• Latest
Σκυλος

Ώρες κοινής ησυχίας για τα κατοικίδια: Πρόστιμα 500 ευρώ στους ιδιοκτήτες των τετράποδων «παραβατών»

24 Ιουλίου 2020
Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου

Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου

10 Ιουλίου 2025
Ηλίας Θεοχάρους. Το παιδί θαύμα από τη Νεάπολη Βοΐου, υποψήφιος φοιτητής ιατρικής.  Βίντεο

Ηλίας Θεοχάρους. Το παιδί θαύμα από τη Νεάπολη Βοΐου, υποψήφιος φοιτητής ιατρικής. Βίντεο

9 Ιουλίου 2025
Έξι συλλήψεις για χρηματισμούς στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης – Οι παράνομες ταριχεύσεις και καλλωπισμοί νεκρών με το αζημίωτο

Ανεπιτυχής η μεταμόσχευση νεφρών της 62χρονης που πέθανε από λάθος μετάγγιση

9 Ιουλίου 2025
Γρεβενά: Εντοπίστηκε σορός ηλικιωμένου ύστερα από πυρκαγιά

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Εράτυρα Κοζάνης – Φωτιά και στα Κοίλα (βίντεο)

9 Ιουλίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο Π. Κουκουλόπουλος από το βήμα της Βουλής για την απώλεια του Δ. Πιπεργιά

9 Ιουλίου 2025
Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την αντικατάσταση στέγης στην Εκκλησία Τετραλόφου

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την αντικατάσταση στέγης στην Εκκλησία Τετραλόφου

9 Ιουλίου 2025
Προγραμματική Σύμβαση για τη στερέωση της Εκκλησίας στο Σπάρτο

Προγραμματική Σύμβαση για τη στερέωση της Εκκλησίας στο Σπάρτο

9 Ιουλίου 2025
ζευγαρι Βιασμός

15χρονη στη Ρόδο έδωσε 2.000 ευρώ σε νεαρό για να βιντεοσκοπήσει σεξ με 13χρονη και ύστερα μοίρασε το υλικό σε συμμαθητές τους

9 Ιουλίου 2025
Αμαλιάδα: Ραγδαίες εξελίξεις στο θρίλερ με τα νεκρά βρέφη – Κατεπείγουσα εντολή της ΕΛ.ΑΣ. να εντοπιστεί η Ειρήνη Μουρτζούκου

Αμαλιάδα: Η σοκαριστική ομολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου – «Μου μιλούσαν οι δαίμονες, δεν όριζα τα χέρια μου»

9 Ιουλίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ

Έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

9 Ιουλίου 2025
ΑΡΣΥ: Ανοιχτή επιστολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

Απαράδεκτη η καταδίκη των αγροτοκτηνοτρόφων Καστοριάς ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων

9 Ιουλίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει τον τορπιλισμό των εργασιακών σχέσεων και στον τουρισμό, επιχειρηματολογώντας ότι όλα γίνονται για το καλό των εργαζόμενων!»

9 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ώρες κοινής ησυχίας για τα κατοικίδια: Πρόστιμα 500 ευρώ στους ιδιοκτήτες των τετράποδων «παραβατών»

sierafm by sierafm
24 Ιουλίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
Σκυλος
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τι ορίζει ο νόμος για τα οικόσιτα ζώα και τις ώρες κοινής ησυχίας.

Στις χαώδεις πόλεις, τις συνωστισμένες γειτονιές και τις πυκνοκατοικημένες πολυκατοικίες, δεν είναι μόνο οι πολίτες που υποχρεούνται να τηρούν τις ώρες κοινής ησυχίας, είναι και τα κατοικίδια τους.

Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται αυτό για πλάσματα που, αν και ζουν, δεν φέρονται με ανθρώπινους όρους, όπως ορίζει διάταξη νόμου από το 1995, η μη συμμόρφωση στους συγκεκριμένους κανόνες ευζωΐας επισύρει πρόστιμο 500 ευρώ ανά ζώο.

«Υπάρχει ο νόμος 4039/2012 όπως έχει τροποποιηθεί από τον ν. 4235/2014, που στα άρθρα 8, παραγράφους 1 και 2 προβλέπει πως η παράβλεψη τήρησης των κανόνων ευζωΐας των υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων για τα ζώα συντροφιάς που φιλοξενούνται σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα, έχει ως διοικητική κύρωση πρόστιμο 500 ευρώ. Δηλαδή, αν ένα σκυλάκι γαβγίζει από τις 15.00 το μεσημέρι ως τις 17.30 και από τις 23.00 έως τις 7, βάσει της διάταξης αυτής, μπορεί να κληθεί η Αστυνομία και να βεβαιώσει πρόστιμο 500» εξηγεί στο LiFO.gr ο δικηγόρος Χρήστος Πέτκος.

Όμως, κατά πόσο είναι εφικτό να συγκρατηθεί ή περιοριστεί ένα ζώο; «Όταν ένα ζώο γαβγίζει, δεν γαβγίζει μόνο τις ώρες κοινής ησυχίας. Κι όταν ενοχλείται κάποιος, ενοχλείται όλο το 24ωρο. Αυτό δεν ορίζεται από σχετικές διατάξεις. Επειδή έχουμε διατάραξη του βιολογικού ρυθμού ζωής των ανθρώπων, δηλαδή αϋπνίες, νεύρα, τυχόν ύπαρξη ανθρώπων με προβλήματα υγείας, μωρών ή ηλικιωμένων, εκεί βάσει του αστικού κώδικα, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου, διαμερίσματος ή μονοκατοικίας μπορεί να δεχτεί συγκεκριμένες εκπομπές θορύβου. Με βάση αυτό το άρθρο 1003 του αστικού κώδικα μπορεί να προχωρήσει κανείς σε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας ο ιδιοκτήτης να περιορίσει το κατοικίδιο, να το βάζει μέσα, να το εκπαιδεύσει κ.τ.λ».

Ως προς το αν γίνεται χρήση αυτής της διάταξης, ο κ. Πέτκος απαντά «συνέχεια». Όπως εξηγεί, «βάσει του κανονισμού της πολυκατοικίας, μπορεί κάποιος να έχει μέχρι δύο ζώα, ή και περισσότερα με τη σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας». Όμως, επειδή τα περισσότερα από αυτά τα οικόσιτα δεν είναι εκπαιδευμένα και οι κηδεμόνες τους συνήθως εργάζονται, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να τα βγάζουν έξω πολύ πρωί ή βράδυ, με αποτέλεσμα κάποιοι να ενοχλούνται. «Σ’αυτήν την περίπτωση, αν γίνει κάποια παρατήρηση ή σύσταση και ο ιδιοκτήτης του οικόσιτου δεν ανταποκριθεί, καλείται η Αστυνομία για να καταγραφεί το συμβάν και προχωρούν σε ασφαλιστικά μέτρα».

Τι ισχύει με τα αδέσποτα 

Πρόστιμο δεν προβλέπεται μόνο για τους θορύβους από τα δεσποζόμενα ζώα, αλλά και για τη διατήρηση αδέσποτων στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Η διατήρηση «αδέσποτων» ζώων επιτρέπεται για τις μονοκατοικίες ή και για τις πολυκατοικίες όταν υπάρχει ομόφωνη απόφαση των συνιδιοκτητών. Σε αντίθετη περίπτωση, το πρόστιμο ανέρχεται σε 300 ευρώ το ζώο.

Αναφορικά με το θέμα των αδέσποτων ζώων, ο κ. Πέτκος διευκρινίζει προς ενημέρωση των πολιτών πως «ιδιοκτήτης τους ουσιαστικά είναι ο δήμος. Οπότε, όταν δουν κάποιο αδέσποτο ή κάποια αγέλη, θα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τα στειρώσει, να τα εμβολιάσει, να τα αφήσει στο ίδιο φυσικό περιβάλλον και να τους βάλει ταΐστρες».

Όπως πρόσθεσε, στην περίπτωση για παράδειγμα γατιών που συχνάζουν σε μια πολυκατοικία, το να αφήσουν οι κάτοικοι ένα κουπάκι νερό και μια γατοτροφή, αλλά να μαζέψουν το μπολάκι, αυτό δεν μπορεί να το απαγορεύσει κανένας. Όπως διευκρινίζει, πρόβλημα προκύπτει όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωΐας.

Πηγή:m-lifo.gr

Tags: ΣΚΥΛΟΣ
Previous Post

Θρίλερ στην Κέρκυρα: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών βλέπουν οι αρχές στη δολοφονία των δυο τουριστών

Next Post

Στο Παπανικολάο νεαρή με κορονοϊό, τη βρήκαν αφυδατωμένη στο ΣΕΙΧ ΣΟΥ

Next Post
Νοσοκομείο Παπανικολάου

Στο Παπανικολάο νεαρή με κορονοϊό, τη βρήκαν αφυδατωμένη στο ΣΕΙΧ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  • Ηλίας Θεοχάρους. Το παιδί θαύμα από τη Νεάπολη Βοΐου, υποψήφιος φοιτητής ιατρικής. Βίντεο
  • Ανεπιτυχής η μεταμόσχευση νεφρών της 62χρονης που πέθανε από λάθος μετάγγιση
  • Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Εράτυρα Κοζάνης – Φωτιά και στα Κοίλα (βίντεο)
  • Ο Π. Κουκουλόπουλος από το βήμα της Βουλής για την απώλεια του Δ. Πιπεργιά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr