• Latest
ΨΥΓΕΙΟ

Έρχεται επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών συσκευών

15 Μαΐου 2024
Δικαστήριο απαγόρευσε να χτυπάει η καμπάνα σε εκκλησία

Σιάτιστα: Εορτή Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 23 και 24 Ιουνίου 2026

21 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση Χορωδιών στην Εράτυρα

Δήμος Βοΐου: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση Χορωδιών στην Εράτυρα

21 Ιουνίου 2026
μαθητες εξετασεις σχολειο

Επίκαιρη Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου για να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις, υποβιβασμοί, καταργήσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία

21 Ιουνίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη στο Βόιο

21 Ιουνίου 2026
Κοζάνη: Περισσότερα από 350 παιδιά στο 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Κοζάνη: Περισσότερα από 350 παιδιά στο 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

21 Ιουνίου 2026
Πτολεμαΐδα: Ένα γιγαντιαίο προφιτερόλ 30 μέτρων γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης για πυρόπληκτο ζευγάρι

Πτολεμαΐδα: Ένα γιγαντιαίο προφιτερόλ 30 μέτρων γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης για πυρόπληκτο ζευγάρι

21 Ιουνίου 2026
Λάμψη αστέρων στη Γαλατινή: Μια συγκινητική γιορτή του ποδοσφαίρου προς τιμήν του Νίκου Νιόπλια

Λάμψη αστέρων στη Γαλατινή: Μια συγκινητική γιορτή του ποδοσφαίρου προς τιμήν του Νίκου Νιόπλια

21 Ιουνίου 2026
Δομή Πενταλόφου: Εκδήλωση με τίτλο:  «…κάθε διαδρομή έχει μια ιστορία»

Δομή Πενταλόφου: Εκδήλωση με τίτλο: «…κάθε διαδρομή έχει μια ιστορία»

21 Ιουνίου 2026
Εράτυρα: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την γνωριμία με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.  Βίντεο και φωτογραφίες

Εράτυρα: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την γνωριμία με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Βίντεο και φωτογραφίες

21 Ιουνίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Παιδιά εντόπισαν νεκρό 70χρονο χωρίς τα ρούχα του στην άκρη του δρόμου

21 Ιουνίου 2026
υπολογιστης

Συνελήφθησαν δύο 17χρονοι για πορνογραφία ανηλίκων – Συνδέονται με εξτρεμιστική-σαδιστική ομάδα κακοποίησης ανηλίκων

21 Ιουνίου 2026
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Νέες Ταυτότητες: Το “λάθος” που μπορεί να σας χαλάσει το ταξίδι

21 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 21 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών συσκευών

sierafm by sierafm
15 Μαΐου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΨΥΓΕΙΟ
0
SHARES
71
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μαζί με το νυχτερινό ρεύμα το μεσημέρι εξετάζεται να έρθει και επιδότηση για ηλεκτρικές συσκευές.

Το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει εδώ και δεκαετίες, όμως μετά την «εισβολή» της φωτοβολταϊκής παραγωγής οι προμηθευτές ρεύματος ζητούν να ισχύσει η μεσημβρινή ζώνη χαμηλής χρέωσης και τα καλοκαίρια (σήμερα είναι μόνο το χειμώνα) καθώς η μεγάλη ζήτηση, έχει μετατοπιστεί στο απόγευμα από το μεσημέρι, όταν πέφτει ο ήλιος και εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι θα εξεταστούν όλα τα σενάρια σε συντονισμό και συνεργασία με όλους τους φορείς της αγοράς.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η μετατόπιση της ζήτησης τις ώρες που οι ΑΠΕ δουλεύουν στο φουλ θα περιορίσει την ανάγκη περικοπών πράσινης ενέργειας και η πολιτική ηγεσία που ΥΠΕΝ εξετάζει μάλιστα να την συνδυάσει με ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων αγοράς έξυπνων οικιακών συσκευών ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να θέτουν τις ενεργοβόρες συσκευές σε λειτουργία από απόσταση, αφού οι νέες ώρες του νυχτερινού τιμολογίου αναμένεται να μεταφερθούν μεταξύυ 11 πμ και 4 μ.μ. που είναι εργάσιμες ώρες. 

Ο ελληνικός σύνδεσμος προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον ΔΕΔΔΗΕ έθεσε και επισήμως το θέμα.

Επισημαίνει ότι στις Περιόδους Αιχμής Φορτίου Δικτύου -ειδικά κατά τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου- θα ήταν εύλογο να μην έχουν συμπεριληφθεί μεσημβρινές ώρες, δηλαδή ώρες κατά τις οποίες μεγιστοποιείται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μονάδων.

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Μίλτος Ασλάνογλου υποστηρίζει ότι πλέον οι κρίσιμες ώρες – από την άποψη του μεγέθους της ζήτησης και της συμφόρησης στα δίκτυα – ειδικά το καλοκαίρι είναι οι βραδινές, μεταξύ 9 και 12 όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και η ζήτηση ενέργειας για τη λειτουργία των κλιματιστικών αυξημένη, ενώ δεν είναι διαθέσιμη η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Τις μεσημβρινές ώρες η ζήτηση είναι ακόμα πιο υψηλή λόγω θερμοκρασιών αλλά καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών η οποία εκτός των άλλων είναι και αποκεντρωμένη. Δηλαδή δεν παράγεται κεντρικά στους μεγάλους θερμικούς Σταθμούς αλλά σε χιλιάδες σημεία ανά την Ελλάδα όπου έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά, γεγονός που αποφορτίζει και τα δίκτυα.

Τα ωράρια του «νυχτερινού»

Το φθηνότερο «νυχτερινό» τιμολόγιο κατά τη θερινή περίοδο, από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, ισχύει από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί ενώ το χειμώνα εφαρμόζεται ήδη χαμηλή χρέωση και το μεσημέρι 3-5 μμ. Το ωράριο αυτό καθορίστηκε σε εποχή που η διάδοση των φωτοβολταϊκών ήταν ανύπαρκτη ενώ η σταδιακή επέκταση της χρήσης των κλιματιστικών προκαλούσε σοβαρά προβλήματα – μέχρι και μπλακ άουτ – λόγω έλλειψης διαθέσιμης ισχύος και συμφόρησης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Η αλματώδης ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών απάλειψε τη μεσημβρινή αιχμή αλλά μετατόπισε το πρόβλημα στη βραδινή ζώνη. Ενδεικτικά, το προηγούμενο Σάββατο 3 Ιουνίου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τις 12 ως τις 4 το μεσημέρι καλύφθηκε έως και κατά τα 2/3 από ανανεώσιμες πηγές με αποτέλεσμα η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο ενέργειας κατά το συγκεκριμένο διάστημα να είναι μηδενική.

Στις 5 το απόγευμα – όταν μειώνεται σταδιακά η απόδοση των φωτοβολταϊκών – η τιμή αυξήθηκε στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στις 11 μ.μ. οπότε ξεκινά το νυχτερινό τιμολόγιο ήταν πάνω από 80 ευρώ.

Συνεπώς, το ισχύον ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα δίνει «σήμα» στους καταναλωτές να μετατοπίσουν την κατανάλωση τους την περίοδο που η τιμή είναι 80 ευρώ και όχι τις ώρες που είναι μηδενική. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ζήτημα θα τεθεί σε νέες βάσεις στο βαθμό που προχωρά η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης οι οποίοι παρέχουν την δυνατότητα διαφορετικής χρέωσης ανά ώρα της ημέρας.

Οι έξυπνοι μετρητές θα επιτρέπουν στους προμηθευτές να εφαρμόζουν δυναμικά τιμολόγια αλλά και στους καταναλωτές να προσαρμόζουν ανάλογα το προφίλ της ζήτησης στη διάρκεια της ημέρας ώστε να αξιοποιούν τις ώρες που ισχύουν χαμηλότερες τιμές.

Σήμερα το “σήμα” για την ενεργοποίηση του μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου δίνεται κεντρικά από τον ΔΕΔΔΗΕ με Σύστημα Τηλεχειρισμού Ακουστικής Συχνότητας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΑΓΟΡΑΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Previous Post

Οι ταμειακές βεβαιώσεις που γίνονται από τον Δήμο θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα εντός του πρώτου τριμήνου από την παράβαση και σίγουρα όχι πέρα των τριών ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου έλαβε χώρα η παράβαση (του Στέργιου Κατσέλα*)

Next Post

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για Παλαιστίνη

Next Post
δημαρχειο κοζανης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για Παλαιστίνη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Εορτή Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 23 και 24 Ιουνίου 2026
  • Δήμος Βοΐου: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση Χορωδιών στην Εράτυρα
  • Επίκαιρη Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου για να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις, υποβιβασμοί, καταργήσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία
  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη στο Βόιο
  • Κοζάνη: Περισσότερα από 350 παιδιά στο 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr