Κοζάνη: Νέο εξώδικο στην ΔΕΥΑΚ από την ΔΕΗ – Συμφωνία με βελτίωση των όρων για τις τηλεθερμάνσεις
Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων δράσεων του δεύτερου 15νθημέρου του Ιουλίου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος
Εορδαία: 4 η Ιππική συνάντηση Βλάστης
Στην τελική ευθεία οι εργασίες βελτίωσης  της οδού Αυγερινού – Αγίας Σωτήρας στο Άνω Βόιο
Μικρόκαστρο: 930 ευρώ πρόστιμο για καύση υπολειμμάτων
Η Βασιλική Μπζιώτη πήρε το Πτυχίο της. Θερμά συγχαρητήρια από την οικογένειά της
Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Ολοκληρώνονται οι εργασίες βελτίωσης  της οδού Κερασιά – Μηλιά στο Δήμο Κοζάνης. Βίντεο
Επιστολή Διαμαρτυρίας Του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Σιάτιστας για την απόφαση του Δήμου Βοΐου
Σημαντική ευρωπαϊκή επιτυχία για την ελληνική και ευρωπαϊκή γουνοποιία – Εξαιρέθηκε το ρωσικό γουνόδερμα sable από το 21ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Δευτέρα 03  Αυγούστου- Θερινό Σινεμά στη Σιάτιστα

Έρευνα: Πώς συνδέεται το ύψος με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Το χαμηλό ύψος ενός ανθρώπου αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, ενώ αντίθετα οι ψηλοί κινδυνεύουν λιγότερο, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων μελετών.

Για κάθε δέκα εκατοστά μεγαλύτερου ύψους, ο κίνδυνος εκδήλωσης στο μέλλον διαβήτη τύπου 2 μειώνεται κατά 41% στους άνδρες και κατά 33% στις γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματίας Σούλτσε του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 27.600 άτομα ηλικίας 35 έως 65 ετών.

Η συσχέτιση ύψους και κινδύνου διαβήτη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους με κανονικό βάρος, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος διαβήτη μειώνεται κατά 86% στους άνδρες και κατά 67% στις γυναίκες για κάθε δέκα παραπάνω εκατοστά ύψους. Στους υπέρβαρους και παχύσαρκους τα αντίστοιχα ποσοστά για τα δύο φύλα είναι 36% και 30%.

Ο αυξημένος κίνδυνος των κοντών, πιθανώς οφείλεται στο ότι έχουν αναλογικά περισσότερο λίπος στο ήπαρ και χειρότερο «προφίλ» των παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου (αρτηριακή πίεση, λιπίδια αίματος, φλεγμονή κ.α.), άρα και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι ψηλοί εμφανίζουν συνήθως καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και πιο υγιή λειτουργία των βήτα κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ειδικότερα το μεγαλύτερο μήκος των ποδιών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο διαβήτη. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το ύψος πρέπει να θεωρηθεί πλέον ότι αποτελεί ένα χρήσιμο προγνωστικό δείκτη κινδύνου για διαβήτη.

Πηγή:Real.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *