Είκοσι πέντε χιλιάδες θέσεις κοινωφελούς εργασίας προβλέπεται να ανοίξουν για το τρέχον έτος σε 274 δήμους, ενώ επίκειται η δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης.
Στο φετινό κύκλο του Προγράμματος υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό ωφελουμένων, περίπου κατά 3,1%, σε σχέση με πέρυσι, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του υπουργείου και του ΟΑΕΔ, το 2017 οι θέσεις στους διακόσιους εβδομήντα τέσσερις (274) δήμους ανήλθαν στις 24.251, ενώ για το έτος 2018 προβλέπονται 25.000 θέσεις.
Το θέμα συζητήθηκε το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, το οποίο διατύπωσε τα εξής αιτήματα – αλλαγές στην υλοποίηση του προγράμματος:
Να αυξηθεί το χρονικό διάστημα υλοποίησης των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας σε 12 μήνες.
Το πρόγραμμα να ξεκινήσει εγκαίρως, πριν την καλοκαιρινή περίοδο, ιδιαίτερα για τους νησιωτικούς δήμους, λόγω των αυξημένων αναγκών τους.
Να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά, εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος.
Να προβλέπεται η αμοιβαία ανταλλαγή των ωφελούμενων από δήμο σε δήμο.
Να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη η διαδοχική υλοποίηση των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας, ούτως ώστε να μη μένουν κενές οι θέσεις των ωφελούμενων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Να συμπεριληφθούν στους Επιβλέποντες Φορείς και οι Σύνδεσμοι των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι Ν.Π.Δ.Δ. αλλά και τα Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων.
Σε περίπτωση που ένας Δήμος δεν καλύψει τις συγκεκριμένες ειδικότητες, να προβλέπεται η πλήρωση των θέσεων να γίνεται από ένα ποσοστό 10% από την ειδικότητα των Γενικών Καθηκόντων.
Να προβλεφθεί η σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης των παρεχόντων κοινωφελή εργασία στους δήμους από το υπουργείο Δικαιοσύνης , ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινών, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το κόστος των εισφορών.
Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, η ΚΕΔΕ εμμένει στις θέσεις που έχει ήδη διατυπώσει από πέρυσι το Μάιο και συγκεκριμένα:
Να μην καθίσταται, η Αυτοδιοίκηση, υπεύθυνη και υπόλογη, για το σύνολο λειτουργίας των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής.
Προτείνει την καθιέρωση της δυνατότητας για αμοιβαία μετάθεση των ωφελούμενων του προγράμματος, προκειμένου να τους δίνεται η δυνατότητα ελαχιστοποίησης του χρόνου και των εξόδων μετάβασης τους στις έδρες των δήμων, στους οποίους έχουν επιλεγεί.