• Latest
φορολογια

Παρελθόν το χαρτόσημο, έρχεται το ψηφιακό τέλος: Πώς και πότε επιβάλλεται – Τι αναφέρει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

13 Νοεμβρίου 2025
Τεντόγλου, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Στον τελικό του μήκους με άλμα στα 8.26μ

Τεντόγλου, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Στον τελικό του μήκους με άλμα στα 8.26μ

10 Αυγούστου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών στον ευρύτερο κάμπο του Βελβεντού

10 Αυγούστου 2026
Καταδίωξη τριών ατόμων που επιχείρησαν κλοπή – “Τούμπαρε” το ΙΧ έξω από την Ποντοκώμη

Καταδίωξη τριών ατόμων που επιχείρησαν κλοπή – “Τούμπαρε” το ΙΧ έξω από την Ποντοκώμη

10 Αυγούστου 2026
Το 11ο Five Hills επιστρέφει στον Πεντάλοφο για μια μεγάλη καλοκαιρινή μουσική βραδιά, με τον Δήμο Αναστασιάδη

Το 11ο Five Hills επιστρέφει στον Πεντάλοφο για μια μεγάλη καλοκαιρινή μουσική βραδιά, με τον Δήμο Αναστασιάδη

10 Αυγούστου 2026
Το Γυμνάσιο Εράτυρας ανοίγει πάλι τα φτερά του στην Ευρώπη μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+

Καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Εράτυρας για κοπή δέντρων

10 Αυγούστου 2026
Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι 2026. Όλο το πρόγραμμα, Περισσότερες από 160 εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του Βοΐου!

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Δευτέρα 10 Αυγούστου

10 Αυγούστου 2026
Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Voio Race 2026» στα Νάματα. Φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Voio Race 2026» στα Νάματα. Φωτογραφίες

10 Αυγούστου 2026
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας:Τα μέτρα της Κυβέρνησης για την ζωονόσο της ευλογιάς αλλά και της Περιφερειακής Αρχής είναι ημίμετρα, δεν αρκούν !

10 Αυγούστου 2026
Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας γουνα ΕΟΓ

Ομοσπονδία Γούνας: αποχαιρετούμε τον  Γεώργιο Κεχαγιά

10 Αυγούστου 2026
Στις  θρησκευτικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις εορτασμού της Μεγάλης Παναγίας στη Σαμαρίνα, ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης

Εορτασμός της Μεγάλης Παναγιάς στη Σαμαρίνα

10 Αυγούστου 2026
Σιάτιστα: Oλοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Φιλοζωικό Μπαζάρ στην Πλατεία Γεράνειας

Σιάτιστα: Oλοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Φιλοζωικό Μπαζάρ στην Πλατεία Γεράνειας

10 Αυγούστου 2026
Έκθεση Τέχνης στο Ροδοχώρι

Έκθεση Τέχνης στο Ροδοχώρι

10 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Παρελθόν το χαρτόσημο, έρχεται το ψηφιακό τέλος: Πώς και πότε επιβάλλεται – Τι αναφέρει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

sierafm by sierafm
13 Νοεμβρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
φορολογια
0
SHARES
23
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εγκύκλιο για το ψηφιακό τέλος συναλλαγής που αντικατέστησε το γνωστό χαρτόσημο αλλά και τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του Δημοσίου εξέδωσε η ΑΑΔΕ.

Στην εν λόγω εγκύκλιο αναφέρονται όλες οι περιπτώσεις συναλλαγών στις οποίες επιβάλλεται το ψηφιακό τέλος.

Αναλυτικά, η ΑΑΔΕ αναφέρει σε εγκύκλιο της:

1. Μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων

Το τέλος με συντελεστή 3,60% επί του μισθώματος αφορά αποκλειστικά επαγγελματικές χρήσεις όταν το ακίνητο δεν έχει υπαχθεί σε ΦΠΑ και βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια. Η υποχρέωση απόδοσης βαρύνει κατά κανόνα τον ιδιοκτήτη μέσω της ετήσιας φορολογικής δήλωσης, με ειδική μεταχείριση όταν ο μισθωτής είναι φορέας του Δημοσίου.

Οι κατοικίες παραμένουν εκτός φορολογικού βάρους, ακόμη και αν ενοικιάζονται από εταιρείες για στέγαση εργαζομένων. Η εξαίρεση επεκτείνεται στις αποθήκες και θέσεις στάθμευσης που ενοικιάζονται από ιδιώτες μαζί με κατοικία. Όταν τμήμα κατοικίας χρησιμοποιείται επαγγελματικά, το τέλος υπολογίζεται μόνο για το αντίστοιχο ποσοστό του μισθώματος.

Στην υπεκμίσθωση, κάθε σύμβαση εξετάζεται χωριστά. Τυχόν πιστωτικός φόρος που προκύπτει από άλλες δηλώσεις μπορεί να συμψηφιστεί με το οφειλόμενο τέλος.

2.Πράξεις στα κτηματολογικά γραφεία

Η μεταγραφή μίσθωσης διάρκειας άνω των εννέα ετών επιβαρύνεται με πάγιο ποσό 1,20% επί του συνολικού ενοικίου όλης της περιόδου, καταβαλλόμενο εφάπαξ μέσω συμβολαιογράφου. Για την εγγραφή υποθήκης ή τη μετατροπή προσημείωσης σε υποθήκη εφαρμόζεται συντελεστής 3,60%, ανεξάρτητα από την αιτία της οφειλής. Την καταβολή αναλαμβάνει ο αιτών την πράξη μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου. Εξαιρούνται οι υποθήκες που εξασφαλίζουν οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, ασφαλιστικά ταμεία, πράκτορες Εθνικού Λαχείου για το αντίτιμο λαχνών, καθώς και υποθήκες για δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα ή ομολογιακά δάνεια.

3.Χρηματοδοτήσεις και πιστώσεις

Υπόκεινται σε Ψηφιακό Τέλος τα δάνεια έντοκα ή άτοκα, οι πιστώσεις που λειτουργούν ως δάνεια (συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών) και οι μετατροπές ανεξόφλητων υπολοίπων σε νέο δάνειο, με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ ανά σύμβαση. Κεφαλαιοποιημένοι τόκοι θεωρούνται νέο κεφάλαιο. Δεν επιβαρύνονται leasing, factoring, συμβόλαια παραγώγων, repos, δανεισμός τίτλων και πωλήσεις επί πιστώσει που υπάγονται σε ΦΠΑ ή Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων.

Απαλλάσσονται πλήρως δάνεια όπου συμμετέχει εποπτευόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ομολογιακά δάνεια, δάνεια από αλλοδαπές τράπεζες, χρηματοδοτήσεις με καταβολή σε μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό και χρηματοδοτήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αλλαγές όρων χωρίς αύξηση κεφαλαίου δεν δημιουργούν νέα φορολογική υποχρέωση.

Οι συντελεστές διαφοροποιούνται ως εξής:

α) 2,40% για δάνεια μεταξύ επιχειρηματιών φυσικών προσώπων που αφορούν αποκλειστικά την επιχείρησή τους, για συμβάσεις με τουλάχιστον μία εταιρεία και για δάνεια Δημοσίου με εταιρείες

β) 3,60% για δάνεια μεταξύ ιδιωτών, δάνεια ΝΠΔΔ μεταξύ τους ή με το Δημόσιο, δάνεια ιδιωτών με ΝΠΔΔ, δάνεια αστικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και δάνεια επιχειρηματιών που δεν σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα

4.Κινήσεις κεφαλαίων σε εταιρείες

Καταθέσεις και αναλήψεις από εταίρους, μετόχους ή συνδεδεμένα πρόσωπα σε νομικά πρόσωπα επιβαρύνονται με τέλος, εφόσον δεν πραγματοποιούνται βάσει ειδικής σύμβασης και δεν αποτελούν προκαταβολή κερδών εντός του φορολογικού έτους. Απαιτείται λογιστική τεκμηρίωση. Όταν οι ετήσιες αναλήψεις ξεπερνούν το μερίδιο κερδών, η διαφορά φορολογείται με προθεσμία απόδοσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έγκριση του ισολογισμού στη Γενική Συνέλευση. Καταθέσεις για μελλοντική αύξηση κεφαλαίου εξαιρούνται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιηθούν διαφορετικά. Δεν υπάγονται συναλλαγές με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ελληνικά ή αλλοδαπά. Ο συντελεστής για κεφαλαιουχικές και προσωπικές εταιρείες ανέρχεται σε 1,20%.

5. Αλληλόχρεοι λογαριασμοί

Οι δανειακοί, τρεχούμενοι και δοσοληπτικοί λογαριασμοί φορολογούνται, εκτός εάν συμβαλλόμενο μέρος είναι πιστωτικό ίδρυμα. Η βάση υπολογισμού είναι το μεγαλύτερο χρεωστικό ή πιστωτικό υπόλοιπο του φορολογικού έτους, εξαιρουμένων μεταφερόμενων υπολοίπων και τόκων. Εφαρμόζεται συντελεστής 2,40% όταν όλοι οι συμβαλλόμενοι είναι επιχειρηματίες και ο λογαριασμός εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, ή όταν ένα μέρος είναι εταιρεία. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ισχύει συντελεστής 3,60%.

6. Επιταγές

Τα πινάκια όπου καταχωρούνται επιταγές που προσκομίζονται σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για είσπραξη, ενεχυρίαση ή φύλαξη επιβαρύνονται με 3‰ επί της συνολικής αξίας. Την υποχρέωση δήλωσης και απόδοσης αναλαμβάνει το πιστωτικό ίδρυμα, ενώ το τέλος βαρύνει τον κομιστή.

ΠΗΓΗ

Tags: ΑΑΔΕ
Previous Post

Νεκρή 49χρονη εργαζόμενη σε φούρνο, πιάστηκε το φουλάρι της στο ζυμωτήριο

Next Post

«Μάχη» για τη ζωή του δίνει 22χρονος που προσπάθησε να καταπιεί αμάσητο μπέργκερ – Κρίσιμη η κατάστασή του

Next Post
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

«Μάχη» για τη ζωή του δίνει 22χρονος που προσπάθησε να καταπιεί αμάσητο μπέργκερ – Κρίσιμη η κατάστασή του

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τεντόγλου, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Στον τελικό του μήκους με άλμα στα 8.26μ
  • Π. Κουκουλόπουλος: Στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών στον ευρύτερο κάμπο του Βελβεντού
  • Καταδίωξη τριών ατόμων που επιχείρησαν κλοπή – “Τούμπαρε” το ΙΧ έξω από την Ποντοκώμη
  • Το 11ο Five Hills επιστρέφει στον Πεντάλοφο για μια μεγάλη καλοκαιρινή μουσική βραδιά, με τον Δήμο Αναστασιάδη
  • Καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Εράτυρας για κοπή δέντρων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr