• Latest
Αιχμηρή συνέντευξη του Προέδρου του Σπάρτακου στο radiome.gr

Αιχμηρή συνέντευξη του Προέδρου του Σπάρτακου στο radiome.gr

25 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: Ετήσιος χορός- Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου Σιάτιστας

Δήμος Βοΐου: Ετήσιος χορός- Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου Σιάτιστας

16 Ιουλίου 2026
5 θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε περισσότερο καθώς μεγαλώνετε

H καλύτερη τροφή για τη μείωση της χοληστερίνης

16 Ιουλίου 2026
Αλτσχάιμερ ανοια

Η εξέταση αίματος που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για το Αλτσχάιμερ

16 Ιουλίου 2026
Οικογενειακή τραγωδία στη Χαλκιδική: Κατέληξε ο 35χρονος πατέρας από το τροχαίο με βυτιοφόρο – Νεκρή η σύζυγος και το 6 μηνών βρέφος

Οικογενειακή τραγωδία στη Χαλκιδική: Κατέληξε ο 35χρονος πατέρας από το τροχαίο με βυτιοφόρο – Νεκρή η σύζυγος και το 6 μηνών βρέφος

16 Ιουλίου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

3χρονο έπεσε από μπαλκόνι και τραυματίστηκε στο κεφάλι

16 Ιουλίου 2026
Τρένο, Σιδηροδρομος

Ακινητοποιήθηκε τρένο λόγω έλλειψης… χαρτιού υγείας!

16 Ιουλίου 2026
πισινα

Απίστευτο περιστατικό: Πάρκαρε το αυτοκίνητο στην… πισίνα ξενοδοχείου

16 Ιουλίου 2026
ΒΕΝΖΙΝΗ

Υπάλληλος πρατηρίου περιέλουσε 92χρονο με πετρέλαιο

16 Ιουλίου 2026
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΥΠΕΣ

Κώδικας: Ιδού η τροπολογία που λύνει το πρόβλημα με τους άμισθους Αντιδημάρχους-Αντιπεριφερειάρχες

16 Ιουλίου 2026
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει για οφειλές σε δήμους, τέλη και οικονομικές ενισχύσεις – Οι νέες ρυθμίσεις

16 Ιουλίου 2026
Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό της Marfin το 2010 με τους τρεις νεκρούς -Αναζητείται μια γυναίκα που ζει στο εξωτερικό

Υπόθεση Marfin: Σε αναζήτηση του αποστολέα του ανώνυμου email

16 Ιουλίου 2026
Εκλογές για την Ιππική παρέα του Ιππικού Συλλόγου Σιάτιστας «Ο Άγιος Μόδεστος»

Πρόωρες εκλογές: Πότε πρέπει να προκηρυχθούν αν στηθούν κάλπες το φθινόπωρο

16 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αιχμηρή συνέντευξη του Προέδρου του Σπάρτακου στο radiome.gr

sierafm by sierafm
25 Ιουνίου 2026
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Αιχμηρή συνέντευξη του Προέδρου του Σπάρτακου στο radiome.gr
0
SHARES
34
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σκληρή επίθεση στην κυβερνητική πολιτική για την απολιγνιτοποίηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Σωματείου Σπάρτακος και εργαζόμενος στον Όμιλο ΔΕΗ, Γιάννης Φασίδης, μιλώντας για μια διαδικασία που – όπως υποστήριξε – οδηγεί στην καταστροφή της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, την ώρα που η Ευρώπη επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια.

Ο κ. Φασίδης χαρακτήρισε «εγκληματική» την επιλογή εγκατάλειψης του λιγνίτη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κλείνει τις δικές της μονάδες και καταστρέφει εξοπλισμό ανυπολόγιστης αξίας, ενώ παράλληλα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη σε γειτονικές χώρες.

«Καταστρέφουν μηχανήματα που στήριξαν την Ελλάδα για μισό αιώνα»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εικόνες διάλυσης και αποξήλωσης των τεράστιων εκσκαφέων των ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για μηχανήματα που επί δεκαετίες στήριξαν την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας και εξασφάλισαν την ενεργειακή της επάρκεια.

«Αυτά τα μηχανήματα δεν είναι απλώς παλιοσίδερα. Είναι κομμάτι της ιστορίας της ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας. Αν αύριο χρειαστεί ξανά να εξορύξουμε λιγνίτη, τι θα κάνουμε αφού τα έχουμε καταστρέψει;» διερωτήθηκε.

«Κλείνουμε τον δικό μας λιγνίτη και εισάγουμε ρεύμα από λιγνίτη των Σκοπίων»

Ο πρόεδρος του Σπάρτακος υποστήριξε ότι η χώρα ακολουθεί μια παράδοξη ενεργειακή πολιτική, εγκαταλείποντας την εγχώρια παραγωγή και στρεφόμενη σε εισαγωγές.

Όπως ανέφερε, λιγνίτης από την περιοχή της Φλώρινας καταλήγει σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκτός Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια η παραγόμενη ενέργεια εισάγεται πίσω στη χώρα.

Κατά τον ίδιο, πρόκειται για μια επιλογή που όχι μόνο δεν μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά μεταφέρει απλώς την παραγωγή εκτός συνόρων, διατηρώντας τις ίδιες ή και μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

Στο στόχαστρο η Πτολεμαΐδα 5: «Έργο δύο δισεκατομμυρίων που θέλουν να κλείσουν»

Κεντρικό σημείο της παρέμβασής του αποτέλεσε η τύχη της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Ο κ. Φασίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για τον πιο σύγχρονο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας και έναν από τους πλέον σύγχρονους στην Ευρώπη, ο οποίος κόστισε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του, ενώ προστέθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις και μετεγκαταστάσεις οικισμών.

«Μιλάμε για μια επένδυση που αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και σήμερα συζητείται το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί μόλις λίγα χρόνια μετά την έναρξή της», τόνισε.

Παράλληλα επικαλέστηκε την πρόσφατη παρέμβαση του αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος φέρεται να έχει ζητήσει τη διατήρηση της μονάδας για λόγους ενεργειακής επάρκειας.

«Η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο εξαρτημένη από το φυσικό αέριο»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σπάρτακος, η εγκατάλειψη του λιγνίτη οδηγεί τη χώρα σε αυξημένη εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων.

Επικαλέστηκε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για κάθε κράτος.

«Αντί να θωρακίζουμε την αυτάρκειά μας, γινόμαστε όλο και πιο εξαρτημένοι από εισαγόμενα καύσιμα και από αποφάσεις που λαμβάνονται εκτός Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν το ρεύμα από τον ήλιο είναι τόσο φθηνό, γιατί πληρώνει ακριβά ο καταναλωτής;»

Ο κ. Φασίδης έθεσε και το ζήτημα του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Υποστήριξε ότι, παρά τη μεγάλη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλές χρεώσεις, γεγονός που – όπως είπε – δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.

«Όταν μας λένε ότι η ενέργεια από τον ήλιο είναι σχεδόν δωρεάν, τότε γιατί ο πολίτης πληρώνει ακριβότερο ρεύμα από ό,τι πλήρωνε όταν η χώρα στηριζόταν κατά κύριο λόγο στον λιγνίτη;» διερωτήθηκε.

Παράλληλα έκανε λόγο για μεγάλες περικοπές παραγωγής σε μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση ευνοεί κυρίως τους μεγάλους ενεργειακούς παίκτες.

Αιχμές κατά κυβέρνησης και πολιτικού συστήματος

Ο πρόεδρος του Σπάρτακος απέδωσε τις αποφάσεις για την απολιγνιτοποίηση σε κυβερνητικές επιλογές, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που, όπως υποστήριξε, συνδέονται με το φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε επικριτικός και απέναντι στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι οι δημόσιες δηλώσεις δεν αρκούν και ότι απαιτούνται σαφείς δεσμεύσεις για το μέλλον της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα υπέρ της διατήρησης της Πτολεμαΐδας 5, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι πολιτικές θέσεις πρέπει να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένα σχέδια και προγράμματα.

«Να σωθεί ό,τι ακόμη σώζεται»

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Γιάννης Φασίδης εξέφρασε την ανησυχία του ότι υπάρχει βιασύνη να ολοκληρωθεί η αποξήλωση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, προτού αξιολογηθούν πλήρως οι συνέπειες για τη χώρα.

Το μήνυμά του ήταν σαφές: η Ελλάδα οφείλει να επανεξετάσει τον ενεργειακό της σχεδιασμό, να διαφυλάξει τις στρατηγικές υποδομές που διαθέτει και να εξασφαλίσει ότι δεν θα βρεθεί στο μέλλον χωρίς επαρκή μέσα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πρέπει να προλάβουμε να περισώσουμε ό,τι περισώζεται», ήταν η χαρακτηριστική του προειδοποίηση

Tags: ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Previous Post

Απάντηση Κουκουλόπουλου στην Ανακοίνωση ΔΕΗ: Η Δυτική Μακεδονία ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία

Next Post

Τουρκία – ΗΠΑ: Το αμερικανικό όνειρο

Next Post
ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τουρκία – ΗΠΑ: Το αμερικανικό όνειρο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Ετήσιος χορός- Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου Σιάτιστας
  • H καλύτερη τροφή για τη μείωση της χοληστερίνης
  • Η εξέταση αίματος που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για το Αλτσχάιμερ
  • Οικογενειακή τραγωδία στη Χαλκιδική: Κατέληξε ο 35χρονος πατέρας από το τροχαίο με βυτιοφόρο – Νεκρή η σύζυγος και το 6 μηνών βρέφος
  • 3χρονο έπεσε από μπαλκόνι και τραυματίστηκε στο κεφάλι

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr