Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγη Ζωή Ακόμη» της Τάνιας Ώττα στη Σιάτιστα
Στο 16ο OTS forum η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Ο Γιάννης Μπουτάρης στην Κοζάνη μέσα από το βιβλίο του Λεωνίδα Μακρή
Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027: Ενημερωτικές Συναντήσεις στη Δυτική Μακεδονία | 10–13 Νοεμβρίου 2025
Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στον Αλιάκμονα Βοΐου από την Π.Ε Κοζάνης
Βέττα Καλλιόπη
Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Κοζάνη: Δυο συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή
Δήμος Βοΐου: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση Κεντρικής πλατείας Νεάπολης
Δήμος Κοζάνης: Stand up comedy «Γέλιο Service» σε τοπικές μας κοινότητες στο πλαίσιο των φετινών Λασσανείων με ελεύθερη είσοδο – Σας περιμένουμε!
αστυνομια, συλληψη

Άνοια: Αυξημένος κίνδυνος αν μένετε σε γειτονιά με αυτά τα στοιχεία

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που μένουν σε περιοχή με πολύ θόρυβο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρα Άνταρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας «Alzheimer & Dementia», ανέλυσαν στοιχεία για 5.227 άτομα άνω των 65 ετών, εκ των οποίων το 30% είχαν ήπια γνωστική διαταραχή (μπορεί να αποτελεί πρόδρομη φάση της άνοιας), ενώ το 11% είχαν νόσο Αλτσχάιμερ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι ζούσαν σε σπίτια κοντά στα οποία στη διάρκεια της ημέρας υπήρχε θόρυβος μεγαλύτερος κατά δέκα ντεσιμπέλ, είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ήπιας γνωστικής διαταραχής και 30% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα θορύβου μπορεί να έχουν επίπτωση στους εγκεφάλους των ηλικιωμένων και να τους δυσκολέψουν να λειτουργήσουν στην καθημερινότητα χωρίς βοήθεια. Αυτό είναι σημαντικό εύρημα, με δεδομένο πόσα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε κοινότητες με υψηλά επίπεδα θορύβου», δήλωσε η Άνταρ και επεσήμανε ότι η σχέση θορύβου-άνοιας δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής έως τώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα σχόλια