Με τροπολογία που κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα έρχονται δύο νέες ρυθμίσεις για την απονομή της σύνταξης δίνοντας ελπίδα σε 170.000 μελλοντικούς συνταξιούχους που περιμένουν τη σύνταξη τους.
Ειδικότερα έρχονται οι συντάξεις fast track που θα απονέμονται σε τρεις μήνες και θα αφορά τους νέους συνταξιούχους και οι συντάξεις εμπιστοσύνης που θα αφορά τους 170.000 που περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξη τους.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης οι δυο βασικότερες παρεμβάσεις, είναι οι ακόλουθες:
Συντάξεις fast track
Μετά το Πάσχα ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών, να ολοκληρώνει δηλαδή τον σχετικό έλεγχο εντός αυτού του διαστήματος.
Εάν η προθεσμία αυτή δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του. Ο έλεγχος δηλαδή θα γίνεται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ.
Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις fast track θα αφορούν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη που καθίσταται ληξιπρόθεσμη μετά τις 31/3.
Επί της ουσίας θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία της «σύνταξης εμπιστοσύνης» ώστε η σύνταξη να βγαίνει γρήγορα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο ψηφιοποιημένο ιστορικό. Έτσι θα γίνεται ο υπολογισμός και οι έλεγχοι θα ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο. Οι έλεγχοι δεν θα είναι δειγματοληπτικοί αλλά θα αφορούν όλους τους ασφαλισμένους.
Σύνταξη εμπιστοσύνης
Η «σύνταξη εμπιστοσύνης» θα αφορά στο στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία θα είναι ακόμη ταχύτερη.
Για τους συνταξιούχους δηλαδή που είναι ήδη σε αναμονή, η σύνταξη θα εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά.
Δηλαδή, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, με βάση τη δήλωση-απάντηση του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ θα βγαίνει η σύνταξη. Γι’ αυτό και η διαδικασία σε αυτή την περίπτωση θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο.
Και στις δυο περιπτώσεις, ο ΕΦΚΑ θα διενεργεί εκ των υστέρων ελέγχους για να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος είναι σωστά και να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές του ποσού της σύνταξης, αν είναι απαραίτητο.
Σε περίπτωση υποβολής πλαστών στοιχείων, θα επιβληθούν και οι αντίστοιχες κυρώσεις.
Η διαδικασία της σύνταξης εμπιστοσύνης ενεργοποιείται μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου χωρίς ο ασφαλισμένος να κάνει κάποια αίτηση, απευθείας από τις υπηρεσίες.
Ειδικότερα, οι υπηρεσίες θα μπαίνουν στην καρτέλα του συνταξιούχου, θα βλέπουν εκεί τι ένσημα υπάρχουν ψηφιακά – στο ΙΚΑ όλος ο ασφαλιστικός χρόνος μετά το 2002 είναι ψηφιακός – τα δικαιολογητικά που έχει προσκομίσει ο ασφαλισμένος και με τον ασφαλιστικό χρόνο που προκύπτει θα γίνεται ο υπολογισμός και θα βγαίνει μια σύνταξη, η οποία θα θεωρείται οριστική.
Σε δεύτερο χρόνο θα γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις, ενώ θα καλείται ο ασφαλισμένος να προσκομίσει επιπλέον δικαιολογητικά εφόσον αυτό είναι αναγκαίο.
Εφόσον εκ των υστέρων προκύπτει ποσό σύνταξης μεγαλύτερο από αυτό που έδωσε ο πρώτος fast track υπολογισμός, τότε το επιπλέον ποσό θα δίνεται αναδρομικά στον ασφαλισμένο.
Εφόσον εκ των υστέρων προκύψει μικρότερο ποσό σύνταξης θα επιστρέφεται επίσης αναδρομικά στον ΕΦΚΑ.
Οι συντάξεις εμπιστοσύνης αφορούν όλες τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι 31/3/2022, είτε αυτές έχουν υποβληθεί ψηφιακά είτε χειρόγραφα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, τον Φεβρουάριο εκδόθηκαν 22.425 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης και πληρώθηκαν 731 προσωρινές συντάξεις, ενώ τον Ιανουάριο είχαν εκδοθεί 26.981 οριστικές και 965 προσωρινές συντάξεις.
Οι ληξιπρόθεσμες κύριας σύνταξης είναι περίπου 75.000 και οι επικουρικές γύρω στις 95.000.
Πηγή: dikaiologitika.gr