Έρχεται ο Τειρεσίας για τους ενοικιαστές ακινήτων, καθώς το πλάνο μπαίνει στα σχέδια της κυβέρνησης. Την είδηση αποκάλυψε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε «στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε σχέδιο μητρώο ενοικιαστών για να μπορεί ο ιδιοκτήτης να αποφεύγει τους κακοπληρωτές».
Στο νέο Τειρεσία που αποκάλυψε ο κ. Πατέλης θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία των ενοικιαστών και το προφίλ τους. Αν δηλαδή έχουν αφήσει απλήρωτα ενοίκια στον προηγούμενο ιδιοκτήτη ή αν έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο Τειρεσία τον οποίο θα χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να ελέγξουν τους υποψήφιους ενοικιαστές και να αποφεύγουν τους κακοπληρωτές.
Αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι πέρυσι είχαμε 100.000 ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση ενώ συνολικά τα ακίνητα είναι 1 εκατομμύριο, άρα μιλάμε μόλις για 1%» και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα ακίνητα Airbnb, νοικιάζονται έως 90 ημέρες.
Διευκρίνισε ωστόσο, ότι το ζήτημα είναι διαφορετικό σε κάθε περιοχή, με το πρόβλημα να μεγεθύνεται στα αστικά κέντρα και τα νησιά. «Έτσι σε όλη τη χώρα δεν έχουμε θέμα αλλά αν το δεις περιοχή-περιοχή υπάρχουν κάποιες που τα ακίνητα αυτά είναι πάνω από 5%. Είναι τα νησιά και το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι πρόβλημα σε επίπεδο επικράτειας, θα αντιμετωπιστεί τοπικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα κενά ακίνητα υπολογίζονται περίπου στις 700.000 και στην κατεύθυνση αυτή, ενισχύεται το «ενοικιάζω- ανακαινίζω» ενώ εξετάζονται κίνητρα για να δοθούν κενά σπίτια προς ενοικίαση.
«Έχουμε και 700.000 κενά ακίνητα σε όλη τη χώρα που είναι κενά σύμφωνα με την ΑΑΔΕ. Ξεκίνησε το «ενοικιάζω – ανακαινίζω» και θέλει να αυξηθούν τα κίνητρα, έχουμε την κοινωνική αντιπαροχή, έχουμε το Σπιτι 2. Το ζήτημα είναι να υπάρξουν κίνητρα σε όσους έχουν κενά ακίνητα για να τα θέσουν προς ενοικίαση.
Ερωτηθείς, τέλος, για το αν υπάρχουν σκέψεις μείωσης των συντελεστών φορολόγησης απάντησε «η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και για κάθε κατηγορία θα υπάρξει προσπάθεια γι’ αυτό».
Πηγή: dikaiologitika.gr