• Latest

Όχι σκουπιδότοπος αμιάντου στα πρώην ΜΑΒΕ

28 Δεκεμβρίου 2020
Μπλόκο και σε παράδρομους της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Σιάτιστα

Στάση αναμονής σήμερα από τους αγρότες του μπλόκου της Μπάρας Σιάτιστας

17 Δεκεμβρίου 2025
Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ  στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας

Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας

17 Δεκεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Παρέμβαση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη για τη δημιουργία του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης στην ΠΕ Κοζάνης

17 Δεκεμβρίου 2025
Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

17 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης ζουν σε μια μόνιμη ανασφάλεια κι έλλειψη προοπτικών»

17 Δεκεμβρίου 2025
κωστας ντιος

Κώστας Ντιός: «Ο ζωγράφος είναι ένας μεσολαβητής. Μεταφέρει σφραγισμένες επιστολές αγνώστου περιεχομένου σε άγνωστους παραλήπτες που, ενδεχομένως, θα δεχτούν να τις παραλάβουν»

17 Δεκεμβρίου 2025
Νικόλαος Λυσσαρίδης

Απολογισμός Εκθέσεων 2024–2025 και Στρατηγική Εξωστρέφειας 2026 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

17 Δεκεμβρίου 2025
Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

17 Δεκεμβρίου 2025
Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης

Αγροτικές κινητοποιήσεις και ανάδειξη του έργου των γεωπόνων ως βασικών συμπαραστατών του αγροτικού κόσμου

17 Δεκεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών για την απώλεια του Στέλιου Ψευτογκά

17 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Ίδρυμα Δημητρίου  και Θεολογίας Τσιστοπούλου – Χρηματική ενίσχυση σε αριστούχους αποφοίτους Λυκείων

Ο Δήμος Βοΐου τιμά την επιθυμία του Ευεργέτη Γεωργίου Καραγιάννη, δίνοντας και φέτος υποτροφίες σε φοιτητές

17 Δεκεμβρίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Η ΔΕΗ παρακάμπτει επιχειρήσεις της περιοχής

17 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όχι σκουπιδότοπος αμιάντου στα πρώην ΜΑΒΕ

sierafm by sierafm
28 Δεκεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με αφορμή τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας προτάσεις, που παρουσιάζονται μάλιστα ως «εμβληματικές επενδύσεις» και φανερώνουν «το Σχέδιο» της Κυβέρνησης η οποία θέλει να κάνει τη Δυτική Μακεδονία μια απέραντη χωματερή.

Έτσι μαθαίνουμε, χωρίς να διαψευστεί από καμία πλευρά, επίσημα, ότι υπάρχει σχέδιο που μέσω της «Εγνατίας των απορριμμάτων» θα μεταφέρονται για επεξεργασία, όλα τα σκουπίδια της Βόρειας Ελλάδας στο χώρο των πρώην Ορυχείων. Επίσης έγινε γνωστό, το επιβεβαίωσε μάλιστα και ο ΥΠΕΝ, η πρόθεση για καύση των σκουπιδιών σε λιγνιτικές μονάδες που κλείνουν αλλά και στην 5η μονάδα μετά το 2028 όπου σχεδιάζεται να σταματήσει η καύση του λιγνίτη.

Εκτός αυτού τελευταία γίνεται λόγος για απόθεση υπολειμμάτων αμιάντου από όλη την Ελλάδα, ίσως και από το εξωτερικό, στο Χώρο των πρώην ΜΑΒΕ ο οποίος έχει αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια κατά το 95%. Υπάρχει απόφαση του Περιφερειάρχη για δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει την δυνατότητα δημιουργίας ΧΥΤΑ αμιάντου στα ΜΑΒΕ.  Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια του περιφερειάρχη και του Δημάρχου Σερβίων να αποδεχθούν τη δημιουργία ΧΥΤΑ αμιάντου χωρίς να έχει παρουσιαστεί καμία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Όχι μόνο χωρίς την γνώμη των κατοίκων αλλά χωρίς να εξετάσουν κάθε πιθανή λύση. Είναι προφανές ότι θέλουν εν μέσω “ειδικών συνθηκών” πανδημίας να τελειώσουν ένα έγκλημα.

Αυτό αναμένεται να προκαλέσει εφιαλτικές καταστάσεις στην Περιοχή επειδή είναι διαπιστωμένο και γνωστό σε όλους ότι ο αμίαντος είναι βασική αιτία δημιουργίας καρκινογενέσεων και δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας:

  1. Ότι δεν θα υπάρχει διαφυγή στην ατμόσφαιρα σκόνης αμιάντου κατά τη μεταφορά και απόθεση.
  2. Ότι δεν θα περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα ίνες από τις αποθέσεις αμιάντου και άλλα τοξικά στοιχεία.
  3. Ότι δεν κινδυνεύουν με περαιτέρω ρύπανση οι τεχνητές λίμνες του Ιλαρίωνα και του Πολυφύτου.
  4. Ότι τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στις περιοχές γύρω από το Χ.Υ.Τ. Αμιάντου δεν θα απαξιωθούν – «στοχοποιηθούν» από τους καταναλωτές και το εμπόριο γενικότερα.

Είναι άστοχες και επικίνδυνες οι απόψεις που ακούστηκαν πως «δεν πάθαμε τίποτα τόσα χρόνια που πίναμε νερό το οποίο μεταφέρονταν με αμιαντοσωλήνες». Επειδή «πάθαμε» και θα παθαίναμε ακόμα περισσότερα αποφασίστηκε να αντικατασταθούν παντού οι αμιαντοσωλήνες και όλες οι εγκαταστάσεις αλλά και τα εξαρτήματα (φερμουίτ φρένων, γάντια αμιάντου κλπ) που είχαν κατασκευαστεί με υλικό τον αμίαντο.

Οι κάτοικοι της γύρω Περιοχής τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να ξεπεράσουν τα τεράστια οικονομικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα που δημιούργησε το κλείσιμο του εργοστασίου και των ορυχείων Αμιάντου (ΜΑΒΕ). Η προσπάθεια αυτή γίνεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα (αγροτική καλλιέργεια, κτηνοτροφία, μελισσοκομία) και πρέπει να ενισχυθεί από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο.

Αντί αυτού παρακολουθούμε να εξελίσσεται μια προσπάθεια επιβολής της κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΑΜ στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ που παρουσιάζεται μάλιστα ως αναπτυξιακή και αναγκαία. Αυτή τη λύση την προωθούν εκτός από κάποιες ιδιωτικές εταιρείες που έχουν συμφέροντα και η Περιφερειακή Αρχή και ο Δήμαρχος Σερβίων. Χωρίς καμιά συζήτηση με τους κατοίκους της Περιοχής αλλά και χωρίς καμιά συλλογική απόφαση ούτε του Περιφερειακού Συμβουλίου  ούτε του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων.

Στον αντίποδα είναι οι κάτοικοι της Περιοχής που προσπαθούν να αναπτύξουν αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες αλλά και ήπιες μορφές τουρισμού (Μπουχάρια, Βουνάσα, Αλιάκμονας, λίμνες, μοναστήρια κλπ) και επιστήμονες που προειδοποιούν για τους κινδύνους για το οικοσύστημα και την υγεία των κατοίκων.

Τασσόμαστε ανεπιφύλακτα ενάντια σε κάθε σκέψη δημιουργίας αυτής της επικίνδυνης χωματερής στην Περιοχή και απαιτούμε από τους υπευθύνους να εξετάσουν σοβαρά τις προτάσεις των κατοίκων αλλά και των επιστημόνων της Περιοχής που προτείνουν μια άλλου είδους ανάπτυξη με σεβασμό στο Περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων, την αειφορία και την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα.

H πολιτική του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης της Ε.Ε.,  που υλοποιείτε από  τις εκάστοτε θλιβερές πολιτικές μαριονέτες (ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ κλπ), και το τοπικό  κράτος ΔΗΜΟΙ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, καταλήγει, να μετατρέψει την περιοχή σε «μπαταρία» αμφιλεγόμενων «ιδιωτικών» ΑΠΕ και ενέργειας, χωματερή τοξικών αποβλήτων, και τελικά να δημιουργήσει μια   αποθήκη ψυχών μισο-εργαζομένων και ανέργων.

Καλούμε ολόκληρο τον Λαό της Δ. Μακεδονίας να επιστρέψει ως απαράδεκτη κάθε ενέργεια που υποβαθμίζει περεταίρω την Περιοχή και δημιουργεί συνθήκες εγκατάλειψης και ερημοποίησης της ευρύτερης Περιοχής. Να βάλει φρένο και να ανατρέψει αυτή την πολιτική που στρέφετε ενάντια στην ίδια του την ύπαρξη και το μέλλον του. Δεσμευόμαστε να βάλουμε «πλάτη», μαζί με το λαό,  στη δημιουργία ενός τέτοιου κινήματος που θα ανατρέψει εκ βάθρων τα σχέδια τους.

Όχι στη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Αμιάντου στα πρώην ΜΑΒΕ

Να μη γίνει η Περιοχή σκουπιδότοπος και χωματερή ολόκληρης της Ελλάδας 

Κοζάνη 28/12/2020

Το Γραφείο Τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Previous Post

Γώγος: Αυτή την εβδομάδα η απόφαση για τα σχολεία

Next Post

Κορονοϊός: Οι 8 περιοχές που αυξάνονται τα κρούσματα παρά το lockdown

Next Post
lockdown, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Κορονοϊός: Οι 8 περιοχές που αυξάνονται τα κρούσματα παρά το lockdown

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Στάση αναμονής σήμερα από τους αγρότες του μπλόκου της Μπάρας Σιάτιστας
  • Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας
  • Παρέμβαση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη για τη δημιουργία του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης στην ΠΕ Κοζάνης
  • Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ
  • Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης ζουν σε μια μόνιμη ανασφάλεια κι έλλειψη προοπτικών»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr