Η υπέρταση αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία παγκοσμίως και αποτελεί την κύρια αιτία καρδιαγγειακών και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η υπέρταση οδηγεί σε περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, ενώ καταλαμβάνει το 4,5% των παγκόσμιων δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η υπέρταση συνδέεται με το 50% των καρδιαγγειακών επεισοδίων και το 75% των εγκεφαλικών, καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρά επεισόδια, ειδικά όταν συνυπάρχει με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ένα απλό, καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης D θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οικονομικό και ασφαλή τρόπο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο για σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια.
Η νέα έρευνα και τα αποτελέσματά της
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι ευρέως γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία των οστών και των μυών, καθώς συμβάλλει στην απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η βιταμίνη αυτή μπορεί να έχει και ευρύτερα οφέλη, ειδικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Λίβανο και δημοσιεύτηκε στο Journal of the Endocrine Society, η καθημερινή χορήγηση 600 IU (διεθνών μονάδων) βιταμίνης D σε άτομα με υπέρταση συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Στη μελέτη συμμετείχαν 221 παχύσαρκοι ενήλικες, με μέση ηλικία τα 71 έτη και δείκτη μάζας σώματος 30,2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ομάδα λάμβανε 600 IU βιταμίνης D ημερησίως, ενώ η δεύτερη ομάδα λάμβανε μία πολύ μεγαλύτερη δόση των 3,750 IU ημερησίως.
Έπειτα από παρακολούθηση ενός έτους, και οι δύο ομάδες παρουσίασαν μείωση της συστολικής πίεσης κατά 3,5 mm Hg κατά μέσο όρο. Η μείωση στην ομάδα με τη μεγαλύτερη δόση ήταν λίγο μεγαλύτερη (4,2 mm Hg) σε σχέση με την ομάδα που λάμβανε 600 IU (2,8 mm Hg). Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η διαφορά αυτή δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική ώστε να δικαιολογεί τη λήψη υψηλότερων δόσεων.
Η υπέρταση χαρακτηρίζεται από σταθερά υψηλές τιμές πίεσης αίματος, πάνω από 140 mm Hg για τη συστολική και/ή 90 mm Hg για τη διαστολική πίεση, μετά από επαναλαμβανόμενες μετρήσεις. Ως κατάσταση, δεν παρουσιάζει συνήθως συμπτώματα, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλός δολοφόνος». Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση μέχρι να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως βλάβες σε καίρια όργανα, όπως η καρδιά, οι νεφροί και ο εγκέφαλος.
Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, το 26,4% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσίαζε υπέρταση το 2000, ενώ το 2025 εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 29,2%. Η υπέρταση συχνά συνυπάρχει με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η σημασία της βιταμίνης D και οι κίνδυνοι υπερδοσολογίας
Η βιταμίνη D μπορεί να προσληφθεί μέσω της διατροφής, αλλά η κυριότερη πηγή της είναι η έκθεση στον ήλιο. Στην Ελλάδα, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν ανεπάρκεια λόγω περιορισμένου χρόνου σε εξωτερικούς χώρους ή ανεπαρκούς διατροφής. Η έλλειψη της βιταμίνης αυτής οδηγεί σε εξασθενημένα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου 1.
Η μέτρηση της βιταμίνης D γίνεται με εξέταση αίματος, όπου επίπεδα κάτω των 25 nmol/l θεωρούνται ανεπαρκή. Παρόλο που η λήψη βιταμίνης D θεωρείται ασφαλής στις συνιστώμενες δόσεις, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει υπερασβεστιαιμία, μια κατάσταση στην οποία αυξάνονται επικίνδυνα τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, προκαλώντας ακόμη και σχηματισμό λίθων στα νεφρά ή εναποθέσεις στις αρτηρίες.
Η νέα αυτή έρευνα δείχνει πως η βιταμίνη D μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές και οικονομικό μέσο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας έστω και ελάχιστα τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Παρόλο που η λήψη υψηλότερων δόσεων δεν φάνηκε να προσφέρει μεγαλύτερο όφελος, η απλή δόση των 600 IU ημερησίως αρκεί για να έχει θετική επίδραση. Ωστόσο, η υπέρταση απαιτεί γενικά έναν συνδυασμό παρακολούθησης της υγείας, φαρμακευτικής αγωγής (όπου απαιτείται) και υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής.
Πηγή: ygeiamou.gr