Νιώθεις ότι ξεχνάς πολλά πράματα τελευταία ή ότι η προσοχή σου αποσπάται πολύ εύκολα και θεωρείς απλά πως ο εγκέφαλός σου δεν λειτουργεί σωστά;
Πώς θα καταλάβεις αν ο εγκέφαλος σου είναι υγιής;
Το να νιώθεις πιο νέος από την πραγματική σου ηλικία, ίσως είναι ενδεικτικό της συνολικής υγείας του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αναλύοντας τις εγκεφαλικές εξετάσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που νιώθουν πως είναι πιο νέοι έχουν περισσότερη φαιά ουσία (γκρίζα ύλη) σε κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου και αυτό είναι σημάδι υγιούς εγκεφάλου.
Τι είναι η φαιά ουσία του εγκεφάλου;
Η γκρίζα ύλη περιέχει τα περισσότερα από τα νευρωνικά κύτταρα του εγκεφάλου. Η γκρίζα ύλη περιλαμβάνει περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο των μυών και την αισθητική αντίληψη, όπως η αίσθηση, η ακοή, η μνήμη, τα συναισθήματα, η ομιλία, η λήψη αποφάσεων και ο αυτοέλεγχος.
Μια από τις λειτουργίες της, όμως, είναι και ο καθαρισμός του εγκεφάλου από υπερβολικές χημικές ουσίες και η μεταφορά γλυκόζης.
Η έρευνα, επίσης, διαπίστωσε πως όσοι ένιωθαν πιο νέοι είχαν μεγαλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και ήταν λιγότερο πιθανό θα εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Για να αναλυθεί ο αντίκτυπος της «υποκειμενικής» ηλικίας -η ηλικία που νιώθουν οι άνθρωποι σε σύγκριση με την πραγματική τους ηλικία, οι ερευνητές ρώτησαν 68 άτομα ηλικίας 59 έως και 84 ετών, πόσο χρονών είναι και πόσο χρονών νιώθουν. Στη συνέχεια συνέκριναν τις απαντήσεις τους με τις εγκεφαλικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, Jeanyung Chey, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε πως οι άνθρωποι που νιώθουν πιο νέοι έχουν τα δομικά χαρακτηριστικά ενός νεώτερου εγκεφάλου. Αυτά τα ευρήματα ήταν εμφανή ακόμα και όταν υπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως η προσωπικότητα, η υποκειμενική υγεία ή τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Αντιθέτως, η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers in Ageing Neuroscience», διαπίστωσε πως ένα άτομο που νιώθει υποκειμενικά ηλικιωμένο από την πραγματική του ηλικία, μπορεί να νιώθει έτσι λόγω των βιολογικών αλλαγών ή επιλογών του τρόπου ζωής.
«Αν κάποιος νιώθει μεγαλύτερος απ’ ότι είναι, τότε θα μπορούσε να κάνει μια αξιολόγηση του τρόπου ζωής του, να εξετάσει ξανά τις δραστηριότητες και τις συνήθειές του που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη γήρανση του εγκεφάλου και να λάβουν τα μέτρα τους», δήλωσε ο καθηγητής Chey.
Πηγή:aftodioikisi.gr