• Latest
ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ

Έμφραγμα: Η λάθος κίνηση που μπορεί να αποβεί μοιραία

17 Οκτωβρίου 2019
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Δήμος Βοΐου: Οικονομική στήριξη του θεσμού της οικογένειας. Τα δικαιολογητικά

23 Μαΐου 2026
Βόιο: Ροντέο έγινε η συνεδρίαση.  Διακοπή και αποχώρηση της αντιπολίτευσης.  Βίντεο

Γαλατινή: Οι εξελίξεις για τα φωτοβολταϊκά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προχωρούν οι ενεργειακές κοινότητες προς όφελος των δημοτών του Βοΐου. Βίντεο

22 Μαΐου 2026
Ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η απόφαση του Δ.Σ. Βοΐου για εκμίσθωση τμήματος 50 τ.μ. της πλατείας στην Κοινότητα Ροδοχωρίου

Ροδοχώρι: Χαμός για την πρόταση Ανάκληση της απόφασης παραχώρησης του σχολείου από το Δήμο στο σύλλογο. Βίντεο

22 Μαΐου 2026
Βόιο: Η αναφορά σε αυτιστική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και η αντίδραση του Κώστα Ζήκου. Βίντεο

Ο Δήμος Βοΐου στηρίζει τις οικογένειες που αποκτούν παιδιά. Βίντεο

22 Μαΐου 2026
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Μέρες Γιορτών Βοΐου – Πέλεκον 2026» – Δέκα χρόνια πολιτισμού, μνήμης και παράδοσης (Βίντεο)

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Μέρες Γιορτών Βοΐου – Πέλεκον 2026» – Δέκα χρόνια πολιτισμού, μνήμης και παράδοσης (Βίντεο)

22 Μαΐου 2026
Από την Θεσσαλονίκη, καλλιεργητές βοτάνων στην Ομαλή Βοΐου

Από την Θεσσαλονίκη, καλλιεργητές βοτάνων στην Ομαλή Βοΐου

22 Μαΐου 2026
Δυναμική και ουσιαστική παρουσία της Σιάτιστας στην επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για την Άυλη Πολιτιστική και Θρησκευτική Κληρονομιά

Δυναμική και ουσιαστική παρουσία της Σιάτιστας στην επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για την Άυλη Πολιτιστική και Θρησκευτική Κληρονομιά

22 Μαΐου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Αυξάνονται και πληθύνονται τα προβλήματα των έντιμων αγροτών

22 Μαΐου 2026
Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο με την βοήθεια του AI

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Digital World Summit Greece ανοίγουν τον διάλογο για τους Υπερυπολογιστές και την Ψηφιακή Κυριαρχία

22 Μαΐου 2026
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κοζάνη: Πλαστογράφησε έγγραφο και τον συνέλαβαν

22 Μαΐου 2026
Φλώρινα: Συνελήφθη 37χρονος για παραβίαση δικαστικής διάταξης και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Φλώρινα: Συνελήφθη 37χρονος για παραβίαση δικαστικής διάταξης και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

22 Μαΐου 2026
Ύστατη διαμαρτυρία του Δημάρχου Καστοριάς προς την Enaon EDA για την αποκατάσταση ζημιών και φθορών

Ύστατη διαμαρτυρία του Δημάρχου Καστοριάς προς την Enaon EDA για την αποκατάσταση ζημιών και φθορών

22 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 23 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έμφραγμα: Η λάθος κίνηση που μπορεί να αποβεί μοιραία

sierafm by sierafm
17 Οκτωβρίου 2019
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ
3
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Τα συμπτώματα ενός εμφράγματος δεν είναι πάντα αιφνίδια και έντονα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθούν από τους ασθενείς που θα πρέπει να σπεύσουν στο νοσοκομείο προειδοποιούν οι ερευνητές

Τα συμπτώματα του εμφράγματος μπορεί να εκδηλωθούν αιφνίδια ή να εξελιχθούν σταδιακά, αλλά και στις δυο περιπτώσεις αποτελούν επείγον ιατρικό περιστατικό. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Cardiovascular Nursing.

Η μελέτη βρήκε ότι στους ασθενείς με βαθμιαία εκδήλωση των συμπτωμάτων χορηγήθηκε ιατρική φροντίδα σε οχτώ ώρες, συγκριτικά με 2,6 ώρες που χρειάστηκαν για να χορηγηθεί ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους με αιφνίδια συμπτώματα.

Η βαθμιαία εκδήλωση των συμπτωμάτων αρχίζει με ήπια δυσφορία η οποία επιδεινώνεται. Από την άλλη στην περίπτωση των αιφνίδιων περιστατικών ένας ξαφνικός και ισχυρός πόνος χτυπά από την αρχή. «Και οι δύο τύποι είναι επείγοντα ιατρικά περιστατικά και απαιτούν άμεση βοήθεια, αυτό όμως δεν συμβαίνει με τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σταδιακά στα οποία δεν δίνεται η δέουσα προσοχή», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sahereh Mirzaei.

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 474 περιστατικά ασθενών που διακομίσθηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Τα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων και ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ μεταξύ της εκδήλωσής τους και της διακομιδής στο κέντρο πρώτων βοηθειών αξιολογήθηκαν με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου.

Γενικά το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ των συμπτωμάτων και της άφιξης στο νοσοκομείο ήταν τέσσερις ώρες. Στο 56% των περιπτώσεων τα συμπτώματα εμφανίστηκαν αιφνίδια ενώ στο 44% η υπήρχε σταδιακή επιδείνωση. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες έλαβαν ιατρική βοήθεια πιο γρήγορα όταν βίωναν έντονο πόνο.

«Σχεδόν οι μισοί εκ των ασθενών είχαν σταδιακή εκδήλωση των συμπτωμάτων, κάτι που δείχνει πως δεν είναι ασυνήθιστο. Τα συμπτώματα του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου δεν είναι συγκεκριμένα και οι ασθενείς συχνά δυσκολεύονται να τα αντιληφθούν. Πόνος, δυσφορία και πίεση στο στήθος είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι μία αρτηρία ενδέχεται να έχει κλείσει και οι ασθενείς θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια άμεσα», εξηγεί η Δρ. Mirzaei.

Τα συμπτώματα είχαν προκληθεί από σωματική κόπωση σε περισσότερους από τους μισούς άνδρες ασθενείς (54%) με αιφνίδια εκδήλωση και διαγνώστηκαν με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (γνωστό ως STEMI). Πρόκειται για ένα σοβαρό τύπο εμφράγματος που απαιτεί ταχεία αποκατάσταση της ροής του αίματος στις φραγμένες αρτηρίες.

«Οι άνδρες με ισχαιμική καρδιοπάθεια ή πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τυχόν τέτοιους πόνους ή δυσφορία μετά από σωματική προσπάθεια που πιθανό να υποκρύπτουν έμφραγμα», δήλωσε η Δρ. Mirzaei.

Όταν η διακομιδή του ασθενούς γίνεται με ασθενοφόρο παρατηρήθηκε μικρότερο διάστημα μεταξύ της εμφάνισης του πόνου και της άφιξης στο νοσοκομείο. Εντούτοις μόλις το 45% των ασθενών κάλεσαν ασθενοφόρο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (52%) χρησιμοποίησαν το δικό τους μέσο. Το 3% των ασθενών είχε μεταφερθεί από κάποιο άλλο νοσοκομείο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως στους ανασφάλιστους ασθενείς παρατηρήθηκε μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Καταλήγοντας η Δρ. Mirzaei δήλωσε πως «ο πόνος στο στήθος ή η δυσφορία ασχέτως αν είναι έντονος και ξαφνικός ή ήπιος δεν θα πρέπει να αγνοείται. Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό, την πλάτη, το στομάχι και τους ώμους ενώ μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, κρύο ιδρώτα, αδυναμία, δύσπνοια και φόβο. Καλέστε άμεσα ένα ασθενοφόρο. Όσο νωρίτερα λάβετε ιατρική βοήθεια, τόσο καλύτερο θα είναι για την υγεία σας».

Πηγή:protothema.gr

Tags: ΚΑΡΔΙΑ
Previous Post

Εξαπάτησε δυο άτομα με «μαϊμού» αγγελίες στο Facebook

Next Post

Τα μέλη του Περιαστικού Λαχανόκηπου Κοζάνης στηρίζουν το Συσσίτιο Απόρων Δημοτών

Next Post
ΑΡΣΙΣ

Τα μέλη του Περιαστικού Λαχανόκηπου Κοζάνης στηρίζουν το Συσσίτιο Απόρων Δημοτών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Οικονομική στήριξη του θεσμού της οικογένειας. Τα δικαιολογητικά
  • Γαλατινή: Οι εξελίξεις για τα φωτοβολταϊκά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προχωρούν οι ενεργειακές κοινότητες προς όφελος των δημοτών του Βοΐου. Βίντεο
  • Ροδοχώρι: Χαμός για την πρόταση Ανάκληση της απόφασης παραχώρησης του σχολείου από το Δήμο στο σύλλογο. Βίντεο
  • Ο Δήμος Βοΐου στηρίζει τις οικογένειες που αποκτούν παιδιά. Βίντεο
  • Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Μέρες Γιορτών Βοΐου – Πέλεκον 2026» – Δέκα χρόνια πολιτισμού, μνήμης και παράδοσης (Βίντεο)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr