Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στην εφηβεία ή την νεανική ηλικία αποτελούν κακό οιωνό για την μελλοντική υγεία της καρδιάς στη μέση ηλικία, ακόμη και αν καταφέρατε στο μεσοδιάστημα να τα ελέγξετε. Δείτε τι ανακάλυψαν οι ειδικοί
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή στα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής ενός ανθρώπου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών συμβαμάτων στη μέση ηλικία. Το εύρημα αυτό προέρχεται από μια σημαντική μελέτη ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland (UMNSOM), που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.
Όπως δείχνουν τα ευρήματα, μάλιστα, ο αυξημένος αυτός κίνδυνος παραμένει ακόμα και στους ανθρώπους που καταφέρνουν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σε ένα υγιές επίπεδο πριν την ηλικία των 40 ετών. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, συμπεραίνουμε πως η εργασία αυτή παρέχει στους γιατρούς σοβαρούς λόγους πρώιμων παρεμβάσεων για τη θεραπεία των υψηλών επιπέδων της «κακής»-LDL χοληστερόλης, αλλά και καθοδήγηση για μελλοντικές μελέτες παρέμβασης που θα στοχεύουν στον περιορισμό της παγκόσμιας επιδημίας καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η μελέτη, που βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη CARDIA, ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, εξετάζοντας περισσότερους από 5.000 νέους ενήλικες ηλικίας από 18 έως 30 ετών. Σκοπός των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν πώς τα ατομικά χαρακτηριστικά, ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή.
«Βρήκαμε ότι τα αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης σε νεαρή ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, κίνδυνος που παραμένει ακόμα και σε αυτούς που κατάφεραν αργότερα να μειώσουν αυτά τα επίπεδα», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Michael Domanski, καθηγητής ιατρικής στο UMSOM. Για παράδειγμα, δύο άνθρωποι με τα ίδια επίπεδα χοληστερόλης στην ηλικία των 40 ετών έχουν πολύ διαφορετικούς κινδύνους εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, με τον κίνδυνο να είναι υψηλότερος για εκείνον που είχε πιο αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ως έφηβος.
«Η ζημιά που γίνεται στις αρτηρίες νωρίς στη ζωή του ανθρώπου μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη και ενδεχομένως σωρευτική. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί θα πρέπει να σκεφτούν συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στους νέους ενήλικες προκειμένου να αποτραπούν προβλήματα τα επόμενα χρόνια», εξηγεί ο Δρ. Domanski.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα ώστε να κατανοήσουν πως αυξάνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, στένωση αιμοφόρων αγγείων και θάνατος από καρδιαγγειακές παθήσεις) λόγω της αυξανόμενης σωρευτικής «έκθεσης» στην LDL χοληστερόλη για ένα μέσο διάστημα 22 ετών. Όπως διαπίστωσαν, όσο μεγαλύτερη είναι η «καμπύλη LDL» -η οποία μέτρησε τον χρόνο της έκθεσης και τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά τον χρόνο αυτό- τόσο πιο πιθανό είναι οι συμμετέχοντες να βιώσουν κάποιο σημαντικό καρδιαγγειακό συμβάν.
«Το πιο ενδιαφέρον και σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν ήταν μόνο η καμπύλη που υπεύθυνη για τη διαφορά στον κίνδυνο αλλά και το χρονικό διάστημα της έκθεσης. Το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των τακτικών ελέγχων της χοληστερόλης ήδη από την αρχή της ενηλικίωσης με στόχο τη μείωση του χρόνου της υψηλής έκθεσης», σημειώνει ο Δρ. Charles Hong, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης
Πηγή:ygeiamou.gr