• Latest
Πένθος

«Έφυγε» ο Θάνος Μικρούτσικος

29 Δεκεμβρίου 2019
ΔΕΥΑΒ: Η βλάβη σε κεντρικό αγωγό της ΔΥΠΡΑ αποκαταστάθηκε έγκαιρα

ΔΕΥΑΒ: Η βλάβη σε κεντρικό αγωγό της ΔΥΠΡΑ αποκαταστάθηκε έγκαιρα

28 Απριλίου 2026
Ο Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κοζάνης στη Σιάτιστα το Σάββατο

Ο Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κοζάνης στη Σιάτιστα το Σάββατο

28 Απριλίου 2026
bullying, βια, ξυλο, σχολειο, ξυλοδαρμος

Άργος Ορεστικό: Άγριος καβγάς για μια θέση πάρκινγκ – Πιάστηκαν στα χέρια άντρας και γυναίκα

28 Απριλίου 2026
Σιάτιστα: Πέταξαν σακούλες με σκουπίδια ή μπάζα και τα κάλυψαν

Σιάτιστα: Πέταξαν σακούλες με σκουπίδια ή μπάζα και τα κάλυψαν

28 Απριλίου 2026
Βάζοντας όρια για να σώσουμε το μέλλον. ( Του Χάρη Κάτανα )

Ο Μακρόν στην Αθήνα. Η Ελλάδα κέρδισε, η Τουρκία ενοχλήθηκε. Κάποιοι δεν το κατάλαβαν. ( του Χάρη Κάτανα)

28 Απριλίου 2026
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΤΟ

Πτολεμαΐδα: Εκδήλωση με θέμα, Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί

28 Απριλίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Καμία αλλαγή στάσης προς το παρόν για τα ασφυκτικά μέτρα για την ευλογιά, ούτε μέριμνα για την ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων στην Π.Ε. Κοζάνης

28 Απριλίου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

Τετάρτη 29 Απριλίου, αρρυθμία και πιθανή διακοπή υδροδότησης στις Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου

28 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Μια πολύχρωμη γιορτή οδικής ασφάλειας – Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση “Asphalt Art” στην οδό Παπαδήμα (Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Μια πολύχρωμη γιορτή οδικής ασφάλειας – Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση “Asphalt Art” στην οδό Παπαδήμα (Φωτογραφίες)

28 Απριλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Κοζάνη: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 39χρονος αλλοδαπός, μέλος εγκληματικής οργάνωσης (συμμορία), που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες

28 Απριλίου 2026
Διάλεξη με θέμα «Cyberbullying & Ψηφιακή Ασφάλεια» συνδιοργάνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς

Διάλεξη με θέμα «Cyberbullying & Ψηφιακή Ασφάλεια» συνδιοργάνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς

28 Απριλίου 2026
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Ποιο συγκεκριμένο είδος λαχανικών ρίχνει την πίεση

28 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 29 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Έφυγε» ο Θάνος Μικρούτσικος

sierafm by sierafm
29 Δεκεμβρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Πένθος
51
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Έφυγε» χθες Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019, από τη ζωή ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

Η κατάσταση της υγείας του το τελευταίο διάστημα είχε επιδεινωθεί με τον ίδιο να παλεύει αρκετό καιρό με την επάρατη νόσο.

Ο μεγάλος μουσικός κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1947 στην Πάτρα. Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του μουσικού και τηλεπαρουσιαστή Ανδρέα Μικρούτσικου. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτησή του από το μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Άρχισε να συνθέτει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά επίσημα εμφανίστηκε το 1975, με το δίσκο «Πολιτικά τραγούδια». Συνέχισε την πορεία του ως στρατευμένος δημιουργός μελοποιώντας Γιάννη Ρίτσο, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ και άλλους. Οι δίσκοι του «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για Φονιάδες», «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ», είναι χαρακτηριστικοί του ριζοσπαστικού κλίματος των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων. Ειδικά η «Καντάτα για τη Μακρόνησο», έργο πρωτοποριακό για την εποχή του, όπου ο συνθέτης πειραματίζεται πάνω στην ατονική μουσική, γνώρισε διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και συνοδεύτηκε από την ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη.

Στη συνέχεια, με τον δίσκο «Σταυρός Του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ανοίχτηκε σε ευρύτερη τραγουδιστική θεματική, υπηρετώντας παράλληλα το θέατρο, καθώς και την ηλεκτρονική και ατονική μουσική. Με την ίδια αγάπη πάντα για τον έμμετρο λόγο συνέχισε να μελοποιεί Γιάννη Ρίτσο, Άλκη Αλκαίο, Κώστα Τριπολίτη, Φρανσουά Βιγιόν, Κωνσταντίνο Καβάφη και άλλους. Ακόμα, είχε παρουσιάσει την όπερα «Ελένη» και είχε μελοποιήσει παραμύθια.

Συνεργάστηκε με κορυφαίες ερμηνεύτριες όπως η Μαρία Δημητριάδη, η Χάρις Αλεξίου και η Ιταλίδα Μίλβα, αλλά και μεγάλους ερμηνευτές όπως ο Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας και πολλούς ακόμα.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Έγραψε όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών.

Ηχογράφησε δεκάδες LP και CD συνεργαζόμενος με τις δισκογραφικές εταιρίες EMI- Classics, Blue Note, Polydor, Sony (CBS), Minos- Emi, Agora, Lyra, HMV, Legend, Legend Classics κ.α.

Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Η.Π.Α., Ελβετία, Γερμανία, Ρουμανία, Αυστραλία κ.α.). Επίσης, σκηνοθέτησε τρία έργα στο χώρο του μουσικού θεάτρου.

Έλαβε αξιοπρεπή αναγνώριση του έργου του στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής (Λονδίνο, Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Παρίσι, Λίλλη, Λυών, Ρενς, Μονπελλιέ, Βρυξέλλες, Λιέγη, Γενεύη, Λοζάννη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερόνα, Φλωρεντία, Βερολίνο, Δρέσδη, Λειψία, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κωστάντζα, Νόργουιτς, Λουϊζιάνα, Σικάγο, Χονγκ Κόνγκ, Μπουρζ, Μιλάνο, Λισσαβόνα, Άγκυρα, Μοντεβίδεο, Μπουένος Άιρες, Σάο Πάολο, Κάιρο κ.α.)

Στη διάρκεια της καριέρας του κατόρθωσε να ελευθερώσει τη μορφή του ελληνικού τραγουδιού, προσθέτοντας στοιχεία από την νεοτεριστική και κλασσικιστική δυτικοευρωπαϊκή παράδοση, ενώ πειραματίστηκε με την μίξη τονικών και ατονικών στοιχείων και τη μορφική παραλλαγή.

Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο).

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Διετέλεσε, επίσης:

Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 1986-1990
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 1990-1993
Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού 1993-1994
Υπουργός Πολιτισμού 1994-1996
Καλλιτεχνικός διευθυντής της HMV (Ελλάδας) 1996-2004
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Φεστιβάλ 1998-1999 (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)
Σύμβουλος διοίκησης για τα πολιτιστικά στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» 2002-2004
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάτρα 2006» 2003-2005
Για το έργο του στην πολιτιστική διαχείριση, καθώς και τη μουσική του δραστηριότητα, έγινε επίτιμος δημότης σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.
Το 1996 παντρεύτηκε τη Μαρία Παπαγιάννη.

Είχε δηλώσει ότι ήταν φίλαθλος του Παναθηναϊκού.

Πηγή:Newsbeast.gr

Previous Post

Μπουμπουσιάρια Εράτυρας 2020 στις 2 Ιανουαρίου

Next Post

Τι να κάνετε αν παρατηρήσετε κακή αναπνοή στα παιδιά

Next Post
ΔΟΝΤΙΑ ΠΑΙΔΙ

Τι να κάνετε αν παρατηρήσετε κακή αναπνοή στα παιδιά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΕΥΑΒ: Η βλάβη σε κεντρικό αγωγό της ΔΥΠΡΑ αποκαταστάθηκε έγκαιρα
  • Ο Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κοζάνης στη Σιάτιστα το Σάββατο
  • Άργος Ορεστικό: Άγριος καβγάς για μια θέση πάρκινγκ – Πιάστηκαν στα χέρια άντρας και γυναίκα
  • Σιάτιστα: Πέταξαν σακούλες με σκουπίδια ή μπάζα και τα κάλυψαν
  • Ο Μακρόν στην Αθήνα. Η Ελλάδα κέρδισε, η Τουρκία ενοχλήθηκε. Κάποιοι δεν το κατάλαβαν. ( του Χάρη Κάτανα)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr