• Latest
ΚΑΡΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑ POS καρτα

Έκρηξη της απάτης στα POS με κάρτες

7 Μαΐου 2024
Γ. Αμανατίδης:Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά των ομάδων ΦΣ Κοζάνης και Μακεδονικού Σιάτιστας

Γ. Αμανατίδης:Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά των ομάδων ΦΣ Κοζάνης και Μακεδονικού Σιάτιστας

12 Μαΐου 2025
Γαλατινή; Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνάντηση για την ομάδα ποδοσφαίρου

Η ομάδα της Γαλατινής συγχαίρει τον Μακεδονικό Σιάτιστας

12 Μαΐου 2025
Η Δήμητρα Καρπόζηλου και πάλι πρωταθλήτρια Ελλάδας

Η Δήμητρα Καρπόζηλου και πάλι πρωταθλήτρια Ελλάδας

11 Μαΐου 2025
Ζαγκουντίνος Δημήτριος: Το μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά

Δημήτρης Ζαγκουντίνος: Απαράδεκτη η απόφαση για την καύση σκουπιδιών στη Δυτική Μακεδονία

11 Μαΐου 2025
288.000 τόνοι σκουπιδιών θα καίγονται στην Κοζάνη, από Δυτική, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Κέρκυρα!!

288.000 τόνοι σκουπιδιών θα καίγονται στην Κοζάνη, από Δυτική, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Κέρκυρα!!

11 Μαΐου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

Έπεσε η αυλαία  στη Β κατηγορία  ΕΠΣ Κοζάνης

11 Μαΐου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Μπαράζ Ανόδου στην Γ’ Εθνική: Αγχωτική αλλά δίκαιη νίκη του Εορδαϊκού

11 Μαΐου 2025
Κυπελλούχος ΕΠΣ Κοζάνης ο Μακεδονικός Σιάτιστας μετά από 35 χρόνια. Βίντεο

Κυπελλούχος ΕΠΣ Κοζάνης ο Μακεδονικός Σιάτιστας μετά από 35 χρόνια. Βίντεο

11 Μαΐου 2025
Ημερίδα:  Αναζητώντας την Ιστορική Δικαιοσύνη  «Η Μνήμη Ενώνει, η Αλήθεια Διδάσκει»

Ημερίδα: Αναζητώντας την Ιστορική Δικαιοσύνη «Η Μνήμη Ενώνει, η Αλήθεια Διδάσκει»

11 Μαΐου 2025
Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση για τους μαθητές στὸν Ἱ.Μ.Ν. Ἁγίου Δημητρίου

Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση για τους μαθητές στὸν Ἱ.Μ.Ν. Ἁγίου Δημητρίου

11 Μαΐου 2025
Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία

Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία

11 Μαΐου 2025
Μ. Παπαδόπουλος: Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες

Μ. Παπαδόπουλος: Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες

11 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη της απάτης στα POS με κάρτες

sierafm by sierafm
7 Μαΐου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΚΑΡΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑ POS καρτα
0
SHARES
113
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Έκρηξη της απάτης και στα POS μηχανήματα, πέραν των πιστωτικών καρτών και των πληρωμών μέσω διαδικτύου καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ οι κάτοχοι των καρτών επωμίζονται πάνω από το 50% της ζημιάς και οι τράπεζες μόλις με 7%.

Η αύξηση των κρουσμάτων απάτης αφορά σε όλες τις συναλλαγές πληρωμών και συγκεκριμένα μέσω πιστωτικών καρτών, χρεωστικών, καρτών, συναλλαγές εξ αποστάσεως, συναλλαγές χωρίς φυσική παρουσία κάρτας, διαδικτυακές συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού, συναλλαγές σε ΑΤΜ.

Πάντως η αύξηση των κρουσμάτων απάτης στα POS, είναι μια εξέλιξη, που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς λόγω της εξάπλωσης των συναλλαγών και των υποχρεωτικών πληρωμών με POS σε όλες τις επιχειρήσεις μικρές ή μεγάλες, εκτιμάται πως αναλογικά θα αυξηθούν περαιτέρω και οι απάτες.

Αναλυτικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει σχετικά με τα περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών το 2023, ότι καταγράφηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των συναλλαγών απάτης κατά 43% σε σχέση με το 2022.

Αντίστοιχα, ο αριθμός των περιστατικών απάτης ως ποσοστό του συνολικού αριθμού των συναλλαγών, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να διατηρείται στο χαμηλό επίπεδο του 0,02%, αυξήθηκε κατά 25% συγκριτικά με το 2022, και αντιστοιχεί σε 1 συναλλαγή απάτης ανά 5,4 χιλ. συναλλαγές.

Ακόμη, κατ’ αντιστοιχία με τον αριθμό συναλλαγών απάτης, η αξία αυτών αυξήθηκε κατά 46% σε σχέση με το 2022 και ως ποσοστό της συνολικής αξίας των συναλλαγών παραμένει στο 0,02%, αντιστοιχώντας σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 4,3 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών, αλλά το ποσοστό αυτό παρουσιάζεται αυξημένο κατά 34% σε σχέση με το 2022.

Αναλύοντας τις μεταβολές των περιστατικών απάτης ανά τύπο συναλλαγής, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των συναλλαγών απάτης που αφορά στις εξ αποστάσεως συναλλαγές χωρίς φυσική παρουσία κάρτας (card not present – CNP) κατά 34% σε 337 χιλ. περιστατικά το 2023, από 251 χιλ. το 2022, καθώς και η αντίστοιχη αύξηση της αξίας τους κατά 35% σε 17,5 εκατ. ευρώ, από 13 εκατ. ευρώ το 2022.

Συναλλαγές με τα POS

Παράλληλα, αύξηση παρατηρείται τόσο στον αριθμό όσο και στην αξία των συναλλαγών απάτης σε τερματικά POS κατά 106% και 142% αντίστοιχα, με τον αριθμό αυτών να ανέρχεται σε 68 χιλ. περιστατικά αξίας 4,2 εκατ. ευρώ το 2023, από 33 χιλ. περιστατικά αξίας 1,7 εκατ. ευρώ το 2022.

Επίσης, σημαντικά αυξημένα περιστατικά απάτης παρατηρούνται και στις συναλλαγές σε ΑΤΜ, των οποίων ο αριθμός το 2023 αυξήθηκε κατά 58% σε 5 χιλ. περιστατικά, από 3 χιλ. το 2022, ενώ η αξία τους ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένη κατά 35%.

Η αύξηση της αξίας των συναλλαγών απάτης σε ATM και POS το 2023 σε σχέση με το 2022 οφείλεται κυρίως στα περιστατικά απάτης που προκύπτουν από παράνομες συναλλαγές με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας.

Συγκεκριμένα η αξία των συναλλαγών απάτης με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας σε ATM αυξήθηκε κατά 42% σε 1,9 εκατ. ευρώ, από 1,3 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ η αξία των αντίστοιχων συναλλαγών σε POS αυξήθηκε κατά 117% σε 3,8 εκατ. ευρώ, από 1,7 εκατ. ευρώ το 2022.

Σε ό,τι αφορά τις εξ αποστάσεως συναλλαγές, διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες συναλλαγές απάτης αφορούν συναλλαγές μέσω διαδικτύου. Τα περιστατικά αυτά αφορούν κυρίως διαδικτυακές συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού, όπως και τα προηγούμενα έτη.

Ποιοι την πληρώνουν

Οι οικονομικές ζημίες που προκύπτουν από τις συναλλαγές απάτης επιμερίζονται στα συμβαλλόμενα μέρη της συναλλαγής ανάλογα με την υπαιτιότητά τους.

Με βάση την κατανομή των ζημιών μεταξύ των τριών συμβαλλόμενων μερών στον κύκλο συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας επιβαρύνει τους κατόχους καρτών και τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται συναλλαγές με κάρτες.

Συγκεκριμένα, κατά το 2023, οι κάτοχοι και οι αποδέκτες υπηρεσιών πληρωμών επωμίστηκαν το 59% και 34% της συνολικής ζημίας αντίστοιχα. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που εκδίδουν κάρτες (δηλαδή οι τράπεζες) επιβαρύνθηκαν μόλις με ποσοστό 7%.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Tags: POSΑΠΑΤΗΚΑΡΤΕΣ
Previous Post

ΔΥΠΑ: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για τις κατασκηνώσεις

Next Post

Πότε κλείνουν τα σχολεία – Το χρονοδιάγραμμα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Next Post
σχολειο

Πότε κλείνουν τα σχολεία – Το χρονοδιάγραμμα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γ. Αμανατίδης:Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά των ομάδων ΦΣ Κοζάνης και Μακεδονικού Σιάτιστας
  • Η ομάδα της Γαλατινής συγχαίρει τον Μακεδονικό Σιάτιστας
  • Η Δήμητρα Καρπόζηλου και πάλι πρωταθλήτρια Ελλάδας
  • Δημήτρης Ζαγκουντίνος: Απαράδεκτη η απόφαση για την καύση σκουπιδιών στη Δυτική Μακεδονία
  • 288.000 τόνοι σκουπιδιών θα καίγονται στην Κοζάνη, από Δυτική, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Κέρκυρα!!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  2. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  3. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  4. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr