• Latest
εφορια φορολογια

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι μεγάλες αλλαγές και τα νέα έντυπα

9 Φεβρουαρίου 2024
κλοπη, πορτοφολι

Η προϊσταμένη σε Κέντρο Υγείας σημάδεψε το 50ευρo και η εργαζόμενη πιάστηκε – «Θα της το παρέδιδα»

10 Σεπτεμβρίου 2026
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση GPO: Πάνω από το 30% η ΝΔ μετά τη ΔΕΘ – Στο 16% ο Τσίπρας, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

10 Σεπτεμβρίου 2026
Κτηματολόγιο

Κτηματολόγιο: Έρχεται η πλατφόρμα «metavoles» για διορθώσεις – Η διαδικασία βήμα προς βήμα

10 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Αντάμωμα των ΚΑΠΗ Βοΐου στη Σιάτιστα

Δήμος Βοΐου: Αντάμωμα των ΚΑΠΗ Βοΐου στη Σιάτιστα

10 Σεπτεμβρίου 2026
Άγριος καυγάς οδηγού ταξί με ηλικιωμένο στην Κοζάνη-Μετά από έντονη λογομαχία ο ταξιτζής φέρεται να τον έσπρωξε-Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

34χρονος έκλεψε ταξί και «πάτησε» τον ταξιτζή

10 Σεπτεμβρίου 2026
Αλτσχάιμερ ανοια

Τα βότανα που προστατεύουν από την άνοια

10 Σεπτεμβρίου 2026
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Το χρονικό και τα αναπάντητα ερωτήματα

Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Το χρονικό και τα αναπάντητα ερωτήματα

10 Σεπτεμβρίου 2026
ΔΥΠΑ

Ανοίγουν σήμερα οι αιτήσεις για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα της ΔΥΠΑ – Πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές

10 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Γίνε εθελοντής στη διοργάνωση του Λασσάνειου Δρόμου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

Δήμος Κοζάνης: Γίνε εθελοντής στη διοργάνωση του Λασσάνειου Δρόμου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

9 Σεπτεμβρίου 2026
Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή

Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή

9 Σεπτεμβρίου 2026
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με τραυματίες στην Καστοριά – Βίντεο από τη σφοδρή σύγκρουση

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με τραυματίες στην Καστοριά – Βίντεο από τη σφοδρή σύγκρουση

9 Σεπτεμβρίου 2026
Το λευκόσαρκο “χειμωνιάτικο” πεπόνι του Καλονερίου. Βίντεο

Το λευκόσαρκο “χειμωνιάτικο” πεπόνι του Καλονερίου. Βίντεο

9 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι μεγάλες αλλαγές και τα νέα έντυπα

sierafm by sierafm
9 Φεβρουαρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εφορια φορολογια
0
SHARES
43
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Έρχεται “λίφτινγκ” φέτος στα έντυπα του  Ε3 και  του Ε1 των φορολογικών δηλώσεων  των φυσικών προσώπων. Όπως είπε πρόσφατα ο διοικητής  της ΑΑΔΕ, Γιώργος  Πιτσιλής, από φέτος οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση. 

Αυτό που αλλάζει είναι ότι προστίθενται στα έντυπα αυτά νέοι κωδικοί και  αποσκοπούν στον προσδιορισμό με βάση το νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων του ν. 5073/2023 των καθαρών εισοδημάτων 735.720 ατομικών επιχειρήσεων εμπορίας αγαθών, παροχής υπηρεσιών και ελευθέριων επαγγελμάτων.

Αναλυτικά:

Το έντυπο Ε1

Οι υπόχρεοι δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν φέτος τα στοιχεία τους στο έντυπο Ε1  της φορολογικής τους δήλωσης απλώς θα πρέπει να ελέγξουν εάν τα ποσά είναι προσυμπληρωμένα όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα.

Μάλιστα οι πολίτες  (μισθωτοί και συνταξιούχοι) έχουν τρεις επιλογές αναφορικά με την  υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης:

  • Είτε  θα πρέπει να απευθυνθούν στον λογιστή τους που θα κάνει τον έλεγχο και θα οριστικοποιήσει την υποβολή.
  • Είτε  θα πρέπει να ελέγξουν μόνοι τους ότι όλα τα στοιχεία είναι σωστά συμπληρωμένα και να κάνουν κλικ στο κουμπί της υποβολής της δήλωσης. Σε αυτή την περίπτωση, η δήλωση θα εκκαθαριστεί αυτόματα και θα εκδοθεί άμεσα το εκκαθαριστικό σημείωμα.
  • Και η τρίτη επιλογή είναι να μην κάνουν καμία απολύτως ενέργεια και στις  30 Ιουνίου η δήλωση τους να  υποβληθεί αυτόματα. Σε αυτή την περίπτωση θα εκδοθεί αυτόματα το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Υπενθυμίζεται δε πως προς τα τέλη Μαρτίου  αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία  η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων .

Έντυπο Ε3

Και φέτος θα πρέπει η κάθε επιχείρηση να συμπληρώσει στο έντυπο Ε3  της φορολογικής της δήλωσης της τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της προκειμένου να προσδιοριστεί το τελικό φορολογητέο εισόδημά της. Σημειώνεται δε πως από φέτος θα ισχύσουν οι κανόνες του νέου φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις. Δηλαδή το νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2023 και θα βασίζεται στη λογική ότι το ελάχιστο ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου που ασκεί ατομικά για 6 έτη εμπορική επιχείρηση, επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από τις ετήσιες μικτές αποδοχές (συμπεριλαμβανομένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) ενός υπαλλήλου του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό των 780 ευρώ.

Δηλαδή, δεν θα πρέπει να είναι κάτω από 10.920 ευρώ το ελάχιστο αποδεκτό όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης του επαγγέλματός του.

Συνεπώς:

  • Δεν θα ισχύει κανένα ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος για όσους ασκούν το επάγγελμα για λιγότερα από 4 έτη. Δηλαδή δεν θα εφαρμόζεται το νέο σύστημα φορολόγησης  στα 3 πρώτα έτη λειτουργίας κάθε επιχείρησης ή γραφείου.
  • Στο 4ο έτος λειτουργίας της επιχείρησης θα ισχύει το ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος. Δηλαδή το όριο αυτό  θα είναι μειωμένο κατά 67% (στα 3.620 ευρώ)  σε σχέση με το ποσό των 10.920 ευρώ.
  • Στο 5ο έτος λειτουργίας  της επιχείρησης θα ισχύει το ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος, Δηλαδή το όριο αυτό θα είναι μειωμένο κατά 33% ( στα 7.280 ευρώ)  σε σύγκριση με το ποσό των 10.920 ευρώ.
  • Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο ποσό ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος των 10.920 ευρώ θα υπολογίζεται προσαυξημένο κατά 10%, . Δηλαδή θα διαμορφώνεται στα 12.012 ευρώ.
  • Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20% και θα ανέρχεται στα 13.104 ευρώ.
  • Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ.

Εάν όμως  αυτοαπασχολούμενος έχει υπαλλήλους τότε ισχύουν τα εξής:

-Το εκάστοτε ισχύον ποσό ελάχιστου ετήσιου κέρδους θα συγκρίνεται με το ποσό του ανώτερου ετήσιου μισθού που καταβάλλεται στο προσωπικό. Το ποσό σύγκρισης δεν θα  πρέπει να είναι υψηλότερο των 30.000 ευρώ.

-Το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, όπως αυτό θα διαμορφώνεται με βάση τη σύγκριση της προηγούμενης παραγράφου, θα προσαυξάνεται περαιτέρω με 2 τρόπους, σωρευτικά:

  • κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού (στο οποίο περιλαμβάνονται μισθοί, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τα 15.000 ευρώ,
  • κατά το 5% της τυχόν επιπλέον διαφοράς του ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης από τον μέσο όρο ετήσιου κύκλου εργασιών όλων των επιχειρήσεων που ασκούν την ίδια δραστηριότητα βάσει ΚΑΔ.

Πηγή: enikonomia.gr

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Previous Post

Πυροβόλησαν και σκότωσαν αδέσποτο σκύλο

Next Post

«Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Η προδημοσίευση του προγράμματος

Next Post
Εξοικονομώ

«Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Η προδημοσίευση του προγράμματος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η προϊσταμένη σε Κέντρο Υγείας σημάδεψε το 50ευρo και η εργαζόμενη πιάστηκε – «Θα της το παρέδιδα»
  • Δημοσκόπηση GPO: Πάνω από το 30% η ΝΔ μετά τη ΔΕΘ – Στο 16% ο Τσίπρας, τρίτο το ΠΑΣΟΚ
  • Κτηματολόγιο: Έρχεται η πλατφόρμα «metavoles» για διορθώσεις – Η διαδικασία βήμα προς βήμα
  • Δήμος Βοΐου: Αντάμωμα των ΚΑΠΗ Βοΐου στη Σιάτιστα
  • 34χρονος έκλεψε ταξί και «πάτησε» τον ταξιτζή

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr