• Latest
πιεση

Έχετε πίεση; Το οικονομικό και ασφαλές συμπλήρωμα που μπορεί να τη μειώσει

20 Νοεμβρίου 2024
Πραγματοποιήθηκε στα Κομνηνά η εκδήλωση με τίτλο : «Ποντιακές Μνήμες στην Εορδαία»

Πραγματοποιήθηκε στα Κομνηνά η εκδήλωση με τίτλο : «Ποντιακές Μνήμες στην Εορδαία»

18 Σεπτεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Η Δυτική Μακεδονία δεν ξεχνά την επέτειο του πρωθυπουργικού “δώρου”»

18 Σεπτεμβρίου 2025
Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο με την βοήθεια του AI

Πρόταση ανάπτυξης τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης στην Δ. Μακεδονία

18 Σεπτεμβρίου 2025
ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία

ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία

18 Σεπτεμβρίου 2025
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η Προμήθεια Προκατασκευασμένων Αιθουσών στη Σχολή Αστυφυλάκων Γρεβενών

18 Σεπτεμβρίου 2025
Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo

Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo

18 Σεπτεμβρίου 2025
Νίκος Παπαγεωργίου

Τριετές Μνημόσυνο για τον Μεγάλο Ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου

18 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. επηρεάζει δυστυχώς, εκτός από τους αγρότες, και αμέτοχους συμπολίτες μας

18 Σεπτεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

18 Σεπτεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025

18 Σεπτεμβρίου 2025
Αγιασμός και έναρξη χορευτικών τμημάτων στον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης

Αγιασμός και έναρξη χορευτικών τμημάτων στον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης

18 Σεπτεμβρίου 2025
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Τεχνικό Επιμελητήριο: Επιστημονική Αναδιάρθρωση και Παράταση των Προγραμμάτων «Εξοικονομώ»: Εξισορρόπηση Θεσμικών και Τεχνικών Απαιτήσεων

18 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έχετε πίεση; Το οικονομικό και ασφαλές συμπλήρωμα που μπορεί να τη μειώσει

sierafm by sierafm
20 Νοεμβρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πιεση
0
SHARES
44
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η υπέρταση αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία παγκοσμίως και αποτελεί την κύρια αιτία καρδιαγγειακών και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η υπέρταση οδηγεί σε περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, ενώ καταλαμβάνει το 4,5% των παγκόσμιων δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η υπέρταση συνδέεται με το 50% των καρδιαγγειακών επεισοδίων και το 75% των εγκεφαλικών, καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρά επεισόδια, ειδικά όταν συνυπάρχει με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ένα απλό, καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης D θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οικονομικό και ασφαλή τρόπο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο για σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια.

Η νέα έρευνα και τα αποτελέσματά της
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι ευρέως γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία των οστών και των μυών, καθώς συμβάλλει στην απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η βιταμίνη αυτή μπορεί να έχει και ευρύτερα οφέλη, ειδικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Λίβανο και δημοσιεύτηκε στο Journal of the Endocrine Society, η καθημερινή χορήγηση 600 IU (διεθνών μονάδων) βιταμίνης D σε άτομα με υπέρταση συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Στη μελέτη συμμετείχαν 221 παχύσαρκοι ενήλικες, με μέση ηλικία τα 71 έτη και δείκτη μάζας σώματος 30,2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ομάδα λάμβανε 600 IU βιταμίνης D ημερησίως, ενώ η δεύτερη ομάδα λάμβανε μία πολύ μεγαλύτερη δόση των 3,750 IU ημερησίως.

Έπειτα από παρακολούθηση ενός έτους, και οι δύο ομάδες παρουσίασαν μείωση της συστολικής πίεσης κατά 3,5 mm Hg κατά μέσο όρο. Η μείωση στην ομάδα με τη μεγαλύτερη δόση ήταν λίγο μεγαλύτερη (4,2 mm Hg) σε σχέση με την ομάδα που λάμβανε 600 IU (2,8 mm Hg). Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η διαφορά αυτή δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική ώστε να δικαιολογεί τη λήψη υψηλότερων δόσεων.

Η υπέρταση χαρακτηρίζεται από σταθερά υψηλές τιμές πίεσης αίματος, πάνω από 140 mm Hg για τη συστολική και/ή 90 mm Hg για τη διαστολική πίεση, μετά από επαναλαμβανόμενες μετρήσεις. Ως κατάσταση, δεν παρουσιάζει συνήθως συμπτώματα, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλός δολοφόνος». Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση μέχρι να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως βλάβες σε καίρια όργανα, όπως η καρδιά, οι νεφροί και ο εγκέφαλος.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, το 26,4% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσίαζε υπέρταση το 2000, ενώ το 2025 εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 29,2%. Η υπέρταση συχνά συνυπάρχει με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η σημασία της βιταμίνης D και οι κίνδυνοι υπερδοσολογίας
Η βιταμίνη D μπορεί να προσληφθεί μέσω της διατροφής, αλλά η κυριότερη πηγή της είναι η έκθεση στον ήλιο. Στην Ελλάδα, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν ανεπάρκεια λόγω περιορισμένου χρόνου σε εξωτερικούς χώρους ή ανεπαρκούς διατροφής. Η έλλειψη της βιταμίνης αυτής οδηγεί σε εξασθενημένα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου 1.

Η μέτρηση της βιταμίνης D γίνεται με εξέταση αίματος, όπου επίπεδα κάτω των 25 nmol/l θεωρούνται ανεπαρκή. Παρόλο που η λήψη βιταμίνης D θεωρείται ασφαλής στις συνιστώμενες δόσεις, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει υπερασβεστιαιμία, μια κατάσταση στην οποία αυξάνονται επικίνδυνα τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, προκαλώντας ακόμη και σχηματισμό λίθων στα νεφρά ή εναποθέσεις στις αρτηρίες.

Η νέα αυτή έρευνα δείχνει πως η βιταμίνη D μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές και οικονομικό μέσο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας έστω και ελάχιστα τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Παρόλο που η λήψη υψηλότερων δόσεων δεν φάνηκε να προσφέρει μεγαλύτερο όφελος, η απλή δόση των 600 IU ημερησίως αρκεί για να έχει θετική επίδραση. Ωστόσο, η υπέρταση απαιτεί γενικά έναν συνδυασμό παρακολούθησης της υγείας, φαρμακευτικής αγωγής (όπου απαιτείται) και υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής.

Πηγή: ygeiamou.gr

Tags: ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗΠΙΕΣΗ
Previous Post

Ενημερωτική ομιλία με θέμα “την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών” στα Γρεβενά, την Δευτέρα 25/11

Next Post

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κοζάνης: Πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση στην Λευκοπηγή

Next Post
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κοζάνης: Πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση στην Λευκοπηγή

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κοζάνης: Πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση στην Λευκοπηγή

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πραγματοποιήθηκε στα Κομνηνά η εκδήλωση με τίτλο : «Ποντιακές Μνήμες στην Εορδαία»
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Η Δυτική Μακεδονία δεν ξεχνά την επέτειο του πρωθυπουργικού “δώρου”»
  • Πρόταση ανάπτυξης τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης στην Δ. Μακεδονία
  • ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η Προμήθεια Προκατασκευασμένων Αιθουσών στη Σχολή Αστυφυλάκων Γρεβενών

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr