Χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες

Χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες

Οι μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζονται σε πολύ νεαρή ηλικία και είναι συχνά κάτι με το οποίο το παιδί θα πρέπει να μάθει να ζει. Η έγκαιρη αναγνώρισή τους είναι θεμελιώδης. Μάθετε μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της κατάστασης.

Έχει το παιδί σας μαθησιακές δυσκολίες; Η Αγγελική είναι έξι ετών και μόλις πήγε στο σχολείο για πρώτη φορά. Στην τάξη, δεν μιλάει ούτε μοιράζεται πράγματα με τα άλλα παιδιά. Επίσης, δεν φαίνεται να ακολουθεί τις οδηγίες του δασκάλου. Ο σχολικός ψυχολόγος και ο δάσκαλος οργανώνουν μια συνάντηση με τους γονείς της Αγγελικής επειδή μπορούν να δουν ότι πιθανόν να έχει μαθησιακές δυσκολίες.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι γονείς της Αγγελικής κλήθηκαν στο σχολείο σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις. Στο σπίτι, η Αγγελική είναι ομιλητική και ενδιαφέρεται να μάθει από τη μαμά και τον μπαμπά της. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στο σχολείο.

Η πίεση αρχίζει να επιβαρύνει τους γονείς της Αγγελικής και την πάνε σε έναν νεύρο-παιδίατρο. Μετά από μια αξιολόγηση, ο γιατρός λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα μη φυσιολογικό. Η Αγγελική διαφέρει απλά από τους συμμαθητές της, όπως πολλά παιδιά.

Λίγο αργότερα γίνεται ένα «θαύμα». Η Αγγελική αρχίζει να κοινωνικοποιείται, να δείχνει ενδιαφέρον για τα μαθήματά της και να αλληλεπιδρά με ενθουσιασμό με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές της.

Κάθε παιδί μαθαίνει με τον δικό του ρυθμό

Την παραπάνω ιστορία την έχουν βιώσει πολλοί γονείς, παιδιά, δάσκαλοι και επαγγελματίες υγείας. Αν και είναι συνηθισμένο να πείτε «κάθε παιδί μαθαίνει με το δικό του ρυθμό», είναι επίσης πολύ κοινό το άγχος να σας κάνει να βλέπετε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Το ξεκίνημα σχολείου φέρνει πολλά προβλήματα στο προσκήνιο, αλλά τα περισσότερα μπορούν να επιλυθούν εγκαίρως.

Η προσχολική ηλικία είναι διασκεδαστική, τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού και οι δάσκαλοι έχουν πολύ πιο στενή και προσωπική αλληλεπίδραση μαζί τους.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τα μαθήματά τους γίνονται πιο περίπλοκα, τα καθήκοντά τους πολλαπλασιάζονται και οι σχολικές σχέσεις τους παίρνουν νέες και διαφορετικές αποχρώσεις.

Το παιδί θα συνειδητοποιήσει τις ικανότητές του και τους περιορισμούς του. Για μερικούς αυτό είναι καλό, για άλλους, όχι τόσο πολύ.

Πότε ανιχνεύονται οι δυσκολίες μάθησης;

Θα υπάρχουν ορισμένοι επαγγελματίες που λένε ότι όσο νωρίτερα γίνει η ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι με τα μικρά παιδιά υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ψευδής διάγνωση.

Ένας ειδικός μπορεί να δώσει τη διάγνωση μιας μαθησιακής δυσκολίας όταν το παιδί φτάσει στο τρίτο έτος του σχολείου, το οποίο είναι περίπου 7 ή 8 ετών.

Οι μαθησιακές δυσκολίες επηρεάζουν την επεξεργασία των πληροφοριών. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να μάθει να διαβάζει ή να γράφει αργά και τείνει να έχει προβλήματα με τα μαθηματικά. Μπορούν να καταλαβαίνουν τι περιλαμβάνουν αυτά, αλλά δυσκολεύονται να το διαχειριστούν σωστά.

Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τις σχολικές τους επιδόσεις, αλλά και τις σχέσεις τους με άλλους.

Τα πρώτα σημάδια μαθησιακών δυσκολιών

Για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, αναλύονται τα σημεία των μαθησιακών δυσκολιών παρακάτω. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε, ότι δεν θα πρέπει να απελπίζεστε. Πρέπει να αναπτύξετε την υπομονή σας, να παρατηρείτε το παιδί σας και να δείτε πώς αναπτύσσεται. Τα σημάδια είναι:

 • Έχουν προβλήματα λεπτής κινητικότητας, όπως στη γραφή, στο σχίσιμο, στο περπάτημα, στο κόψιμο με ψαλίδι, στο κούμπωμα στη χρήση φερμουάρ και στο δέσιμο των κορδονιών.
 • Αγωνίζονται να ακολουθήσουν απλές οδηγίες και δεν μπορούν να τις εκτελέσουν.
 • Έχουν καθυστέρηση στην ομιλία, έχουν προβλήματα προφοράς και είναι δύσκολο για αυτά να μαθαίνουν νέες λέξεις.
 • Είναι δύσκολο για αυτά να μάθουν να διαβάζουν, να κατανοούν τους αριθμούς, το αλφάβητο, τις ημέρες της εβδομάδας, τα χρώματα και τα γεωμετρικά σχήματα.
 • Είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν ή να δώσουν προσοχή.
 • Αισθάνονται απογοητευμένα ή δεν έχουν την πειθαρχία να κάνουν σχολικές δραστηριότητες ή άλλες οικογενειακές ή κοινωνικές δραστηριότητες.

Δείκτες μαθησιακών δυσκολιών στα μεγαλύτερα παιδιά

 • Δεν θέλουν να μιλάνε για τα μαθήματά τους και να ξοδεύουν πολύ χρόνο για εργασίες.
 • Βαριούνται εύκολα και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για το σχολείο.
 • Έχουν κακή ή επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο.
 • Παρουσιάζουν σημάδια αγωνίας να εντοπίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
 • Έχουν δυσκολίες στον ύπνο ή στην κατανάλωση φαγητού.

Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν φυσιολογική νοημοσύνη ή νοημοσύνη πάνω από το φυσιολογικό. Ωστόσο, δυσκολεύονται να εκφράσουν αυτό που γνωρίζουν. Δεδομένου ότι έχουν προβλήματα στην εκμάθηση ορισμένων θεμάτων, συχνά αισθάνονται απογοητευμένα και ενοχλημένα.

Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεκτίμησή τους. Μπορούν επίσης να υποφέρουν από κατάθλιψη, αφού γνωρίζουν τι θέλουν να επιτύχουν, να πουν, να γράψουν ή να κάνουν, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο γι ‘αυτά να το κάνουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν επίσης ειδικές ανάγκες όπως η δυσλεξία, η δυσαριθμησία ή και οι δύο. Αυτό αναμφίβολα βοηθάει στην ακριβή διάγνωση. Μπορούν επίσης να παρουσιάσουν δυσκολίες στην προσοχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν μια διαταραχή έλλειψης προσοχής.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

 • Μάθετε και δεχτείτε ότι οι μαθησιακές δυσκολίες είναι για μια ζωή. Ωστόσο, θυμηθείτε να μην ανησυχείτε για αυτό. Με τη σωστή βοήθεια, το παιδί σας θα μάθει και θα μεγαλώσει για να είναι ευτυχισμένο και υγιές.
 • Ο δάσκαλος του παιδιού σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα συμπτώματα και να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον, αλλά δεν μπορεί να σας δώσει μια διάγνωση.
 • Η καλή διάγνωση και η κατάλληλη παρέμβαση θα έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή ζωή του παιδιού σας.
 • Οι εξετάσεις για την ανίχνευση μιας μαθησιακής δυσκολίας πραγματοποιούνται από ειδικούς: ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, ειδικούς παιδίατρους ή ψυχιάτρους.
 • Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες εξακολουθούν να μαθαίνουν. Απλά πρέπει να επικεντρωθείτε στις ικανότητες και τις προτιμήσεις τους. Αυτό θα οικοδομήσει την αυτοεκτίμησή τους.
 • Το να τα ακυρώνετε ή να τα τιμωρείτε δεν θα δουλέψει με αυτά τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να κάνει το πρόβλημα ακόμα χειρότερο.
 • Εάν το παιδί σας ξεσπάει ή φωνάζει λόγω των περιορισμών τους, παραμείνετε δίπλα τους. Πείτε τους πόσο πολύ τα αγαπάτε και να θυμάστε πόσο πρέπει να προσπαθούν για να κάνουν κάτι που ξέρετε ότι δεν είναι εύκολο για αυτά.

Για το μπαμπά και τη μαμά

Το να μεγαλώνετε ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες είναι αγχωτικό. Εάν χρειάζεστε βοήθεια ή ψυχολογική υποστήριξη, αναζητήστε τη.

Το παιδί σας θα επωφεληθεί και αυτό από το αν η μαμά και ο μπαμπάς είναι καλά. Παρακαλείσθε να μην συγκρίνετε το παιδί σας με μαθησιακές δυσκολίες με ένα άλλο παιδί που δεν τις έχει, ειδικά όχι με αδελφό ή αδελφή. Το παιδί σας θα το εκτιμήσει.

Πηγή:meygeia.gr

 


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΠΑΙΔΙ

Άλλες ειδήσεις

17 ΓΕΝΑΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΟΖΑΝΗ Συγκέντρωση Διαμαρτυρία στην Διέυθυνση Εκπαίδευσης

17 ΓΕΝΑΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ Συνεχίζουμε πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά! Πέμπτη 17/01 νέα 24ώρη απεργία, στην Αθήνα συγκέντρωση στις 10:30 στα Προπύλαια

Σοκαριστικές φωτό: Η πραγματική έκταση της καταστροφής -Η Παναγία των Παρισίων καμένη, από ψηλά

Η Γαλλία μετρά τις πληγές της μετά την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και ολόκληρος ο κόσμος δεν μπορεί ακόμη

Άγρια δολοφονία στην Κύπρο. Υποψίες και στον υιοθετημένο 15χρονο

Με πρωτοφανή αγριότητα και πριν προλάβει να αντιδράσει, δολοφονήθηκε χθες τα ξημερώματα το ζευγάρι στον Στρόβολο στην Κύπρο. Στον 60χρονο

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.