Η ακμή από το στρες συνήθως αποτελεί μια έξαρση ή επιδείνωση προϋπάρχουσας ακμής ως απόκριση σε κάποιο στρεσσογόνο παράγοντα, σύμφωνα με την Allison K. Truong, συνεργάτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD) και δερματολόγο.
Η σύνδεση ανάμεσα στο στρες και την ακμή
Έχει διαπιστωθεί εδώ και από ερευνητές ότι υπάρχει σχέση μεταξύ αυξημένου στρες και αυξημένης σοβαρότητας της ακμής. Γιατί όμως το άγχος προκαλεί φλεγμονή ή επιδείνωση της ακμής; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι κάτι που οι ειδικοί ακόμα προσπαθούν να εντοπίσουν.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ενδέχεται να έχουν επίδραση, αλλά η αύξηση συγκεκριμένων ορμονών αποτελεί μία από τις πιο ευρέως αποδεκτές αιτίες. Η Κλινική του Κλίβελαντ αναφέρει ότι μία από αυτές τις ορμόνες είναι η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες.
Άλλες ορμόνες στις οποίες το σώμα μας αυξάνει την παραγωγή ως απόκριση στο στρες είναι τα ανδρογόνα.
«Αυτές οι ορμόνες διεγείρουν τους αδένες του λαδιού και τα θυλάκια των τριχών στο δέρμα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ακμή» σύμφωνα με την AAD. «Αυτό μπορεί να είναι μια πιθανή εξήγηση γιατί η ακμή μπορεί να είναι ένα συνεχές πρόβλημα όταν βρισκόμαστε υπό συνεχή πίεση».
Πώς θα την αντιμετωπίσετε
Το σημαντικότερο και ίσως πιο δύσκολο βήμα για να την αντιμετωπίσετε είναι να αναγνωρίσετε ότι πράγματι οφείλεται στο άγχος. Σύμφωνα με την δρ. Allison K. Truong το αμέσως επόμενο βήμα περιλαμβάνει φυσικά την χαλάρωση και την καλύτερη διαχείριση του στρες.
Οι ειδικοί προτείνουν να δοκιμάσουμε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και οποιαδήποτε άλλη υγιεινή συνήθεια σας βοηθά να εκτονώσετε την ένταση. «Μπορεί να χρειαστούν λίγες μέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Συνήθως, ο καιρός που χρειάζεται για να επανέλθει στο φυσιολογικό η επιδερμίδα είναι περίπου όσο χρειάστηκε για να πυροδοτηθεί» επισημαίνει.
Παράλληλα διάφορα προϊόντα μπορούν να σας βοηθήσουν. Επιλέξτε ένα ήπιο καθαριστικό και πλύνετε καλά το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ.
Πηγή: vita.gr