• Latest
ΜΑΛΟΥΤΑΣ

Άμεση αντίδραση του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα στην απόφαση του ΥΠΕΝ για την περικοπή των πόρων του Πράσινου Ταμείου που προορίζονται για την απολιγνιτοποίηση

7 Ιανουαρίου 2021
ΔΕΥΑΒ: Οριστική λύση στα πλημμυρικά φαινόμενο στον κεντρικό δρόμο Τσοτυλίου – Ξεκινούν άμεσα τα έργα

ΔΕΥΑΒ: Οριστική λύση στα πλημμυρικά φαινόμενο στον κεντρικό δρόμο Τσοτυλίου – Ξεκινούν άμεσα τα έργα

9 Μαΐου 2026
Δηκτικές οι τοποθετήσεις του Προεδρείου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα ενεργειακά ζητήματα

Δηκτικές οι τοποθετήσεις του Προεδρείου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα ενεργειακά ζητήματα

9 Μαΐου 2026
Η νέα εποχή της Π.Ε  Κοζάνης περνά και μέσα από το αεροδρόμιό της.  Εμείς τι κάνουμε για αυτό; ( του Χάρη Κάτανα )

Η νέα εποχή της Π.Ε Κοζάνης περνά και μέσα από το αεροδρόμιό της. Εμείς τι κάνουμε για αυτό; ( του Χάρη Κάτανα )

9 Μαΐου 2026
ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Ποιοι «χάνουν» το δίπλωμα οδήγησης -Έτσι θα το ανανεώσεις με μόνο 3 κλικ

9 Μαΐου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η β’ δόση – Ποιοι θα πάρουν τα 150 ευρώ

9 Μαΐου 2026
σχολειο

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Τα σχολεία που θα ανακαινισθούν σε όλη την Ελλάδα – 4 σχολεία στη Δυτική Μακεδονία

9 Μαΐου 2026
Έρχονται νέα μέτρα για τα ηλεκτρικά πατίνια – Υποχρεωτική ασφάλιση και πλήρης απαγόρευση σε ανηλίκους

Καταδίωξη και σύλληψη 32χρονου με πατίνι: Οδηγούσε ανάποδα και είχε πιει.

9 Μαΐου 2026
ταξιδι διακοπες

Tέλος η δωρεάν χειραποσκευή σε αυτές τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες

9 Μαΐου 2026
Δρομολόγιο τρόμου για οδηγό λεωφορείου – Του πέταξαν τσιμεντόλιθο στο κεφάλι: «Έχω μια μικρή ρωγμή στο κρανίο»

Ανήλικοι πέταξαν πέτρες σε αστικό λεωφορείο και έσπασαν τζάμι

9 Μαΐου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Γυναίκα παρασύρθηκε από το ίδιο της το αυτοκίνητο όταν λύθηκε το χειρόφρενο

9 Μαΐου 2026
Τσοτύλι: Εθελοντική δράση για το περιβάλλον

Τσοτύλι: Εθελοντική δράση για το περιβάλλον

9 Μαΐου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Απαιτείται πλήρης αποζημίωση για τους πληγέντες από την Άνοιξη 2025 παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω παγετού

8 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 9 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άμεση αντίδραση του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα στην απόφαση του ΥΠΕΝ για την περικοπή των πόρων του Πράσινου Ταμείου που προορίζονται για την απολιγνιτοποίηση

sierafm by sierafm
7 Ιανουαρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΜΑΛΟΥΤΑΣ
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα στην απόφαση του απελθόντος υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την αλλαγή στον τρόπο κατανομής των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το έτος 2020.

Με επιστολή που κοινοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2021 προς το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα, ο κ. Μαλούτας κάνει λόγο για μια «κατάφορα άδικη και αιφνιδιαστική απόφαση, που εκμηδενίζει ουσιαστικά του ήδη λιγοστούς πόρους προς το Πράσινο Ταμείο, που διατίθενται για την χρηματοδότηση δράσεων και την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, και που στόχο έχουν την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και το Δήμο Μεγαλόπολης».

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Κοζάνης επισημαίνει στην επιστολή του ότι «Σε μια περίοδο κατά την οποία η Κοζάνη διέρχεται από μια παρατεταμένη ύφεση λόγω της απολιγνιτοποίησης, με την τοπική κοινωνία να βιώνει πλέον δριμύτερες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της τελευταίας, η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για την περικοπή των πόρων από 6% σε 1% προς το Πράσινο Ταμείο, συμβάλλει στον περαιτέρω οικονομικό μαρασμό της περιοχής.

Η πρωτοφανής αυτή μείωση των σχετικών εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που αποφασίστηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς, έρχεται να προστεθεί στο ήδη κατά πολύ μειωμένο «Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης του Λιγνίτη», όταν με το Ν. 4533/2018 αντικαταστάθηκε προς το δυσμενέστερο, από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο προηγούμενος τρόπος υπολογισμού των σχετικών πόρων που καταβάλλονταν στην περιοχή μας ως τέλος ανάπτυξης του Ν. 2445/1996.

Η Απόφαση όμως αυτή έρχεται και σε αντίφαση με το ήδη προσφάτως εγκεκριμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο «Σχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (Master Plan)», στο οποίο περιλαμβάνεται το Πράσινο Ταμείο ως μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης του Σχεδίου και ιδίως προς την κατεύθυνση των «Έργων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης και ηλεκτροκίνησης».

Επίσης, στις πολιτικές και τα μέτρα που περιγράφονται στο Master Plan για την «ομαλή και δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη», καταγράφεται ως ένα από τα 12 σημεία που παρουσίασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος το Φεβρουάριο του 2020, «η χρηματοδότηση των λιγνιτικών περιοχών από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών CO2  (Πράσινο Ταμείο)».

Με δεδομένη την καθυστέρηση έναρξης του Μεταβατικού Προγράμματος, όπου το Πράσινο Ταμείο καταγράφεται ως μία από τις πηγές χρηματοδότησης των προβλεπόμενων δράσεων, και την αναμενόμενη καθυστέρηση ενεργοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του Master Plan, οποιαδήποτε απόφαση περαιτέρω αποστέρησης των ήδη λιγοστών πόρων από την περιοχή μας, οδηγεί την τελευταία με μαθηματική ακρίβεια σε βαθιά ύφεση.

Εάν συνυπολογιστεί στα παραπάνω και η κατάρρευση των σχετικών πόρων που προέρχονται από το «Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης του Λιγνίτη», το οποίο υπολογίζεται μετά από το 2019 με βάση τις μεγαβατώρες παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, οι οποίες άγγιξαν ιστορικό χαμηλό κατά τα έτη 2019 και 2020, αντιλαμβάνεται κανείς πως η περιοχή μας βρίσκεται πλέον σε εγκατάλειψη.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε:

Την άμεση τροποποίηση της άστοχης αυτής απόφασης που ζημιώνει κατάφωρα την περιοχή μας αποστερώντας από αυτή πολύτιμους πόρους που έχει ανάγκη για τη χρηματοδότηση δράσεων, που στόχο έχουν την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Την άμεση επαναφορά, στο πλαίσιο της τροποποίησης αυτής, του ποσοστού κατανομής των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων CO2 από 1% σε τουλάχιστον 6% για το έτος 2020, σύμφωνα με το σκοπό της διάταξης του Άρθρου 25, παρ. Α.2 στ. δ του Ν. 3468/2006.

Την άμεση θεσμοθέτηση, με νόμο, και παγιοποίηση του ως άνω ποσοστού ως ετησίου εσόδου για το Πράσινο Ταμείο σύμφωνα με το Ν. 4599/2019, ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών που σηκώνουν διαχρονικά στις πλάτες τους την ανάπτυξη της χώρας.

Την άμεση τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού του «Ειδικού Τέλους Δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης του Λιγνίτη» του Ν. 4533/2018, καθώς δεν ανταποκρίνεται στον αναπτυξιακό σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε αφού πλέον η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, δεν βαίνει απλά μειούμενη, αλλά έχει ολοκληρωτικά καταρρεύσει.».

Tags: ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ
Previous Post

Σχολεία: Υπό σκέψη το άνοιγμα στις 11 Ιανουαρίου – Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις

Next Post

Σε ποιους Δήμους εντοπίστηκαν τα κρούσματα της Τετάρτης 6/1 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Δυτική Μακεδονία

Next Post
κορονοιος

Σε ποιους Δήμους εντοπίστηκαν τα κρούσματα της Τετάρτης 6/1 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Δυτική Μακεδονία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΕΥΑΒ: Οριστική λύση στα πλημμυρικά φαινόμενο στον κεντρικό δρόμο Τσοτυλίου – Ξεκινούν άμεσα τα έργα
  • Δηκτικές οι τοποθετήσεις του Προεδρείου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα ενεργειακά ζητήματα
  • Η νέα εποχή της Π.Ε Κοζάνης περνά και μέσα από το αεροδρόμιό της. Εμείς τι κάνουμε για αυτό; ( του Χάρη Κάτανα )
  • Ποιοι «χάνουν» το δίπλωμα οδήγησης -Έτσι θα το ανανεώσεις με μόνο 3 κλικ
  • Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η β’ δόση – Ποιοι θα πάρουν τα 150 ευρώ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr