• Latest
Φωτοβολταϊκά στο Άσκιο

Χρήστος Ζευκλής: Προβλήματα και προκλήσεις από τη διείσδυση των ΑΠΕ στο Άσκιο του Δήμου Βοΐου

8 Ιουνίου 2021
Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα

Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα

3 Ιανουαρίου 2026
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Η επίσημη ανακοίνωση για τις αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους του Δήμου Βοΐου

3 Ιανουαρίου 2026
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Κασαπίδης: Αιφνιδιασμός αγροτών και ιδιοκτητών γης των οικισμών Λιβαδερού, Αιανής, Κρόκου, Καρυδίτσας, Μηλιάς και Κερασιάς με τον αποκλεισμό αγροτεμαχίων

3 Ιανουαρίου 2026
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Μπλόκο Σιάτιστας: Συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία

3 Ιανουαρίου 2026
Φωτορεπορτάζ από τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας.  Δείτε πολλές φωτογραφίες

Φωτορεπορτάζ από τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας. Δείτε πολλές φωτογραφίες

2 Ιανουαρίου 2026
Εράτυρα: Ξεκαρδιστική σάτιρα στα Μπουμπουσάρια.  Βίντεο

Εράτυρα: Ξεκαρδιστική σάτιρα στα Μπουμπουσάρια. Βίντεο

2 Ιανουαρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για Φυσικό Αέριο και Ενεργειακές Κοινότητες – Χρήστος Ζευκλής: Μειώνουμε το ενεργειακό κόστος για τους Δημότες

Η επίσημη απόφαση για ορισμό αντιδημάρχων στο Δήμο Βοΐου

2 Ιανουαρίου 2026
λίμνη Πολυφύτου

Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου

2 Ιανουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής κατά συναυτουργία

2 Ιανουαρίου 2026
πανσελινος

«Φεγγάρι του Λύκου»: Πότε θα δούμε την πρώτη πανσέληνο του 2026, γιατί ονομάστηκε έτσι

2 Ιανουαρίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Στη ΜΕΘ 16χρονος που τραυματίστηκε από όπλο στο κεφάλι – Υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση

2 Ιανουαρίου 2026
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Δημόσιο -Νέο πειθαρχικό: Τέθηκε σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά με εξοντωτικές ποινές

2 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 3 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Χρήστος Ζευκλής: Προβλήματα και προκλήσεις από τη διείσδυση των ΑΠΕ στο Άσκιο του Δήμου Βοΐου

sierafm by sierafm
8 Ιουνίου 2021
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Φωτοβολταϊκά στο Άσκιο
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αναμφισβήτητα συμβάλλουν θετικά στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της εξόρυξης και χρήσης ορυκτών πηγών ενέργειας.
Ωστόσο θα πρέπει αυτές να αναπτύσσονται κατόπιν εμπεριστατωμένου ελέγχου και ορθολογικού σχεδιασμού, όπου θα ληφθούν υπόψη οι τοπικές συνθήκες, αλλά και το πόσες εγκαταστάσεις ΑΠΕ τελικά και συνδυαστικά αντέχει ο κάθε τόπος, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη και επιστημονικά τεκμηριωμένη φέρουσα ικανότητα για φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στην περιοχή μας, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, κάτι που όσοι παρακολουθούσαν τις σχετικές εξελίξεις και τα νομοθετήματα, υποψιάζονταν από καιρό:
Ότι δηλαδή, ενόψει της προώθησης των ΑΠΕ, παραμερίζονται και μπαίνουν στην τελευταία θέση προτεραιότητας οι αρχές αειφόρου ανάπτυξης, ορθολογικού σχεδιασμού και προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και κατασκευαστεί πολλές εγκαταστάσεις ΑΠΕ στην περιοχή μας (κυρίως μόνο αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκοί (Φ/Β) σταθμοί), έχουν δοθεί πολλές άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ αρκετές εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την ΡΑΕ, όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει εάν επισκεφτεί τον χάρτη της ΡΑΕ (https://geo.rae.gr/) (βλ. Εικόνα 1). Επόμενο βήμα είναι η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους και έπειτα προφανώς η κατασκευή και ολοκλήρωσή τους.
Συγκεκριμένα μάλιστα αυτήν την στιγμή, έχουν υποβληθεί Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και βρίσκονται υπό διαβούλευση για περιβαλλοντική αδειοδότηση 6 έργα Φ/Β (περιοχή Γαλατινής) συνολικής ισχύος 326,48 MW και 1 αιολικό πάρκο (περιοχή Εράτυρας – Ναμάτων) ισχύος 21,6 MW.
Κάθε πολίτης μπορεί να εγγραφεί, να λάβει γνώση και να υποβάλει τις απόψεις του για αυτά και άλλα έργα, στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του ΥΠΕΝ (https://eprm.ypen.gr/).
Εικόνα 1. Απόσπασμα του γεωπληροφοριακού χάρτη της ΡΑΕ (20/5/2021) (με μπλε τα Φ/Β με άδεια παραγωγής, με κόκκινο Φ/Β υπό αξιολόγηση, τρίγωνα οι ανεμογεννήτριες)
Φωτοβολταϊκά στο Άσκιο
Επίσης, παρατηρώντας τον παραπάνω γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ της περιοχής (Εικόνα 1), διαπιστώνει κανείς ότι Φ/Β που έχουν λάβει άδεια παραγωγής, αν και αφορούν εκ των πραγμάτων μία μεγαλύτερη ενιαία έκταση, ωστόσο χωρίζονται σε μικρότερες εκτάσεις και έτσι αντιμετωπίζονται ως μικρότερα σε ισχύ και αντιμετωπίζονται ξεχωριστά κατά την διαδικασία αδειοδότησης.
Παρατηρώντας τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των υπό διαβούλευση Φ/Β σταθμών, διαπιστώνει κανείς ότι οι μελετητές είναι της ίδιας εταιρίας, αλλά τα έργα είναι διαφορετικών φορέων – εταιριών.
Συγκεκριμένα, η εταιρία KIEFER TEK είναι περιβαλλοντικός μελετητής για τα εξής Φ/Β μέχρι στιγμής, όπως και για το αιολικό που αναφέρθηκε παραπάνω:
1. ΦΣΠΗΕ 32,274 MW στη θέση Τσούκαρη 2 στη Γαλατινή με φορέα του έργου την εταιρία «ΕΝΚΟΝΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΙΚΕ»
2. ΦΣΠΗΕ 32,384 MW στη θέση «Μανδριά» Γαλατινής για την εταιρία PV SYSTEMS ΜΙΚΕ
3. Φ/Β σταθμός 27,654 MWp στη θέση «Κουφόπετρα» Γαλατινής για την εταιρία ECOSOLAR MIKE
4. Φ/Β σταθμός 143,638 MWp στη θέση «Μανδριά – Καραμούζη – Καστρέλλι» Γαλατινής για την εταιρία ECOSOLAR MIKE
5. ΦΣΠΗΕ 64,042 MW στη θέση «Κουφόπετρα» Γαλατινής για την εταιρία SMART ENERGY SOLUTIONS MIKE
6. ΦΣΠΗΕ 24,488 MW στη θέση «Μανδριά» Γαλατινής για την εταιρία ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ
Ακόμη, ενώ απαιτείται η εξέταση των συνεργιστικών – αθροιστικών επιπτώσεων με άλλα όμοια έργα στην περιοχή, αυτές εξετάζονται επιφανειακά και κυρίως για την επίπτωση στους βοσκότοπους.
Σύμφωνα με τις παραπάνω ΜΠΕ, η συνολική επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα Φ/Β για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής εντός της εν λόγω περιοχής Γαλατινής, σύμφωνα με τον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ, ανέρχεται σε 12.772 στρέμματα, από τα οποία θα αποκλειστούν το 60% από την βόσκηση, δηλαδή θα δεσμευτούν τελικά 7.663 στρέμματα για Φ/Β.
Η συνολική έκταση βοσκοτόπων σήμερα στην περιοχή, σύμφωνα με τις ΜΠΕ, ανέρχεται σε περίπου 30.000 στρέμματα και άρα τα διαθέσιμα για βόσκηση πλέον βοσκοτόπια θα αντιστοιχούν σε 22.337 στρέμματα.
Έτσι, οι βοσκότοποι της παραπάνω ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τους μελετητές, θα μειωθούν κατά περίπου 25%.
Συνεπώς κρίνεται απολύτως αναγκαίος ο καθορισμός ενός ανώτατου ποσοστού κάλυψης των βοσκότοπων από φωτοβολταϊκά, κατά το πρότυπο της γης υψηλής παραγωγικότητας, ώστε να μπει όριο στους σταθμούς που μπορούν να κατασκευασθούν, συνυπολογίζοντας μάλιστα και τις εκτάσεις των βοσκοτόπων που καταλαμβάνουν ήδη τα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία είτε βρίσκονται σε λειτουργία είτε έχουν λάβει δεσμευτική προσφορά σύνδεσης.
Επιπρόσθετα για να λειτουργήσει και υπέρ των τοπικών κοινωνιών η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, οι επενδυτικές δυνατότητες των κατοίκων των προς εγκατάσταση περιοχών, καθώς επίσης και οι τεχνολογίες των ΑΠΕ, πέραν των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών, που εξασφαλίζουν περισσότερες θέσεις εργασίας και εξυπηρετούν καλύτερα τους αναπτυξιακούς στόχους μιας περιοχής και τις ενεργειακές ανάγκες της (πχ ΣΗΘΥΑ σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις).
Απαιτείται λοιπόν, άμεσα ένα νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, επιστημονικά τεκμηριωμένη αναλυτική μέθοδος υπολογισμού της φέρουσας ικανότητας για τα Φ/Β που εγκαθίστανται σε μια περιοχή, η ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να δοθούν, σε σχέση πάντοτε και με την μεταλιγνιτική εποχή, αναπτυξιακές δυνατότητες στους κατοίκους των περιοχών μας να συμμετέχουν στα έργα ΑΠΕ.
Δεν είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή μας. Το αντίθετο μάλιστα: θέλουμε και υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ΑΠΕ.
Όμως η ανάπτυξη αυτή θέλουμε και πρέπει να γίνεται με όρους προστασίας του μοναδικού φυσικού πλούτου της περιοχής μας, τήρηση των αδιαπραγμάτευτων συμφερόντων του πληθυσμού μας, τον ορθολογικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό της χωροθέτησής τους και φυσικά όλα αυτά χωρίς καμία έκπτωση στους περιβαλλοντικούς όρους.
Tags: ΖΕΥΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
Previous Post

ΕΠΑΛ Σιάτιστας: Οι μαθητές, βάφουν το σχολείο

Next Post

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δήμαρχο Καστοριάς, από την Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ

Next Post
Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δήμαρχο Καστοριάς, από την Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δήμαρχο Καστοριάς, από την Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα
  • Η επίσημη ανακοίνωση για τις αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους του Δήμου Βοΐου
  • Κασαπίδης: Αιφνιδιασμός αγροτών και ιδιοκτητών γης των οικισμών Λιβαδερού, Αιανής, Κρόκου, Καρυδίτσας, Μηλιάς και Κερασιάς με τον αποκλεισμό αγροτεμαχίων
  • Μπλόκο Σιάτιστας: Συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία
  • Φωτορεπορτάζ από τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας. Δείτε πολλές φωτογραφίες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr