• Latest
ΜΑΛΟΥΤΑΣ

Άρθρο του δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα: «Η διασφάλιση της κατανομής του 6% των εσόδων από τα  δικαιώματα του CO2, αποτελεί την ελάχιστη απαίτηση των λιγνιτικών περιοχών για δίκαιη μετάβαση»

3 Ιουνίου 2020
Μαλούτας: Ποιος εμπιστεύεται πλέον τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2026

4 Σεπτεμβρίου 2026
Δυτική Μακεδονία: Επιχορηγείται η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας για θέρμανση και ψύξη κατοικιών

Δυτική Μακεδονία: Επιδότηση έως 100% για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας – Αιτήσεις από 28 Σεπτεμβρίου έως 23 Νοεμβρίου 2026

4 Σεπτεμβρίου 2026
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση «Τραβάω Ζόρι»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση «Τραβάω Ζόρι»

4 Σεπτεμβρίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Κώτσηρα και φορείς του μεταφορικού κλάδου. Βίντεο

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Κώτσηρα και φορείς του μεταφορικού κλάδου. Βίντεο

4 Σεπτεμβρίου 2026
Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Στη 10η θέση στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη διεθνή κατάταξη Webometrics

4 Σεπτεμβρίου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, λόγω διακοπής ρεύματος, αρρυθμία ή και πιθανή διακοπή στην υδροδότηση της υψηλής ζώνης της Κοζάνης

4 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έργα και παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών σε Εράτυρα, Γαλατινή και σε κοινότητες και οικισμούς του Τσοτυλίου και της Νεάπολης,  προϋπολογισμού 167.369,15 ευρώ

Δήμος Βοΐου: Έργα και παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών σε Εράτυρα, Γαλατινή και σε κοινότητες και οικισμούς του Τσοτυλίου και της Νεάπολης,  προϋπολογισμού 167.369,15 ευρώ

4 Σεπτεμβρίου 2026
North Solar: Ενισχύεται ο ανοιχτός διάλογος με τους κατοίκους της Γαλατινής και του Βοΐου

North Solar: Ενισχύεται ο ανοιχτός διάλογος με τους κατοίκους της Γαλατινής και του Βοΐου

4 Σεπτεμβρίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: ΚΤΕΛ, Μουσείο ΚΤΕΛ Εράτυρας και σχολές Οδηγών,  τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών

Μιχάλης Παπαδόπουλος: ΚΤΕΛ, Μουσείο ΚΤΕΛ Εράτυρας και σχολές Οδηγών, τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών

4 Σεπτεμβρίου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, λόγω διακοπής ρεύματος, αρρυθμία ή και πιθανή διακοπή στην υδροδότηση της υψηλής ζώνης της Κοζάνης (7.30- 12.30)

4 Σεπτεμβρίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δήλωση κατεχόμενων κυψελών έτους 2026

4 Σεπτεμβρίου 2026
Γγ

Από τον Πεντάλοφο στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία: Μια αφιέρωση με ιδιαίτερη σημασία

4 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άρθρο του δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα: «Η διασφάλιση της κατανομής του 6% των εσόδων από τα  δικαιώματα του CO2, αποτελεί την ελάχιστη απαίτηση των λιγνιτικών περιοχών για δίκαιη μετάβαση»

sierafm by sierafm
3 Ιουνίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΜΑΛΟΥΤΑΣ
0
SHARES
9
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Άρθρο του δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα: «Η διασφάλιση της κατανομής του 6% των εσόδων από τα  δικαιώματα του CO2, αποτελεί την ελάχιστη απαίτηση των λιγνιτικών περιοχών για δίκαιη μετάβαση»

Παρά το γεγονός, ότι το χρονοδιάγραμμα για την απένταξη του λιγνίτη και το κλείσιμο των λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ έχει οριστικοποιηθεί από την κυβερνητική πλευρά μετά την υποβολή του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ανακοίνωση του Business Plan της ΔΕΗ στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, το χρονοδιάγραμμα διαθεσιμότητας των πόρων του υπό κατάρτιση Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης 2021-2027 (Master Plan) παραμένει αόριστο.

Κι αυτό, διότι οι διαδικασίες για τη νομοθέτηση του Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης καθώς και του Κανονισμού για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. (2021-2027), συστατικές πηγές χρηματοδότησης του εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, το νέο ΕΣΠΑ δεν αναμένεται να “τρέξει” πριν περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι ακόμη ανοιχτή. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω μοναδικές πηγές χρηματοδότησης σήμερα είναι οι εθνικοί πόροι και οι πόροι του τρέχοντος ΕΣΠΑ (2014-2020).

Συνεπώς σήμερα προκύπτει το ζήτημα της χρηματοδότησης των διαδικασιών ωρίμανσης των μελετών και των έργων, που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα των συστημάτων τηλεθέρμανσης, αλλά και των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για την αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.

Για το λόγο αυτό, κατέστη αναγκαία η κατάρτιση εκ μέρος του Υπουργείου Ενέργειας ενός Μεταβατικού Προγράμματος για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών για το διάστημα 2020-2022, έτσι ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υφίσταται και το οποίο ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι και τρία έτη, έως ότου να ξεκινήσει η ροή της χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σύμφωνα με το μεταβατικό αυτό Πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν προγράμματα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, η ωρίμανση και προετοιμασία έργων στον τομέα των ΑΠΕ καθώς και οι βασικές υποδομές για την έλευση του φυσικού αερίου με σκοπό την τροφοδότηση των υφιστάμενων συστημάτων τηλεθέρμανσης.

Οι δαπάνες των σχετικών παρεμβάσεων θα καλυφθούν από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα συμπληρωθούν από εθνικούς πόρους και ιδίως από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Η κρίσιμη επομένως παράμετρος κατά το διάστημα που μεσολαβεί έως την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, είναι η βραχυπρόθεσμη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, καθώς το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ειδικότερα αυτά αφορούν στην τροφοδοσία τους από θερμική ενέργεια προερχόμενη από τη ΔΕΗ, αφού δεν αντιμετωπίστηκε ακόμη νομοθετικά το ζήτημα της πρόταξης των λιγνιτικών μονάδων που τις τροφοδοτούν.

Αποτελεί επίσης δεδομένο το γεγονός,  ότι βρισκόμαστε στην τελευταία περίοδο του τρέχοντος ΕΣΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαθεσιμότητα και επάρκεια των πόρων καθώς και το περιορισμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Η αναγκαία λοιπόν επιπλέον χρηματοδότηση, μπορεί να προκύψει από τη συνέχιση διάθεσης μέρους των εσόδων του εκπλειστηριασμού δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που ξεκίνησε το 2019, για τα έσοδα του 2018.  Η απόφαση αυτή λήφθηκε ως αντιστάθμισμα της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης και της σταδιακής, για το λόγο αυτό, απομείωσής του μέχρι τον μηδενισμό του με το πέρας της καύσης του λιγνίτη.

Συγκεκριμένα η κατανομή των ανωτέρω εσόδων, σύμφωνα με το Ν. 3468/2006, γίνεται κατ’ έτος έπειτα από σχετική απόφαση του Υπουργού Ενέργειας και περιλαμβάνει κι ένα ποσοστό ύψους έξι τοις εκατό (6%), το οποίο με βάση το Ν. 4599/2019 διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων με στόχο την διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές. Το ποσό που αντιστοιχεί για το έτος 2018 ανέρχεται περίπου στα 31,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2019  αναμένεται να είναι μειωμένο λόγω της συρρίκνωσης της λιγνιτικής συμμετοχής στην ηλεκτροπαραγωγή.

Συνεπώς, δεδομένης της χρονικής υστέρησης των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αποτελεί μονόδρομο η συνέχιση της διάθεσης τουλάχιστον του 6% των εσόδων του εκπλειστηριασμού δικαιωμάτων εκπομπών CO2, για τον ίδιο σκοπό, προκειμένου να υφίστανται οι προϋποθέσεις δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές.

Επισημαίνεται, ότι το αίτημα αφορά τη διάθεση τουλάχιστον του 6%, διότι τα ποσά, που θα διατίθενται τα επόμενα χρόνια, θα βαίνουν συνεχώς μειούμενα, καθώς η συνεισφορά του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής θα βαίνει κι αυτή μειούμενη, μέχρι να μηδενιστεί. Παραταύτα οι ανάγκες  των λιγνιτικών περιοχών  για ένα ποσό της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος θα εξακολουθούν να υφίστανται, προκειμένου να προχωρήσουν στη διαφοροποίηση των τοπικών τους οικονομιών.

Για τους Ενεργειακούς Δήμους λοιπόν καθίσταται απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση και η παγιοποίηση του ως άνω ποσού, ως ετήσιο τακτικό έσοδο, που θα αφορά τις λιγνιτικές περιοχές, τουλάχιστον έως το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και σε κάθε περίπτωση μέχρις ότου ενεργοποιηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης.

Η διασφάλιση των πόρων αυτών αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση, ώστε η κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα  την επιλογή της για άμεση απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει τη Δίκαιη Μετάβαση για τις λιγνιτοφόρες περιοχές της χώρας μας.

Λάζαρος Μαλούτας,

Δήμαρχος Κοζάνης

Tags: ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ
Previous Post

ΔΕΗ: Ξεκινά κύμα εθελουσίας εξόδου 900 εργαζομένων κόστους €31,5 εκατ.

Next Post

ΗΠΑ: Τι ανακάλυψαν ερευνητές με επικεφαλής Ελληνίδα επιστήμονα για τη θεραπεία της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας

Next Post
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΗΠΑ: Τι ανακάλυψαν ερευνητές με επικεφαλής Ελληνίδα επιστήμονα για τη θεραπεία της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2026
  • Δυτική Μακεδονία: Επιδότηση έως 100% για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας – Αιτήσεις από 28 Σεπτεμβρίου έως 23 Νοεμβρίου 2026
  • Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση «Τραβάω Ζόρι»
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Κώτσηρα και φορείς του μεταφορικού κλάδου. Βίντεο
  • Στη 10η θέση στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη διεθνή κατάταξη Webometrics

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr