• Latest
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Άδεια νόσησης: Πώς χορηγείται, τι ισχύει για τηλεργασία και ιατρική γνωμάτευση – Αναλυτικός Οδηγός

28 Ιανουαρίου 2022
Σιάτιστα: Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο

Σιάτιστα: Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο

1 Νοεμβρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Με νίκες συνέχισαν οι πρωτοπόροι – Τα αποτελέσματα, οι βαθμολογίες και η επόμενη αγωνιστική

1 Νοεμβρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Πήρε τη νίκη η Δόξα απέναντι στην Άρτα. Η βαθμολογία

1 Νοεμβρίου 2026
Tροχαίο ατύχημα με δυο φορτηγά κοντά στα διόδια Πολυμύλου μέσα στην ομίχλη-Χάος και ουρά χιλιομέτρων στην Εγνατία Οδό. Βίντεο

Tροχαίο ατύχημα με δυο φορτηγά κοντά στα διόδια Πολυμύλου μέσα στην ομίχλη-Χάος και ουρά χιλιομέτρων στην Εγνατία Οδό. Βίντεο

1 Νοεμβρίου 2026
Από την Τρίτη 1/4 το θερινό ωράριο για το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος

Ρεύμα: Μείωση 50% στις χρεώσεις ΥΚΩ από το 2027 – Τι αλλάζει για τους καταναλωτές

1 Νοεμβρίου 2026
Η ιστορία του Πόντου στο επίκεντρο μιας ξεχωριστής εκδήλωσης στα Σέρβια

Η ιστορία του Πόντου στο επίκεντρο μιας ξεχωριστής εκδήλωσης στα Σέρβια

1 Νοεμβρίου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ

Κοζάνη: Συνελήφθη 33χρονος για ναρκωτικά

1 Νοεμβρίου 2026
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στο Τσοτύλι

1 Νοεμβρίου 2026
Φθηνότερο πετρέλαιο μέσω myDiesel από σήμερα για τους αγρότες

Φθηνότερο πετρέλαιο μέσω myDiesel από σήμερα για τους αγρότες

1 Νοεμβρίου 2026
απατη

Απάτη εκατομμυρίων με εράνους για άρρωστα παιδιά: Πώς το κύκλωμα εξαπατούσε διάσημους δωρητές και οικογένειες

1 Νοεμβρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

53χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον αδερφό του για κτηματικές διαφορές

1 Νοεμβρίου 2026
κυνηγι καραμπινα

Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής από… σκάγια κυνηγού

1 Νοεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άδεια νόσησης: Πώς χορηγείται, τι ισχύει για τηλεργασία και ιατρική γνωμάτευση – Αναλυτικός Οδηγός

sierafm by sierafm
28 Ιανουαρίου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
0
SHARES
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Συγκεκριμένα βήματα για την χορήγηση της ειδικής άδειας νόσησης Covid-19 των ίδιων ή των παιδιών τους πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Το Dnews σας παρουσιάζει έναν οδηγό για τις νέες ειδικές άδειες νόσησης εργαζόμενων και παιδιών εργαζόμενων.

Ειδικότερα η ειδική άδεια είναι 5 ημερών με δυνατότητα αύξησης των ημερών εφόσον υπάρχουν συμπτώματα των νοσούντων.

1. Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν βρεθεί θετικός στον κορονοϊό;

Ο εργαζόμενος με τη βεβαίωση του θετικού διαγνωστικού ελέγχου σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενημερώνει τον εργοδότη και του παρέχεται ειδική άδεια νόσησης 5 ημερών.

2. Είναι υποχρεωμένος ο εργαζόμενος που νοσεί να παρέχει τηλεργασία;

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, δικαιούνται, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως όταν αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.

Οι εργοδότες οφείλουν να καταχωρούν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ την τηλεργασία των εργαζομένων αυτών συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

Για την παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εφόσον η τηλεργασία δεν είναι εφικτή είτε λόγω της φύσης της εργασίας είτε λόγω της κατάστασης της υγείας του εργαζομένου, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από κορονοϊό για το ίδιο χρονικό διάστημα (έως 5 εργάσιμες ημέρες).

3. Σε περίπτωση νόσησης απαιτείται ιατρική γνωμάτευση;

Για τη χορήγηση της ειδικής αυτής άδειας, όπως και του επιδόματος ασθενείας, αρκεί η απόδειξη του θετικού διαγνωστικού ελέγχου και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Η ειδική άδεια ασθενείας χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια εργαζομένου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.

4. Αν απαιτούνται περισσότερες ημέρες λόγω συμπτωμάτων τι γίνεται;

Η ειδική άδεια μπορεί να παραταθεί ως κοινή άδεια ασθενείας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι ημέρες της ειδικής άδειας ασθενείας δεν συνυπολογίζονται στο ετήσιο ανώτατο όριο των ημερών επιδότησης της ασθένειας από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ούτε στο ανώτατο όριο ημερών γνωμάτευσης των υγειονομικών οργάνων.

5. Τι πρέπει να κάνω για να λάβω το επίδομα ασθενείας;

Το επίδομα ασθενείας χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας που ακολουθεί ο e-ΕΦΚΑ για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας ή ατυχήματος σε όλες τις περιπτώσεις.

Η απόδειξη του θετικού διαγνωστικού ελέγχου αντλείται από τον e-ΕΦΚΑ μέσω διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19 που τηρεί η ΗΔΙΚΑ.

Αν το επίδομα ασθενείας δεν χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας, ο αιτών συνυποβάλλει την απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου του ως δικαιολογητικό για την αίτησή του.

6. Ποιοι γονείς είναι δικαιούχοι της άδειας λόγω νόσησης παιδιού;

Δικαιούχοι είναι γονείς εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, λόγω νόσησης από κορωνοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν μέχρι και την Γ΄ τάξη του Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ΑμεΑ που, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

7. Είμαι υποχρεωμένος να εργαστώ κατά την διάρκεια νόσησης του παιδιού μου;

Οι γονείς εργαζόμενοι δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργασίμων ημερών.

Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, είτε λόγω της φύσεως της εργασίας είτε λόγω των ιδιαίτερων αναγκών φροντίδας που μπορεί να συνεπάγεται η νόσηση ενός παιδιού, κατά την κρίση του γονέα, οι γονείς εργαζόμενοι δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα (έως 5 εργάσιμες ημέρες) να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων από κορονοϊό που χορηγείται για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας.

Την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας. Για την παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

8. Η άδεια χορηγείται και στους δύο γονείς;

Η άδεια χορηγείται µόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, πλην ορισμένων ειδικών περιπτώσεων που απαριθμούνται στην απόφαση. Σε περίπτωση νόσησης άλλου παιδιού η άδεια μπορεί αναλόγως να παρατείνεται ή να χορηγείται εκ νέου, εφόσον τα διαστήματα δεν είναι συνεχόμενα.

9. Αν είμαι σε άδεια και νοσήσει το παιδί μου μπορώ να πάρω την άδεια νόσησης;

Η άδεια χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.

10. Πως πληρώνεται η άδεια;

Οι γονείς εργαζόμενοι, σε περίπτωση χορήγησης της ειδικής άδειας λόγω νόσησης των παιδιών τους από κορονοϊό COVID -19, για τις τρεις πρώτες ημέρες αποζημιώνονται με τον ίδιο τρόπο που θα αποζημιώνονταν εάν νοσούσαν και οι ίδιοι, κατ’ εφαρμογή δηλαδή της πάγιας νομοθεσίας που ισχύει για όλες τις αναρρωτικές άδειες στον ιδιωτικό τομέα.

Για την τέταρτη ημέρα, οι αποδοχές τους καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πρόβλεψη για τους εργοδότες να τους επιστρέφεται το ποσό που έχουν καταβάλει προηγουμένως για τη συγκεκριμένη ημέρα στους εργαζομένους. H πέμπτη ημέρα εφόσον είναι κανονική άδεια αποζημιώνεται πλήρως από τον εργοδότη.

Για την επιστροφή των αποδοχών των εργαζομένων που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (στοιχεία επιχείρησης, ΙΒΑΝ, στοιχεία εργαζομένων που έκαναν χρήση της ειδικής άδειας, μικτές αποδοχές κάθε εργαζομένου για την τέταρτη ημέρα αδείας κ.α.) στο Έντυπο Ε11.2Β΄ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται τα στοιχεία που υποβλήθηκαν και προχωρά στην πληρωμή μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων και διασταυρώσεων.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Previous Post

Γκουντιός Γιάννης: Η πρόταση δυσπιστίας. Μια τρύπα στο νερό ή ευκαιρία για αφύπνιση;

Next Post

Κάλεσμα για κινητοποίηση στην πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Next Post
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

Κάλεσμα για κινητοποίηση στην πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο
  • Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Με νίκες συνέχισαν οι πρωτοπόροι – Τα αποτελέσματα, οι βαθμολογίες και η επόμενη αγωνιστική
  • Γ Εθνική: Πήρε τη νίκη η Δόξα απέναντι στην Άρτα. Η βαθμολογία
  • Tροχαίο ατύχημα με δυο φορτηγά κοντά στα διόδια Πολυμύλου μέσα στην ομίχλη-Χάος και ουρά χιλιομέτρων στην Εγνατία Οδό. Βίντεο
  • Ρεύμα: Μείωση 50% στις χρεώσεις ΥΚΩ από το 2027 – Τι αλλάζει για τους καταναλωτές

Πρόσφατα σχόλια

  1. R-G στο Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο. Ο Εσπερινός και η περιφορά της Εικόνας. Βίντεο και φωτογραφίες
  2. Xris στο Fiesta Voio 2026: Στα 95.000 – 98.000 ευρώ το κόστος για τον Δήμο Βοΐου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Βίντεο
  3. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  4. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  5. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr