ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
Ολυμπιακή Φλόγα Νεάπολης: Αλέξανδρε μου σ’ ευχαριστούμε για όλα
ΔΕΗ ΡΕΥΜΑ ΠΥΛΩΝΕΣ
«Πάρε ανάσα και μίλησε»: Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παιδική προστασία
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Λύση για το πρόβλημα του φράγματος Νεστορίου σχετικά με την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
«Στο πλευρό των κατοίκων, από την πρώτη στιγμή» – Ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης στον Κρόκο
Κυριάκος Ταταρίδης, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Κοζάνη: Παραμένει το Ληξιαρχείο Αιανής
Φωτοβολταικα στεγη
Εμπορικός Σύλλογος Αιανής: ΑΙΑΝΗ ECONOMIC FORUM
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αναδείχθηκε Great Place to Work για 3η συνεχή χρονιά

Χρέη προς ΔΕΗ: Με δάνειο και εγγύηση των Περιφερειών οι εξοφλήσεις των ΤΟΕΒ

Η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε λύση προκειμένου οι ΤΟΕΒ να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ, μέσω χαμηλότοκων δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στη χορήγηση στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) μακροχρόνιου χαμηλότοκου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την εγγύηση των Περιφερειών, έχει καταλήξει η κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε  στην εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Έτσι, θα λυθεί το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με τα υπέρογκα συσσωρευμένα χρέη των ΤΟΕΒ, προκειμένου να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η άρδευση των καλλιεργειών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, τα χρέη  των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, όπως ειπώθηκε χθες κατά την συνεδρίαση της ΕΝΠΕ,  προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ

Με τη συγκεκριμένη πρόταση, δίνεται στους ΤΟΕΒ η δυνατότητα πλήρους αποπληρωμής των χρεών προς τη ΔΕΗ, μέσω μακροχρονίου δανεισμού και αφού τεθούν σε καθεστώς οικονομικής εποπτείας και βεβαιωθεί (π.χ. από ορκωτό λογιστή) η οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, η συγκεκριμένη πρόταση αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΕΝΠΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είχε υιοθετηθεί.  Μάλιστα, σχετική επιστολή είχε σταλεί το 2018 από την ΕΝΠΕ στον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, με κοινοποίηση στους τότε υπουργούς Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, όπως και στον τότε επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανόλη Παναγιωτάκη.

Επίσης, οι περιφερειάρχες έθεσαν στον κ. Χατζηδάκη, όλα τα θέματα που αφορούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως είναι οι δασικοί χάρτες, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», οι προστατευόμενες περιοχές, οι επεκτάσεις του φυσικού αερίου κλπ.  Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ζήτησε επίσης στο νέο ΕΣΠΑ, τα χρήματα του Ταμείου Συνοχής να περάσουν στα Περιφερειακά Προγράμματα και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε όλα τα αντλιοστάσια προκειμένου να περιοριστούν τα κόστη για τους αγρότες, ενώ επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ήπειρο με τις διεκδικήσεις εκτάσεων από το Δημόσιο. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου, το οποίο, είπε, είναι έτοιμο κατά 65% ενώ ήδη έχουν δαπανηθεί 1,1,δισ. ευρώ.

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako