Μαΐου στα Πετρανά Κοζάνης

31 Μαΐου 2025
Κοζάνη – Γενική Συνέλευση Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – Πρόγραμμα Συνοδών Παρασκευή 30 Μαΐου

Κοζάνη – Γενική Συνέλευση Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – Πρόγραμμα Συνοδών Παρασκευή 30 Μαΐου

31 Μαΐου 2025
Καστοριά: Έψαχνε παράνομα για λίρες και αρχαία

Καστοριά: Έψαχνε παράνομα για λίρες και αρχαία

31 Μαΐου 2025
Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Γιάννη Μητλιάγκα στην Γενική Συνέλευση της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ): Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει από τα Επιμελητήριά της»

Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Γιάννη Μητλιάγκα στην Γενική Συνέλευση της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ): Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει από τα Επιμελητήριά της»

31 Μαΐου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Βοΐου

31 Μαΐου 2025
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Ιούνιο 2025

31 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι μεγάλες αλλαγές και τα νέα έντυπα

sierafm by sierafm
9 Φεβρουαρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εφορια φορολογια
0
SHARES
32
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Έρχεται “λίφτινγκ” φέτος στα έντυπα του  Ε3 και  του Ε1 των φορολογικών δηλώσεων  των φυσικών προσώπων. Όπως είπε πρόσφατα ο διοικητής  της ΑΑΔΕ, Γιώργος  Πιτσιλής, από φέτος οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση. 

Αυτό που αλλάζει είναι ότι προστίθενται στα έντυπα αυτά νέοι κωδικοί και  αποσκοπούν στον προσδιορισμό με βάση το νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων του ν. 5073/2023 των καθαρών εισοδημάτων 735.720 ατομικών επιχειρήσεων εμπορίας αγαθών, παροχής υπηρεσιών και ελευθέριων επαγγελμάτων.

Αναλυτικά:

Το έντυπο Ε1

Οι υπόχρεοι δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν φέτος τα στοιχεία τους στο έντυπο Ε1  της φορολογικής τους δήλωσης απλώς θα πρέπει να ελέγξουν εάν τα ποσά είναι προσυμπληρωμένα όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα.

Μάλιστα οι πολίτες  (μισθωτοί και συνταξιούχοι) έχουν τρεις επιλογές αναφορικά με την  υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης:

  • Είτε  θα πρέπει να απευθυνθούν στον λογιστή τους που θα κάνει τον έλεγχο και θα οριστικοποιήσει την υποβολή.
  • Είτε  θα πρέπει να ελέγξουν μόνοι τους ότι όλα τα στοιχεία είναι σωστά συμπληρωμένα και να κάνουν κλικ στο κουμπί της υποβολής της δήλωσης. Σε αυτή την περίπτωση, η δήλωση θα εκκαθαριστεί αυτόματα και θα εκδοθεί άμεσα το εκκαθαριστικό σημείωμα.
  • Και η τρίτη επιλογή είναι να μην κάνουν καμία απολύτως ενέργεια και στις  30 Ιουνίου η δήλωση τους να  υποβληθεί αυτόματα. Σε αυτή την περίπτωση θα εκδοθεί αυτόματα το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Υπενθυμίζεται δε πως προς τα τέλη Μαρτίου  αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία  η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων .

Έντυπο Ε3

Και φέτος θα πρέπει η κάθε επιχείρηση να συμπληρώσει στο έντυπο Ε3  της φορολογικής της δήλωσης της τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της προκειμένου να προσδιοριστεί το τελικό φορολογητέο εισόδημά της. Σημειώνεται δε πως από φέτος θα ισχύσουν οι κανόνες του νέου φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις. Δηλαδή το νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2023 και θα βασίζεται στη λογική ότι το ελάχιστο ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου που ασκεί ατομικά για 6 έτη εμπορική επιχείρηση, επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από τις ετήσιες μικτές αποδοχές (συμπεριλαμβανομένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) ενός υπαλλήλου του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό των 780 ευρώ.

Δηλαδή, δεν θα πρέπει να είναι κάτω από 10.920 ευρώ το ελάχιστο αποδεκτό όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης του επαγγέλματός του.

Συνεπώς:

  • Δεν θα ισχύει κανένα ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος για όσους ασκούν το επάγγελμα για λιγότερα από 4 έτη. Δηλαδή δεν θα εφαρμόζεται το νέο σύστημα φορολόγησης  στα 3 πρώτα έτη λειτουργίας κάθε επιχείρησης ή γραφείου.
  • Στο 4ο έτος λειτουργίας της επιχείρησης θα ισχύει το ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος. Δηλαδή το όριο αυτό  θα είναι μειωμένο κατά 67% (στα 3.620 ευρώ)  σε σχέση με το ποσό των 10.920 ευρώ.
  • Στο 5ο έτος λειτουργίας  της επιχείρησης θα ισχύει το ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος, Δηλαδή το όριο αυτό θα είναι μειωμένο κατά 33% ( στα 7.280 ευρώ)  σε σύγκριση με το ποσό των 10.920 ευρώ.
  • Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο ποσό ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος των 10.920 ευρώ θα υπολογίζεται προσαυξημένο κατά 10%, . Δηλαδή θα διαμορφώνεται στα 12.012 ευρώ.
  • Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20% και θα ανέρχεται στα 13.104 ευρώ.
  • Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ.

Εάν όμως  αυτοαπασχολούμενος έχει υπαλλήλους τότε ισχύουν τα εξής:

-Το εκάστοτε ισχύον ποσό ελάχιστου ετήσιου κέρδους θα συγκρίνεται με το ποσό του ανώτερου ετήσιου μισθού που καταβάλλεται στο προσωπικό. Το ποσό σύγκρισης δεν θα  πρέπει να είναι υψηλότερο των 30.000 ευρώ.

-Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, όπως αυτό θα διαμορφώνεται με βάση τη σύγκριση της προηγούμενης παραγράφου, θα προσαυξάνεται περαιτέρω με 2 τρόπους, σωρευτικά:

  • κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού (στο οποίο περιλαμβάνονται μισθοί, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τα 15.000 ευρώ,
  • κατά το 5% της τυχόν επιπλέον διαφοράς του ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης από τον μέσο όρο ετήσιου κύκλου εργασιών όλων των επιχειρήσεων που ασκούν την ίδια δραστηριότητα βάσει ΚΑΔ.

Πηγή: enikonomia.gr

Tags: αλλαγεςφορολογικες δηλωσεις
Previous Post

Πυροβόλησαν και σκότωσαν αδέσποτο σκύλο

Next Post

«Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Η προδημοσίευση του προγράμματος

Next Post
Εξοικονομώ

«Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Η προδημοσίευση του προγράμματος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Γαμπρός το έσκασε από τη γαμήλια δεξίωση – Εγκατέλειψε τη νύφη για την ξαδέλφη της λίγα λεπτά μετά την τελετή
  • 50χρονος με τζιπ μπέρδεψε το γκάζι με το φρένο και καρφώθηκε σε φούρνο σκοτώνοντας βρετανίδα τουρίστρια
  • Κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης
  • Νέο και σημαντικό πρόγραμμα ενίσχυσης 1000 πολύ μικρών επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Οικονομίας Ν. Παπαθανάσης – Με 70% επιδότηση – Πότε θα ξεκινήσει – Βίντεο
  • Σε Αιανή και Λευκοπηγή οι συνοδοί των αντιπροσώπων τψν Επιμελητηρίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  2. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  3. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  4. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
  5. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr